Μυστικά υγείας για… γυναίκες!

happy womenΝέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία υποδεικνύει ποιοι είναι οι κανόνες που επιβάλλεται κάθε γυναίκα να γνωρίζει προκειμένου να είναι υγιής.
Σεξ, φιλίες, σωστή διατροφή, ύπνος και άσκηση είναι μερικά από τα στοιχεία…. Πιο αναλυτικά:

Απολαύστε το φως του ήλιου
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition» απέδειξε πως η επάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου στις γυναίκες με εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν επί 20΄ την έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο – δηλαδή, των σημείων όπου κατά κύριο λόγο “παράγεται” η βιταμίνη D.

Προσέξτε το βάρος σας…
Οι ερευνητές της Million Women Study διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του πάχους και πολλών τύπων καρκίνου (του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του μαστού κτλ.). Επίσης, το 5% των περιστατικών καρκίνου σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας αποδίδεται στα παραπανίσια κιλά. Οι ειδικοί, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις πολύ αδύνατες, καθώς το χαμηλό σωματικό βάρος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γονιμότητα και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπoρωτικών καταγμάτων.

Φάτε καρύδια και μανιτάρια για να “πολεμήσετε” τον καρκίνο
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Marshall η κατανάλωση καρυδιών και μανιταριών μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη των όγκων στο στήθος.

Πιείτε πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, έχει καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, αποδεικνύεται πιο ευεργετικό για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, βάσει μελέτης του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας.

Having-Sex-Ex-OKΒάλτε το σεξ στην καθημερινότητά σας
Δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζετε…πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν τα ευεργετικά οφέλη του σεξ στην υγεία. Όπως έχει αποδειχθεί το σεξ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, απομακρύνει το στρες και την κατάθλιψη, ανακουφίζει από τους χρόνιους πόνους, ενώ ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες που απολαμβάνουν συχνά το σεξ «κερδίζουν» 2-8 χρόνια ζωής!

Περπατήστε κι αφήστε το αυτοκίνητο
Το περπάτημα τουλάχιστον για 20 λεπτά θωρακίζει από τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, το 10-16% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αποδίδεται στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Θηλάστε το μωρό σας (αν και εφόσον μπορείτε)
Για κάθε χρόνο θηλασμού μια γυναίκα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 4,3%, ενώ η γέννηση κάθε παιδιού μειώνει τον εν λόγω κίνδυνο κατά 7%, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.

Βάλτε σίδηρο στη διατροφή σας
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αφορά στο 30% των γυναικών παραγωγικής ηλικίας και αποδίδεται κυρίως στην απώλεια αίματος λόγω της εμμήνου ρύσεως αποτελεί η έλλειψη σιδήρου.Με την κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου μπορείτε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αυτό.

Πείτε “όχι”στην υπερβολή
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους τα διάφορα αντιμικροβιακά σαπούνια, μαντιλάκια, στοματικά διαλύματα και προϊόντα για κολπικές πλύσεις προστατεύουν από τα παθογόνα μικρόβια, αλλά μπορεί να διαταράξουν το φυσιολογικό “περιβάλλον” του κόλπου στις περιπτώσεις όπου το μέτρο χάνεται.

Πόσο καιρό έχετε να δείτε τις φίλες σας;
Η παρέα με τις φίλες σας φαίνεται ότι επιδρά ευεργετικά στο ορμονικό σας προφίλ, αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης, γεγονός που οδηγεί στη μείωση του στρες.

woman sleepingΑπολαύστε τον ύπνο σας
Όπως απέδειξε ιαπωνική μελέτη του Πανεπιστημίου του Τοχόκου, οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν έως και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες κοιμούνται επτά ώρες.

Και αυτά που εννοούνται, αλλά τα ξεχνάμε συχνά….

Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, καθώς και του τραχήλου της μήτρας.

Το ΠΑΠ τεστ είναι σημαντικό
Μην το αμελείτε και βάλτε το μία ή δύο φορές το χρόνο στο πρόγραμμά σας, ανάλογα με την ηλικία σας, όπως και την μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού αντίστοιχα.

Πηγή

You may also like