Tech detox εν μέσω lockdown; Το χρειαζόμαστε!

Tips μίας digital wellness coach ώστε να κάνουμε αναγκαία διαλείμματα από τις οθόνες…

Ακόμη και στην περίοδο π.l. (προ lockdown) ένα μέρος της ημέρας μας, μικροί και μεγάλοι, το αναλώναμε μπροστά σε μία οθόνη. Και βεβαίως τώρα είναι τέτοιες οι συνθήκες που για τους περισσότερους από εμάς (αν όχι για όλους μας) η οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή του tablet έχει παραπάνω από πρακτική σημασία.Εκτός από μέσο εργασίας, είναι ένα μέσο επικοινωνίας με τους αγαπημένους που δεν έχουμε συναντήσει εδώ και καιρό…Αλλά και μία διαφυγή.

               Γνωρίζουμε όλοι τις επιπτώσεις τις πολύωρης έκθεσής μας στο μπλε φως που εκπέμπουν οι κάθε είδους “έξυπνες συσκευές”… Όπως διαταραχή της ποιότητας του ύπνου, κόπωση των ματιών και επιβάρυνση του μυοσκελετικού μας λόγω της μειωμένης κίνησης. Κι ας μην ξεκινήσουμε με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του προβλήματος. Οπότε θα πρέπει σίγουρα να προκαλούν ανησυχία τα ευρήματα μίας έρευνας όπου παρατηρείται αύξηση του χρόνου χρήσης smartphones και συναφών συσκευών. Συγκεκριμένα στα παιδιά σημειώνεται χρόνος χρήσης κατά 500 φορές… Ένώ οι ενήλικες παρακολουθούν (συνειδητά ή και όχι) μία οθόνη έως και πάνω από έξι ώρες ημερησίως.

               Πώς, όμως, μπορούμε να κάνουμε μία αποχή από την τεχνολογία όταν αυτή έχει γίνει απαραίτητη όχι μόνο για την εργασία μας αλλά και την κοινωνική μας ζωή εν μέσω πανδημίας; Η Liana Pavane ίδρυσε το 2018 το TTYL, μία πρωτοβουλία που μέσω των events που διοργανώνει επιθυμεί να κινητοποιήσει τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να κάνει ένα logout από την τεχνολογία… Και να απολαύσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Στο μεταξύ, όμως, η Pavane μοιράζεται με τον κόσμο μερικές ιδέες ώστε να μπορούμε να υιοθετήσουμε μία ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία ακόμη και τώρα που την έχουμε ανάγκη (;).

5 Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στο tech detox

#1 Δημιουργούμε μία πρωινή και μία βραδινή ρουτίνα.

Αντί να πιάσουμε το πρωί το κινητό μας και να δούμε “τι έγινε” στον κόσμο… Μπορούμε να κάνουμε μερικές ασκήσεις αναπνοών ή λίγη yoga ώστε να ενεργοποιήσουμε νου και πνεύμα για τη μέρα που ξεκινάει. Και το βράδυ, αντί να μετρήσουμε πόσα likes μάζεψε η 1054η φωτογραφία μας με το hashtag #lockdown να τη συνοδεύει… Είναι προτιμότερο να ταξιδέψουμε με ένα βιβλίο ή, εμείς τα κορίτσια, να “κακομάθουμε” λίγο τον εαυτό μας με ένα χαλαρωτικό beauty session!

#2 Δεν “προστρέχουμε” στο κινητό ή το tablet.

Σχεδόν όλοι δουλεύουμε για ένα σεβαστό μέρος της μέρας μας μπροστά σε έναν υπολογιστή. Μπορεί το scrolling στα social media να μοιάζει ωραίο σα διάλειμμα… Αλλά δε θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μία βόλτα στη γειτονιά μας ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο (note: κανονικό, με ΣΕΛΙΔΕΣ!) για λίγη ώρα; Επίσης, καλό είναι να μη “συμμετέχει” η τηλεόραση ή το laptop σε άλλη μας δραστηριότητα, παράδειγμα στη διάρκεια του γεύματός μας. Μπορούμε να γυρίσουμε το τηλέφωνο ώστε η οθόνη του να είναι στο τραπέζι ή (ακόμη καλύτερα) να το απομακρύνουμε από εμάς… Ώστε να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο αν πραγματικά έχουμε ανάγκη να ελέγξουμε το κινητό μας ή να “χαζολογήσουμε” επειδή ακούσαμε τις ειδοποιήσεις.

#3 Δεν ξεχνάμε τις διατάσεις.

Η κακώς προσαρμοσμένη οθόνη του υπολογιστή μας αλλά και η συνήθεια του να “ρίχνουμε” το κεφάλι μας για να κοιτάμε την οθόνη του κινητού ή του tablet μας επιβαρύνουν τον αυχένα, την πλάτη, τα χέρια… Κι αυτό μπορεί να γίνει τουλάχιστον ενοχλητικό. Φροντίζουμε σε τακτά διαστήματα να κάνουμε ασκήσεις διατάσεων ώστε να ευθυγραμμίζεται σωστά η σπονδυλική μας στήλη και για να κινείται, γενικότερα, το σώμα μας. Ακόμη και το να σηκώσουμε το κεφάλι και να τεντώσουμε μπροστά μας τα χέρια μας κέρδος είναι.

#4 Μπορούμε να κάνουμε κι ένα τεχνολογικό “cheat”.

Θυμίζει λίγο το “πολεμάμε τη φωτιά με φωτιά”! Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εφαρμογές που μας επιτρέπουν να κάνουμε ένα detox από τις συσκευές μας για όσο το επιθυμούμε. Άλλες χρησιμοποιούνται ως μέσο παρακολούθησης του χρόνου που ξοδεύουμε με το κινητό μας ενώ άλλες λειτουργούν όπως το… “Do Not Disturb” στα δωμάτια των ξενοδοχείων!

#5 Επενδύουμε σε ένα… ξυπνητήρι!

Σχεδόν όλοι μας έχουμε το κινητό μας κοντά στο κρεβάτι γιατί το χρησιμοποιούμε ως ξυπνητήρι. Πλέον, όμως, υπάρχουν στην αγορά ξυπνητήρια που διευκολύνουν το πρωινό εγερτήριο, όπως η αφύπνιση με μουσική. Μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορεί αυτή η… ομορφιά στην οποία προσωπικά άνετα θα έδινα μία ευκαιρία – seriously, δείτε το!

Μπορεί να αισθανόμαστε πως η τεχνολογία μας είναι απολύτως απαραίτητη αυτήν την περίοδο, όμως… είναι αλήθεια έτσι; Μήπως να το ξανασκεφτόμασταν;

Πηγή: Well + Good

Featured image : unsplash.com/@beccatapert

You may also like