Sunday movie pick: Qu’est-ce Qu’on A Fait Au Bon Dieu?

               Πιάσαμε μέσα Μαΐου, οι περιορισμοί τώρα πια είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και μπορούμε πλέον να μιλάμε για μία μικρή αίσθηση κανονικότητας. Πάντα προσέχοντας εμάς και τους γύρω μας, φυσικά. Έτσι η Κυριακάτικη βραδιά μας είναι και πάλι μία ευκαιρία να απολαύσουμε στο σπίτι… Ενώ “γεμίζουμε μπαταρίες” για τη νέα εβδομάδα, με μία καλή ταινία στο σπίτι. Κι επειδή επίσημα μπαίνουμε και σε περίοδο γάμων, η αποψινή μας πρόταση έρχεται από τη Γαλλία κι είναι αφιερωμένη στα νέα ξεκινήματα. Από κάθε άποψη, θα λέγαμε!

               Ο Claude (Christian Cliavier) κι η Marie (Chantal Lauby) είναι ένα ζευγάρι αστών Γάλλων που θεωρούν πως μεγάλωσαν τα τέσσερα κορίτσια τους με όλες τις αξίες της εθνικότητάς τους. Με καθολική πίστη και τιμώντας με κάθε τρόπο τη μαμά Γαλλία. Ωστόσο, οι τρεις μεγαλύτερες κόρες τους επεφύλασσαν ένα είδος πολιτισμικών σοκ στους γονείς τους… Η Isabelle παντρεύτηκε τον Rashid, ένα μουσουλμάνο δικηγόρο από το Αλγέρι, η Odile τον David, έναν Εβραίο επιχειρηματία κι η Ségolène τον Chao, έναν Κινέζο τραπεζικό. Κι ενώ ακόμη προσπαθούν να η κάθε πλευρά να συμπαθήσει την άλλη … μιας και κάθε οικογενειακή συγκέντρωση τονίζει τις διαφορές που υπάρχουν, ο Claude κι η Marie έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για έναν παραδοσιακό γάμο (με Γάλλο!) στη μικρότερή τους κόρη, τη Laure.

Πού να φανταστούν, όμως, πως κι η Laure τους ετοιμάζει μία έκπληξη; Ο μέλλων σύζυγός της είναι Αφρικανός από την Ακτή Ελεφαντοστού! Τι κι αν είναι καθολικός ο Charles, το ζεύγος Verneuil πρέπει να κάνει και πάλι την καρδιά του… πέτρα για το χατίρι της κόρης τους! Κι εδώ είναι που λέμε “εύκολο να το λες”!

               Η ταινία “Θεέ μου, Τι Σου Κάναμε;” είναι μία πρωτότυπη ιδέα των σεναριογράφων Guy Laurent και Philippe de Chauveron. Με τον δεύτερο να δίνει οδηγίες κι από την καρέκλα του σκηνοθέτη.

               Να γιατί αξίζει μία ευκαιρία η ταινία…

               Μπορεί με τις κωμωδίες να μην τα πάω καλά σε γενικές γραμμές, όμως όταν πρόκειται για γαλλικές κομεντί είμαι “all in”! Και προτού πει κανείς πως η ταινία είναι ρατσιστική, καλύτερα ας μη βιαστεί, γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο De Chauveron παίρνει όλα τα κλισέ της γαλλικής κουλτούρας (με τα οποία ας μη γελιόμαστε, μπορούμε να βρούμε πολλές ομοιότητες με εκείνα της δικής μας) και τους δίνει μία σατιρική οπτική. Μπορεί να ξετυλίγεται μπροστά μας μία μάχη των φυλών , η οποία όμως εξελίσσεται με έξυπνο και καυστικό χιούμορ… Xωρίς να προσβάλλεται καμία πεποίθηση και φυσικά κανένας λαός.

Η ιστορία αυτή καθ’ αυτή μπορεί να είναι ακραία καθώς σε μία μόλις οικογένεια εμπλέκονται πολλές εθνικότητες και θρησκευτικά πιστεύω. Eντούτοις δεν υπάρχει τίποτα το προσβλητικό. Αντίθετα, είναι μία απολαυστική κωμωδία που την ίδια στιγμή θίγει ζητήματα όπως το πόσο δεκτικοί μπορούμε να είμαστε ή όχι. Κι όσο προχωράει η ιστορία, τόσο πιο τρυφερή γίνεται… Παρά τις ξεκαρδιστικές αναταράξεις ανάμεσα στην οικογένεια των Γάλλων, τους γαμπρούς και οπωσδήποτε τα πεθερικά!

               Με λίγα λόγια; Ετοιμαστείτε για 97 λεπτά γέλιου μέχρι δακρύων… σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Christian Clavier, Chantal Lauby, Frédérique Bel, Julia Piaton, Émilie Caen, Élodie Fontan, Medi Sadoun, Ary Abittan, Frédéric Chau, Noom Diawara κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like