Κι όμως, κι η γάτα μας… μας αγαπάει!

Ας πούμε πως αυτό το άρθρο είναι η συνέχεια προηγούμενου όπου μιλήσαμε πώς ο σκύλος μας εκφράζει την αγάπη του. Όχι τίποτε άλλο, απλά για να μην χαρακτηριστώ προκατειλημμένη για τις γάτες – τις αγαπάω, αλλά ομολογώ πως δύσκολα θα επέλεγα να συμβιώσω μαζί τους – βλέπετε πως δεν λέω “δε θα το κάνω ποτέ”!

               Η γάτα είναι εκ φύσεως ζώο ανεξάρτητο, όμως εξακολουθεί να είναι κι αυτή σύντροφος ζωής. Και μπορεί να μην κουνάει την ουρά της ή να χοροπηδάει όπως κάνουν οι σκύλοι, όμως έχει κι αυτή τον τρόπο της να μας φανερώσει την αγάπη της! Και μιλάμε πέρα από τα συνήθη, όπως το γλείψιμο ή το τέντωμα του πίσω μέρος του σώματός τους και της ουράς που μας προσκαλούν για χάδι.

               01 Το γουργούρισμα της γάτας είναι ίσως το πιο κοινό “σινιάλο” της ώστε να δείξει πως είναι ευτυχισμένη. Ναι, ναι, αυτός ο απαλός ήχος που ενίοτε θυμίζει… μοτεράκι ενόσω τη χαϊδεύουμε. Βέβαια, ο ίδιος ήχος μπορεί να ακουστεί όταν η γάτα είναι αναστατωμένη για κάποιο λόγο, όμως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Βέβαια, το βρίσκω γλυκύτατο!

               02 Εντάξει, το παραδέχομαι, όταν κυλιούνται στο πάτωμα είναι το ίδιο αξιολάτρευτες με έναν σκύλο! Αν, λοιπόν, η γάτα σας κάνει… σβούρες όταν σας βλέπει, σημαίνει πως χαίρονται μαζί σας. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας, ειδικά αν δείχνουν και την κοιλιά τους – ένα ευαίσθητο σημείο για κάθε ζώο.

               03 Αυτές οι χαριτωμένες… κουτουλιές που μας δίνουν όταν τις χαϊδεύουμε ή όταν ακουμπούν σ‘ ένα αντικείμενο του σπιτιού είναι κάτι παραπάνω από αναζήτηση της προσοχής μας. Στην ουσία αφήνει τη μυρωδιά της πάνω μας, μαρκάροντας υπό μίαν έννοια την περιοχή της. Κι όχι, δε μας θεωρεί σκλάβο της, απλά μας αγαπάει! Το ίδιο μπορεί να κάνει και σε άλλους ανθρώπους ή τα κατοικίδια της οικογένειας.

               04 Όπως παθαίνουμε ένα… σοκ όταν βλέπουμε το σκύλο μας να έχει φάει τα αγαπημένα μας παπούτσια, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα σημάδια νυχιών της γάτας, ειδικά αν πρόκειται, για παράδειγμα, για το σημείο του καναπέ όπου καθόμαστε. Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στην τάση της γάτας να ορίσει την περιοχή της αφήνοντας, εκτός από μυρωδιά και οπτικά σημάδια. Θα προσέξετε πως τα σημεία όπου η γάτα δείχνει ιδιαίτερη “εμμονή” σχετίζονται με τον κηδεμόνα της. Ωστόσο, είναι μία συνήθεια που καλό θα είναι να κοπεί το νωρίτερο δυνατόν – τα παπούτσια είναι πιο οικονομικά στην αντικατάστασή τους απ’ ό,τι ένας καναπές, τελικά…! #dogsvscats #1_0

               05 Κουρνιάζει στην αγκαλιά σας και σας κάνει… μασάζ, πιέζοντάς σας με τα πατουσάκια της; Χωρίς νύχια, βέβαια! Αυτή η κίνηση είναι συνήθης στα νεογέννητα γατάκια, καθώς όταν θηλάζουν πιέζουν έτσι τα στήθη της μητέρας τους προκειμένου να αυξήσουν τη ροή του γάλακτος. Σε ό,τι αφορά τώρα την ενήλικη γάτα αυτό σημαίνει πως νιώθει χαλαρή, ασφαλής και πως την αγαπούν. Και φυσικά… ανταποδίδει!

               06 Το είχα πει και την άλλη φορά, η θέα του… πτώματος του ποντικού στο κατώφλι της πόρτας αντικειμενικά δεν είναι και το καλύτερο δώρο που μπορεί να σου φέρει ένας αγαπημένος σου! Ωστόσο, εξίσου αντικειμενικά αντιλαμβανόμαστε πως, παρά την εξημερωμένη πια φύση της, η γάτα εξακολουθεί να διατηρεί το ένστικτο του κυνηγού. Το ότι μοιράζεται μαζί μας κάτι τόσο σημαντικό όπως το θήραμά της, σημαίνει πως έχουμε μία εξέχουσα θέση στη ζωή της – αλλιώς προφανώς και θα το κρατούσε για τον εαυτό της!

               07 Μπορεί το ότι η γάτα μας να μη θέλει να παίζει μαζί μας όλη την ώρα να μας… αποκαρδιώνει, όμως, η αλήθεια είναι  πως όταν είναι η ώρα του παιχνιδιού το απολαμβάνει. Τα μικρά γατάκια παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού και το κάνουν μόνο με έναν αγαπημένο σύντροφο. Όμως κι η ενήλικη γάτα αποζητά το παιχνίδι, αρκεί να το ελέγχει. Οπότε την επόμενη φορά που θα ξεφύγει από το πεδίο σας και σας κάνει να την ακολουθήσετε, σας προσκαλεί για παιχνίδι! #playwithmehuman

               08 Η γάτα κοιμάται συνήθως έως και δεκαέξι ώρες την ημέρα, κι εκείνες τις ώρες είναι και πιο ευάλωτες. Επομένως το σημείο που θα επιλέξει για τον ύπνο της το θεωρεί ασφαλές. Αν αυτό το σημείο είναι συχνά η αγκαλιά σας, είστε τυχεροί, η γάτα σας σας λατρεύει!

               09 Τα μάτια της γάτας παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιβίωσή της και προφανώς είναι ευαίσθητα. Τα γουρλωμένα μάτια ή η αργή κίνηση που κάνει όταν τα ανοιγοκλείνει ενώ τη χαϊδεύουμε ή όταν μας κοιτάζει τα θεωρούμε όλα ένα είδους αγαπησιάρικου “blink”!

               10 Συνήθως τα γατάκια νιαουρίζουν ώστε να επικοινωνήσουν με τη μητέρα τους. Όταν μεγαλώνουν, συνήθως διατηρούν τη συνήθεια για να αλληλεπιδράσουν μαζί μας, ακριβώς επειδή μας αγαπούν. Αν η γάτα σας δε σας συμπαθούσε, να είστε σίγουροι πως η… σιωπή της θα ήταν εκκωφαντική!

               Και παρά το γεγονός πως είμαι fan του σκύλου, οφείλω να συμφωνήσω πως η γάτα μπορεί να γίνει ένας καταπληκτικός φίλος, ακόμη κι όταν… το παίζει υπεράνω! Και βεβαίως αξίζει την αγάπη μας κι είμαστε εμείς που πρέπει να κερδίσουμε τη δική τους.

You may also like