ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ Η’ ΑΛΛΙΩΣ “ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ”

Τα κεράσια, που συχνά αναφέρονται ως ο «κόκκινος θησαυρός», δεν είναι μόνο νόστιμα … Αλλά και γεμάτα με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτά τα μικρά, ζωντανά βαθυκόκκινα φρούτα είτε σας αρέσουν τα γλυκά είτε τα ξινά είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν βιταμίνες C,A, K,μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Προστατεύουν το σώμα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να βλάψουν τα κύτταρα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Ας δούμε κάποια επιπρόσθετα οφέλη…

Έχουν Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ηχρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Η τακτική κατανάλωση κερασιών έχει συσχετιστεί με μείωση των δεικτών φλεγμονής, προσφέροντας πιθανά οφέλη για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα κεράσια μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. Περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και την αρτηριακή πίεση – βελτιώνοντας τα λιπιδικά προφίλ του αίματος.

Βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιού μπορεί να αυξήσειτη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Η ενσωμάτωση των κερασιών στη βραδινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει, έναν φυσικό και νόστιμο τρόπο για να πραγματοποιήσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Βοηθά στην ανάκτηση δυνάμεων μετά από άσκηση

Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε μυϊκούς πόνους. Τα κεράσια, έχουν αναγνωριστεί για την ικανότητά τους να επιταχύνουν την αποκατάσταση κατά την άσκηση. Περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της μυϊκής βλάβης, επιτρέποντας στους αθλητές και στους λάτρεις της φυσικής κατάστασης να επανέλθουν πιο γρήγορα από έντονες προπονήσεις. Είτε απολαμβάνετε ως σνακ, σε επιδόρπια ή ως γευστική προσθήκη σε αλμυρά πιάτα, το μόνο που θα πετύχετε είναι ενίσχυση της ευεξίας σας.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@nevenkrcmarek

You may also like