ΤΟ ΜΠΛΕ “ΘΑΥΜΑ” ΤΩΝ ΜΥΡΤΙΛΩΝ

     Στο βασίλειο των φρούτων, λίγοι μπορούν να ανταγωνιστούν το μικρό αλλά πανίσχυρο μύρτιλο. Γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, αυτές οι μικροσκοπικές μπλε “μπαλίτσες” δεν είναι απλώς μια απολαυστική προσθήκη στο μπολ του πρωινού ή στο smoothie σας. Αποτελούν μια κινητήρια δύναμη με οφέλη για την υγεία. Στοχεύουν στην υγεία της καρδιάς μέχρι την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Η ενσωμάτωση των βατόμουρων στη διατροφή σας είναι αρκετά οφέλη.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα βατόμουρα είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση μύρτιλων έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής λειτουργίας. Μελέτες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση των βατόμουρων σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Ενίσχυση λειτουργίας του εγκεφάλου

Τα βατόμουρα αναφέρονται συχνά ως «brain berries» γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο που σχετίζεται με την ηλικία και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η τακτική κατανάλωση μύρτιλων έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη, την εστίαση και τη συνολική γνωστική λειτουργία.

Πεπτική υγεία

Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια στην πεπτικό σύστημα. Η συμπερίληψη των μύρτιλων στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα όχι μόνο ωφελούν την εσωτερική υγεία αλλά συμβάλλουν και στη λαμπερή επιδερμίδα. Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες, τα βατόμουρα βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα βατόμουρα βοηθούν την παραγωγή κολλαγόνου, οδηγώντας σε πιο σφριγηλό, λείο και νεανικό δέρμα.

Είτε τα απολαμβάνετε φρέσκα, κατεψυγμένα είτε τα αναμειγνύεται σε smoothies, η ενσωμάτωση των βατόμουρων στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας.

Πηγή: oovfood.com

Featured image: unsplash.com/@khlebnikovayulia

You may also like