Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με τη βοήθεια της φύσης (Pt. II)

Πριν μερικές μέρες μάθαμε μερικά βότανα και μπαχαρικά που, αν τα ενσωματώσουμε εγκαίρως στη διατροφική μας καθημερινότητα, μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή μας στο εποχικό κρυολόγημα, από τη γρίπη κι άλλες συναφείς παθήσεις. Σήμερα μαθαίνουμε για τις ιδιότητες άλλων πέντε συστατικών που θα συμβάλλουν στην καλή μας υγεία για το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα.

01 Ginger. Συνήθως το συναντούμε ως ένα βασικό συστατικό σε ασιατικά πιάτα κι αναγνωρίζουμε εύκολα την έντονη γεύση του. Αυτό, όμως, που δε γνωρίζαμε είναι πως κλινικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ginger (πιπερόριζα) ανακουφίζει από τη ναυτία και είναι ένα φυσικό αντιεμετικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τσάι ή να το προσθέσουμε σε πράσινο τσάι. Φυσικά μπορούμε να το προσθέσουμε και σε σούπες.

02 Κανέλα. Προσωπικά την αγαπώ και τη χρησιμοποιώ σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Η κανέλα είναι γνωστή για τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως μπορεί να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος. Προσθέστε την σε γλυκά, στη φρουτοσαλάτα, το τσάι ή τον καφέ σας, αλλά ακόμη και σε φαγητά.

03 Πιπέρι cayenne. Ανεκτά πικάντικο, το πιπέρι cayenne αναβαθμίζει το πιάτο μας και την ίδια στιγμή συμβάλλει στην απώλεια περιττού βάρους, καθώς μειώνει το αίσθημα πείνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική αλλά και για λίγο πιο έντονη γεύση σε ένα φλιτζάνι τσάι με λεμόνι.

04 Μέντα. Τη βρίσκουμε συχνά σε ποτά και πολλοί σεφ τη χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους – και βεβαίως είναι η πιο διαδεδομένη γεύση τσίχλας! Αυτό που κάνει τη μέντα λίγο πιο θαυματουργή είναι η ανακούφιση που προσφέρει σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Κι είναι πανεύκολο να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, ακόμη και σε ένα φλιτζάνι τσάι.

05 Εχινάκεια (Echinacea). Τα τελευταία χρόνια η αγορά βρίθει από συμπληρώματα διατροφής με βάση την εχινάκεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κοινό κρυολόγημα. Κι αν κι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος αποτελεσματικότητάς της, επιστημονική μελέτη διαπίστωσε πως όσοι ταλαιπωρούνταν από αρχές κρυολογήματος ανάρρωσαν γρηγορότερα με τη βοήθεια της εχινάκειας.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ πως δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα για όλους, οπότε καλό είναι να συμβουλευόμαστε πρώτα το θεράποντα ιατρό μας για να μας δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

You may also like