Sunday Movie Pic(k): The Post 

Βράδυ Κυριακής έφτασε και έχουμε φτάσει στο φινάλε ενός όμορφου σαββατοκύριακου. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να αράξουμε στο σαλόνι μας και να απολαύσουμε μία καλή ταινία. Απόψε η πρότασή μας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τα οποία διακυβεύθηκε η ελευθερία του τύπου. 

Το 1966, ένας αναλυτής του υπουργείου εξωτερικών που βρέθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ ανακαλύπτει πως ο πόλεμος δεν έχει μέλλον… Και πως ο αμερικανικός στρατός δεν προλαβαίνει να μετρά τις απώλειές του. Έτσι αποφασίζει να κρατήσει αρχείο την ανάμειξη της Αμερικής στον πόλεμο… κι όχι μόνο. Λίγα χρόνια αργότερα, η Kay Graham (Meryl Streep) ιδιοκτήτρια κι εκδότρια της Washington Post, ετοιμάζεται να βγάλει την εφημερίδα στο χρηματιστήριο. Ελπίζει το έντυπο να γίνει μία από τις πιο ισχυρές εφημερίδες στις ΗΠΑ. Όταν, όμως, τα έγγραφα του Daniel Ellsberg φτάσουν στην Washington Post μετά από μία απαγόρευση που δέχθηκαν οι Times να τα δημοσιεύσουν, ο αρχισυντάκτης της Post Ben Bradlee (Tom Hanks) είναι πεπεισμένος πως η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως κι όχι μόνο για να φτάσει η Post στην κορυφή… 

Η ταινία “The Post: Απαγορευμένα Μυστικά” βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα των διαβόητων Pentagon Papers που η Post δημοσίευσε το 1971… Κατακρίνοντας τις αμερικανικές κυβερνήσεις για την ανάμειξή τους σε εξωτερικές πολιτικές για είκοσι χρόνια. Το σενάριο υπογράφουν οι Liz Hannah (“Long Shot”, 2019) και Josh Singer (“Spotlight”, 2015). Η σκηνοθεσία είναι του Steven Spielberg. 

Ακολουθήστε τις αποκαλύψεις της Post… 

… με κομμένη την ανάσα! 

Οι ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ό,τι κι αν αφορούν αυτά, έχουν μία άλλη δυναμική… Ανεξάρτητα αν υπάρχει μία επιπλέον δόση δραματοποίησης “ποιητική αδεία”. Και μπορεί ο Spielberg να είναι περισσότερο γνωστός για τη μαεστρία του στις ταινίες φαντασίας… Αλλά και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά πραγματικών γεγονότων κανείς δεν μπορεί να πει πως χωλαίνει. Αντίθετα, φαίνεται πως μαζί με τη Liz Hannah και το Josh Singer “διάβασαν καλά το μάθημα” προτού μας αφηγηθούν την ιστορία των Pentagon Papers. Επιπλέον, μας θυμίζει μία εποχή όπου ο τύπος κι η δημοσιογραφία όντως υπηρετούσαν το κοινό κι όχι τις κυβερνήσεις. Οι προσπάθειες της ομάδας της Post να φέρει στο φως αλήθειες που κατακεραύνωναν περίπου 4 Αμερικανούς προέδρους ήταν σαφώς μία απόδειξη αυτού του σκοπού των μέσων ενημέρωσης. Μην κοιτάτε που τώρα τα μέσα έχουν αποκτήσει άλλες προτεραιότητες!

Επίσης ο Spielberg καταφέρνει να κεντρίσει την αγωνία του θεατή όσο η ομάδα προσπαθεί να βάλει τα κομμάτια αυτού του παζλ – σκανδάλου στη θέση… Ώστε να αφηγηθούν τα γεγονότα κατά πώς αυτά έλαβαν χώρα. Αποτέλεσμα, ένα κομμάτι ιστορίας μεταφέρεται στις οθόνες μας μέσα από την αριστοτεχνική σκοπιά του Spielberg. 

Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε πως ο Spielberg δεν αφήνει στην τύχη την επιλογή των ηθοποιών που θα στελεχώσουν το πόνημά του. Και σαφώς είναι δύσκολο όταν ξεχωρίζω ερμηνείες, όμως τα φώτα αναπόφευκτά πέφτουν στη Meryl Streep και τον Tom Hanks< καθώς υποδύονται δύο αντικρουόμενους χαρακτήρες: από τη μία η ιδιοκτήτρια της Post που απλά θέλει να κρατήσει ζωντανή την εφημερίδα μέσω της οικονομικής εξασφάλισης κι από την άλλη ο αρχισυντάκτης που θέλει να υπηρετήσει το (γι’ αυτόν) λειτούργημα.\ 

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ.. πράγμα που σας το εγγυώμαι! 

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Meryl Streep, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Carrie Coon, Matthew Rhys, Alison Brie κ.α. 

Photo credits: IMDb 

You may also like