ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Τι θα ετοιμάσουμε σήμερα για τους φίλους ή συγγενείς που έχουμε καλέσει… Είτε στη πόλη είτε στην επαρχία οι “γαστρονομικές” παραδόσεις είναι οι ίδιες, όπως επίσης μην παραλείψετε αν μπορείτε να πετάξετε αετό!

Για πολλούς είναι η έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα, για άλλους είναι συνυφασμένο με τη λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και άλλα απολαυστικά φαγητά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Οι Έλληνες, ως φημισμένοι καλοφαγάδες, συνήθως τρώμε συγκεκριμένα είδη θαλασσινών την Καθαρή Δευτέρα.
Λαχταριστές νηστίσιμες λιχουδιές όπως χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών τουρσί, ειδικά μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το μοναδικό ψωμί της ημέρας, τη λαγάνα.

Αυτά που ενθουσιάζουν είναι τα θαλασσινά, που τρώμε αυτή τη μέρα όπως τα οστρακοειδή, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια… Δοκιμάστε να φτιάξετε:
-καλαμαράκια
-Γαρίδες
-Μύδια
-χταποδάκι
-Σουπιές

pexels.com/@quang-nguyen-vinh

Τα όσπρια έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι:
φάβα
-Μαύρα Φασόλια
-ρεβύθια
-Φασόλια ξερά σε λάδι
Σαλάτα με μαυρομάτικα

unsplash.com/@max_libertine

Και μην ξεχάσετε:
ταραμοσαλάτα
-σκορδαλιά

Το γεύμα συνήθως “κλείνει” με χαλβά! Αν δεν έχετε τον χρόνο να φτιάξετε συμιγδαλένιο χαλβά, μπορείτε κάλλιστα να αγοράσετε από το super market, τον παραδοσιακό Μακεδονικό Χαλβά. Αναπόσπαστο κομμάτι της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζει 100 χρόνια παράδοσης, γεύσης και ποιότητας και μοιράζεται τη δική του ιστορία, με μια ευχή: να συνεχίσει η Καθαρά Δευτέρα να μας φέρνει κοντά, κάθε γενιά, γύρω από ένα τραπέζι.

Παράλληλα, συμπληρώνοντας 100 χρόνια προσφοράς, αναζητά πάντα τρόπους για να προσφέρει στην κοινωνία, με δράσεις και πρωτοβουλίες για τον τόπο του. Φέτος, πρωτοστατεί στην ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής. Με την κίνηση αυτή, ο Μακεδονικός Χαλβάς δηλώνει έμπρακτα – για ακόμη μία φορά – τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες που προωθούν τις σωστές διατροφικές συνήθειες και δημιουργούν ένα υγιεινό και ευεργετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.

Τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο και του νέου τηλεοπτικού σποτ, το οποίο αφηγείται μια γλυκιά ιστορία που μας ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις και μας θυμίζει την αξία του να είμαστε μαζί, μια οικογένεια, γύρω από ένα τραπέζι, με την πιο χαρακτηριστική γεύση της Καθαράς Δευτέρας: τον Μακεδονικό Χαλβά.

Τέλος, ο Μακεδονικός Χαλβάς προτρέπει τους καταναλωτές να επισκεφθούν το microsite 100xroniamazi.gr για να μάθουν τη σπουδαία ιστορία των 100 χρόνων του, καθώς και για να συμμετέχουν σε διαγωνισμό με δώρο αγαπημένα προϊόντα.

You may also like