Sunday movie pick: Star Wars Episode VI – Return Of The Jedi

Κυριακάτικο βραδάκι Κυριακής έφτασε και παρά το lockdown, τα βράδια αυτά είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με “σινεμά στο σπίτι”. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η περίοδος των Χριστουγέννων στο μυαλό μου σημαίνει σινεμά και μάλιστα… Star Wars! Με αφορμή λοιπόν, το θάνατο του David Prowse (Darth Vader ) και την πρόσφατη ανακοίνωση νέων παραγωγών που θα απολαύσουμε (από το 2022 κι έπειτα)…Σκέφτηκα να θυμηθούμε παρέα μία από τις πιο “δυνατές” στιγμές του “Πολέμου Των Άστρων”.

Η υπόθεση…

               Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Επεισοδίου V “The Empire Strikes Back”, ο Luke Skywalker (Mark Hamill) οργανώνει ένα σχέδιο μαζί με την Leia (Carrie Fisher). Ένα σχέδιο για να σώσει το φίλο του Han Solo (Harrison Ford) από τον “βασιλιά του εγκλήματος”, το Jabba the Hutt. Αυτή τη φορά, όμως, καταφθάνει προετοιμασμένος, μια που πλέον έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως Ιππότης Jedi. Την ίδια ώρα, όμως, ο Darth Vader (James Earl Jones) επιβλέπει την κατασκευή ενός νέου υπερόπλου. Μάλιστα πρέπει να επιδείξει την πρόοδο στον Αυτοκράτορα Palpatine (Ian McDiarmid). Ο χρόνος πλέον τρέχει ενάντια στο Luke και τους συντρόφους του στην Επανάσταση… Ενώ ένα ακόμη πιο βαρύ καθήκον έχει εναποτεθεί στους ώμους του…

               Η ταινία “Η Επιστροφή των Jedi” ολοκληρώνει εν έτει 1983 την ιστορία που καθήλωσε τους fans του sci-fi genre χάρη στην φαντασία του George Lucas. Στο σενάριο ο Lucas συνεργάζεται εκ νέου με τον Lawrence Kasdan ,ενώ η σκηνοθεσία είναι του Richard Marquand.

Antigone’s Thoughts

               Οπωσδήποτε εν έτει 2020 κι έχοντας ήδη δει νέες παραγωγές όπως το “The Force Awakens”, το “The Rise Of Skywalker… Η σύγκριση είναι ανέφικτη. Ναι, σήμερα το storyline μπορεί να γίνει πιο καταιγιστικό και τα εφέ να προσφέρουν ακόμη περισσότερη έξαψη στο θεατή. Ωστόσο, ακόμη και με τα ταπεινά μέσα της δεκαετίας των ‘80s, η “Επιστροφή των Jedi” ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών. Ειδικά για όσους είχαν ήδη δει τα Επεισόδια IVκαι V. Και στο κάτω κάτω, έχει όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει μία sci-fi ταινία που σέβεται τον εαυτό της: Τη μάχη ενάντια στο καλό και το κακό πλαισιωμένη με εντυπωσιακές σκηνές μαχών στο διάστημα…Αλλά και στις επιφάνειες των πλανητών όπου οι Επαναστάτες αντιστέκονται άριστα ισορροπημένες με καυστικό χιούμορ! Han Solo, σε σένα κάνω *wink*!

Ως το τελικό (;) κεφάλαιο, όμως, η “Επιστροφή των Jedi” προκαλεί γλυκόπικρα συναισθήματα. Οι χαρακτήρες, ιδίως εκείνος του Luke Skywalker έχει εξελιχθεί και στην ουσία πρέπει να αποφασίσει για το πεπρωμένο του. Αυτός σημαίνει πως είναι η ώρα να αντιμετωπίσει τους φόβους του, οι οποίοι είναι σαφώς πιο τρομακτικοί από τη σπηλιά στο Dagobah. Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το Επεισόδιο VI το ιδανικό φινάλε της τριλογίας. Και βέβαια όλα αυτά με ένα cast που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από όλους του φίλους του franchise. Και που ακόμη και σήμερα το σημάδι που έχουν αφήσει σε αυτό θα παραμένει ανεξίτηλο – εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν!

Βάλε στη συνταγή και την επιβλητική μουσική του John Williams και η προσοχή σου, φίλε αναγνώστη και σινεφίλ που με τιμάς χρόνια τώρα, δε θα αποσπαστεί ούτε στιγμή!

                      Με λίγα λόγια; Σου εύχομαι να απολαύσεις ένα ακόμη ταξίδι σε ένα γαλαξία “far far away” όσο κι εγώ… το οποίο σου το εγγυώμαι! Κι αν ακόμη νιώθεις πως οι καταστάσεις γύρω σου σε φοβίζουν, να θυμάσαι απλά αυτό: “The Force will be with you. Always.”

Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy dee Williams, James Earl Jones, Ian McDiarmid, Alec Guinness κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like