Sunday movie pick: Joy

Βράδυ Κυριακής έφτασε και, όπως κάθε τέτοια βραδιά, θέλουμε κι η αποψινή να είναι εξίσου ξεχωριστή. Και καθώς αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, νομίζω πως μπορούμε να τη γιορτάσουμε λίγο νωρίτερα μέσα από το καθιερωμένο μας ραντεβού. Απόψε, λοιπόν, η πρότασή μας μιλά για εκείνο το γυναικείο πείσμα, που όλοι ξέρουμε (είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι) κάνει πάντα τη διαφορά!

            Η Joy Mangano (Jennifer Lawrence) αγωνίζεται να τα φέρει εις πέρας οικονομικά. Ταυτόχρονα έχει να ισορροπήσει και την πολύπλοκη οικογένειά της. Η μόνη υποστήριξη που έχει είναι από τη γιαγιά της η οποία ωθεί τη Joy να αφοσιωθεί στο εφευρετικό της ταλέντο. Έτσι μία μέρα θα κατασκευάσει μία σφουγγαρίστρα που φιλοδοξεί πως θα λύσει τα χέρια κάθε νοικοκυράς. Το να κατοχυρώσεις μία πάτέντα, όμως, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ενώ μετά υπάρχει κι η ανησυχία του αν αυτή θα επιφέρει κέρδη. Η Joy, όμως, είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες της. Κι αυτή η σφουγγαρίστρα θα είναι η αρχή…

            Η “Joy” είναι μία βιογραφική ταινία που εμπνέεται από τη ιστορία της Joy Mangano, μίας εφευρέτριας και μετέπειτα επιχειρηματία. Το σενάριο υπογράφουν οι Annie Mumolo (“Brides Maids”) και David O. Russell (“Silver Linings Playbook”). Πάλι ο Russell αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας.

            Γιατί να επιλέξετε τη “Joy”;

            Θα είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται για μία ταινία που θα σε καθηλώσει με τις ανατροπές ή τα εφέ ή ο,τιδήποτε άλλο συνήθως προσέχει κάποιος σε μία ταινία. Ίσως κάποιοι να την χαρακτηρίσουν κι “απλή”. Εντούτοις, εκεί “ποντάρει” κι ο Russell. Να αφηγηθεί με απλό τρόπο μία ιστορία την οποία θα μπορούσε να ζήσει (ή να έχει ήδη ζήσει) ο καθένας από εμάς. Ο Russell στην ουσία μας παρουσιάζει έναν “οδηγό”… Ώστε όλοι μας να αντιληφθούμε πως είμαστε ικανοί για πολλά περισσότερα από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς ή ακόμη κι εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Μπορεί να μην είναι θεαματικό… εντούτοις φέρνοντας την ιστορία της Mangano στην οθόνη μας λέει ακριβώς αυτό. Πως μπορούμε να επιτύχουμε ό,τι βάλουμε στο μυαλό μας. Ναι, θα υπάρξουν αναποδιές, ναι, ίσως και τρικλοποδιές, όμως το πιο σημαντικό είναι να μάθουεμ από αυτές και να πάμε παρακάτω. Πόσο μάλλον για μία γυναίκα που, φευ, ακόμη και σήμερα έχει να αντιμετωπίσει νοοτροπίες που πιθανώς να της θέσουν εμπόδια. Ακόμη κι από τον πιο κλειστό της κοινωνικό κύκλο. Αποτέλεσμα μία ιστορία αποφασιστικότητας που ξεδιπλώνεται με χιούμορ και συγκίνησης.

The cast

            Για το τελικό αποτέλεσμα ο Russell στελεχώνει τη “Joy” με ένα all-star cast με έναν απολαυστικό Robert De Niro και έναν “καταλύτη” Bradley Cooper. Ωστόσο, η προσοχή πέφτει στη Jennifer Lawrence. Για ακόμη φορά γίνεται αποδεικνύει πως το ταλέντο της δεν περιορίζεται στην Katniss των “The Hunger Games” … Και γίνεται η προσωποποίηση της γυναικείας ευστροφίας και του γυναικείου (όπως προανέφερα) πείσματος!

            Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Και μην ξεχνάτε: Μία γυναίκα ΟΛΑ τα μπορεί!

            Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Edgar Ramirez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rosselliniκ.α.

            Photo credits: IMDb

You may also like