Νατάσσα Μποφίλιου: «Το πέρασμα της Νεράιδας»,από τη Λίνα Γριβογιάννη

NBofiliouEIKASTIKOΌταν έρχεται η ώρα να μιλήσω για τη Νατάσσα Μποφίλιου δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Είναι από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που με έχουν συγκινήσει από το πρώτο άκουσμα και τις έχω αγαπήσει άνευ όρων. Αν έχετε δει την Νατάσσα σε κάποια από τις παραστάσεις της, καταλαβαίνετε απόλυτα τι εννοώ. Το φως της, η ενέργειά της και ο αυθορμητισμός της είναι τόσο μοναδικά που δεν μπορείς να μην της παραδοθείς από το «Καλώς ήρθατε».  Με αφορμή τη νέα της παράσταση «Το Πέρασμα των Μάγων» βρεθήκαμε και μιλήσαμε, ελπίζω να την απολαύσετε όσο και εγώ.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Πως φαντάζεσαι τις «Μέρες του Φωτός»;  Έχουν  έρθει; Έρχονται;

Νατάσσα Μποφίλιου: Οι Μέρες του Φώτος είναι μονόδρομος σε αυτές τις μέρες σκότους που διανύουμε. Είναι η ευχή μας για να έρθουν και τις περιμένουμε, κοιτάμε προς αυτές και προσπαθούμε να κάνουμε τη μέρα μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή. Ναι, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθουν. Δε γίνεται, μην έρθουν , πάντα το κακό το διαδέχεται το καλό, όποτε δε νομίζω αυτή τη φορά να πρωτοτυπήσουμε και να μην συμβεί αυτό που συμβαίνει πάντα στη ιστορία. Όποτε εγώ περιμένω την καλύτερη μέρα, και προσπαθώ να κάνω την κάθε μέρα μου καλύτερη και φωτεινότερη.

 

             Λίνα Γριβογιάννη: Το «Πέρασμα των Μάγων» εκτός από ότι είναι η δεύτερη πλευρά  του δίσκου και το όνομα της φετινής παράστασης τι άλλο σημαίνει;

Νατάσσα Μποφίλιου: Ξέραμε από την αρχή ότι  «Πέρασμα των Μάγων»  θα ήταν ο τίτλος. Γιατί στην παράσταση μας φέτος, όπως και στη δεύτερη πλευρά του δίσκου, εστιάζουμε πάρα πολύ στις αναφορές μας και στο «μέσα μας». Ουσιαστικά φέτος κλείνει ένας κύκλος παραστάσεων. Είναι και η τελευταία παράσταση που θα κάνουμε στην Αθήνα, γιατί μετά θα πάρουμε μία απόσταση από το υλικό μας για κάποιο διάστημα. Μέσα από αυτή τη παράσταση θεωρήσαμε ότι πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό, σε αυτά που άφησαν οι άνθρωποι, τα τραγούδια, οι καλλιτέχνες , οι παραστάσεις. Τα δώρα που μας άφησαν μέσα μας «σαν μάγοι», όπως το ίδιο είχαμε κάνει και με το CD, γιατί εκεί, ξεκάθαρα στη δεύτερη πλευρά, έχει να κάνει με τις αναφορές μας. Ό, τι αγαπήσαμε σαν μουσικές, σαν αισθήσεις , αυτά που είδαμε από τους γονείς μας, οπότε και η παράσταση έχει αυτή την τάση. Μια μικρή αναδρομή αυτής της σχέσης -που πια έφτασε τα 10 χρόνια-, με τα παιδιά και τι άφησε αυτό μέσα μας. Έχει τραγούδια που είναι απρόβλεπτα που δεν θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι θα τα βάλουμε, γιατί είναι τραγούδια που για εμάς συμβολίζουν έναν κώδικα επικοινωνίας που μας έφερε κοντά. Έχουν να κάνουν με στιγμές που έχουμε περάσει τραγουδώντας τα μαζί. Φυσικά και τραγούδια δικά μας, αγαπημένα μας, κυρίως δικά μας τραγούδια.

 

DSC_0075Λίνα Γριβογιάννη: Μετά από τόσα live και τόσα χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα, τι έχεις αποκομίσει; Άλλαξε η σχέση σου με τον κόσμο;

Νατάσσα Μποφίλιου:  Το μεγαλύτερο κέρδος από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι επιστρέφω κάθε φορά, καλύτερος άνθρωπος από τα ταξίδια και πολύ πιο σίγουρη για αυτό που κάνω, που αγαπώ, που πιστεύω. Για την ιδεολογία μου, για αυτό που με καθορίζει σαν άνθρωπο. Με βοήθησε πάρα πολύ όλο αυτό το ταξίδι και το ότι αναμετριόμαστε συνεχώς σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Φτάνουμε συνέχεια στα όρια μας, στα όρια της κούρασης, κακής ψυχολογίας. Γιατί το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο και ειδικά όταν είναι τόσο συνεχές, με διάρκεια. Γιατί εγώ περνάω εδώ και τέσσερα χρόνια από την καλοκαιρινή στη χειμερινή περιοδεία, χωρίς να έχω σταματήσει καθόλου. Αλλά όλο αυτό μας έκανε καλύτερους επαγγελματίες, καλύτερους καλλιτέχνες, μας έφερε πιο κοντά στους ανθρώπους και  το κυριότερο από όλα, αντιπροσωπεύει την όλη φιλοσοφία μας απέναντι στη μουσική. Γιατί ο κόσμος που μας ακούει και κερδήθηκε μέσα στα χρόνια, τον κερδίσαμε έναν έναν, γιατί πήγαμε εμείς σε αυτόν. Δεν περιμέναμε να έρθει αυτός σε εμάς και αυτό ταιριάζει για το πώς θέλουμε να γίνεται η μουσική από εμάς. Έχει και μια αλητεία που μας αρέσει πολύ όλο αυτό.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Έχεις νιώσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια την ανάγκη να επανεφεύρεις τον εαυτό σου;

Νατάσσα Μποφίλιου: Συνέχεια, και το κάνω κάθε χρόνο, με τα παιδιά «επανεφεύρισκουμε» τους εαυτούς μας. Γι’ αυτό αλλάζω και το στυλ μου και αυτό που θέλω να κουβαλάω σαν πρόσωπο σε κάθε παράσταση. Τα ρούχα μου, τα μαλλιά μου ή το στήσιμο μου πάνω στη σκηνή, κουβαλούν μια άλλη μικρή ιστορία, η οποία εξηγείται μέσα από την παράσταση. Αυτό με ανανεώνει πολύ γιατί δεν έχω βαρεθεί δευτερόλεπτο, έχω να αισθανθώ βαρεμάρα, από το σχολείο… από τη χημεία και αυτό είναι καταπληκτικό. Γιατί όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό για εμάς το κάνουμε, για να νιώσουμε καλά, και έχουμε την ευλογία να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, και να μπορούμε να βιοποριζόμαστε από αυτό.

[vsw id=”rcPrviXZqzU” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Λίνα Γριβογιάννη: Πόσο έχεις αλλάξει εσύ μέσα από την επιτυχία; Τι διαφορές έχει η Νατάσσα του 2003 με τη Νατάσσα του 2013;

Νατάσσα Μποφίλιου:  Αλλάξανε όλα, όλα. Χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα. Όποιοι άνθρωποι είναι κοντά μας και μας ξέρουν από το 2003, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Γιατί ενώ άλλαξαν όλα, αλλάξαμε σπίτια, ζωή, δίσκους, στυλ, διαβάσαμε ωραία βιβλία, αλλάξαμε τη φιλοσοφία μας για τα πράγματα, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα. Γιατί ο κορμός μας,  η ρίζα μας είναι εκεί που ήταν φυτεμένη, έχει τα ίδια πράγματα ανάγκη.  Οι σχέσεις μας είναι ίδιες, έχουμε τους ίδιους φίλους, με τα ίδια αστεία. Αγαπιόμαστε το ίδιο, αγκαλιαζόμαστε το ίδιο, απλά μεγαλώσαμε μαζί.

 

n.bofiliou kyklos2Λίνα Γριβογιάννη: Στις τελευταίες συνεντεύξεις σου, λες ότι μεγαλώνοντας έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τώρα λοιπόν που γίνεσαι 30, ποιά είναι η σχέση σου με τον χρόνο;

Νατάσσα Μποφίλιου:  Ήταν πάρα πολύ κακή πάντα, μέχρι πέρσι. Ήρθαν αυτά τα τραγούδια στη ζωή μου και μπήκαν όλα στη θέση τους. Οι τραγουδιστές έχουμε μία τύχη παραπάνω από τους δημιουργούς, μπορούμε να είμαστε ακροατές, πριν αρχίσουμε να κουβαλάμε το υλικό. Εμείς πρώτα γινόμαστε αγνοί ακροατές, νιώθουμε τα συναισθήματα που θα νιώσει ο ακροατής με το πρώτο άκουσμα και μετά έρχεται η ώρα να το «σηκώσουμε». Έτσι έγινε με τις «Μέρες του Φωτός» και είπα « ναι , είσαι μόλις 30 και εντελώς καθαρός και είναι ωραία που μεγαλώνεις. Γιατί μεγαλώνεις  όπως γουστάρεις να μεγαλώνεις, ελεύθερος, μπορείς να το διεκδικήσεις.»

 

Λίνα Γριβογιάννη: Είσαι μία νέα και όμορφη γυναίκα. Πως είναι η σχέση σου με τη μόδα; Ασχολείσαι;

Νατάσσα Μποφίλιου: Πολύ καλή. Λατρεύω τη μόδα γιατί για μένα είναι μια μορφή τέχνης. Θεωρώ ότι είναι ένα εικαστικό περιβάλλον στο οποίο μπαίνουμε κάθε μέρα. Μου αρέσει πολύ και ασχολούμαι, μου αρέσει πολύ να αλλάζω. Απλά φλερτάρω πάρα πολύ με το ρετρό και με τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν είμαι μια μοντέρνα γυναίκα στην αισθητική μου, δηλαδή μου αρέσουνε πιο vintage πράγματα. Φέτος έχω κολλήσει με την δεκαετία του ’50. Γιατί με το ντύσιμο αποπνέεις κι έναν άλλο κόσμο. Για έναν καλλιτέχνη, δείχνει το περιβάλλον θα βρίσκεται κάθε χρόνο, αυτό συμπληρώνει λίγο και την ιστορία της περσόνας που θέλει να βγάλει προς τα έξω από τον εαυτό του. Ειδικά οι καλλιτέχνες που κάνουν ένα συγκεκριμένο στυλ τραγουδιού, σαν αυτό που κάνω εγώ, που είναι πιο θεατράλε.

Λίνα Γριβογιάννη: Αγαπημένος σχεδιαστής;

Νατάσσα Μποφίλιου: Μου αρέσει πολύ ο Yves Saint Laurent. Από Έλληνες μου αρέσει πολύ ο Konstantinos Melis by Laskos και το ρούχο μου για την παράσταση φέτος θα είναι του Γιάννη Λάσκου.

Λίνα Γριβογιάννη: Αγαπημένο χρώμα;

Νατάσσα Μποφίλιου: Το τιρκουάζ, πάντα φορούσα κάτι τιρκουάζ. Είναι το χρώμα μου γιατί μου θυμίζει το καλοκαίρι. Εγώ, μέσα στο κεφάλι μου και στη ψυχή μου ζω πάντα το καλοκαίρι.
Λίνα Γριβογιάννη: Τι είναι εκείνο που δεν λείπει ποτέ από την τσάντα σου;

 Νατάσσα Μποφίλιου: Το κόκκινο κραγιόν ποτέ. Ακόμα και τις μέρες που δεν το φοράω, υπάρχει πάντα στη τσάντα μου ένα. Δεν υπάρχει πιο θηλυκό πράγμα για την εμφάνιση της γυναίκας.

Λίνα Γριβογιάννη: Τι είναι εκείνο το οποίο αγοράζεις πιο πολύ;

Νατάσσα Μποφίλιου: Παπούτσια.

[vsw id=”ruNXuh_Ql4g” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Λίνα Γριβογιάννη: Είσαι συνέχεια «στο δρόμο». Βρίσκεις χρόνο για προσωπική ζωή και για να κάνεις όλα αυτά που αγαπάς;
Νατάσσα Μποφίλιου: Όταν η προσωπική σου ζωή είναι σπουδαία, γιατί δε συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο, για να του αφιερώσω χρόνο… βρίσκεις χρόνο, όταν δεν είναι, δεν βρίσκεις. Χαλαρώνω όταν συναναστρέφομαι με αγαπημένα μου πρόσωπα.

Λίνα Γριβογιάννη: Σε μια συνέντευξη είδα τον τίτλο « Αυτή θα είναι η τελευταία μας παράσταση στην Αθήνα». Τι σημαίνει αυτό;

Νατάσσα Μποφίλιου: Δεν το είπα εγώ, το έλεγε ο Γεράσιμος και εννοούσε ότι δεν θα κάνουμε καλοκαιρινή συναυλία. Με αυτές τις παραστάσεις κλείνει ένας κύκλος, θα πάρουμε μία απόσταση από τις μουσικές σκηνές και θα κάνουμε κάτι άλλο.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Στη φετινή παράσταση υπάρχει μία συνεργασία μίλησε μου για αυτή…
Νατάσσα Μποφίλιου:
Ο Άγγελος Τριανταφύλλου που είναι ο άνθρωπος που έχει αυτή την ομάδα τους Guillotinas Project. Δε νομίζω να έχω επιμείνει ποτέ ξανά με τέτοια εμμονή σε μία πρόταση. Το γράφω και στο twitter… δείτε αυτά τα παιδιά, είναι υπέροχο αυτό που κάνουν. Στη δική μας παράσταση θα πάρετε μόνο μία μικρή γεύση, μας κάνουν την τιμή, να έρθουν, για λίγο στην έναρξη. Αλλά το υπέροχο στη υπόθεση αυτή, πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, είναι ο Άγγελος Τριανταφύλλου που έχει την ομάδα και είναι ο παιδικός μου φίλος. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ πάρα πολύ και του χρωστώ πάρα πολλά. Είναι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο έκανα μαζί μουσική, πηγαίναμε μαζί στους μαθητικούς αγώνες. Εγώ τραγουδώντας, τον έμαθα να συνοδεύει, αυτός με τη συνοδεία του με έμαθε να τραγουδάω. Είναι φοβερό που φέτος που κλείνει αυτός ο κύκλος για εμάς, έχω κοντά μου τον άνθρωπο που «άνοιξε» τον κύκλο μου στη μουσική.

Φέτος ήταν μία πολύ καλή συγκυρία και καταφέραμε να είμαστε όλοι και τους ευχαριστώ και πάρα πολύ, γιατί είναι όλοι τους ηθοποιοί,που παίζουν σε παραστάσεις. Αλλά φέτος θα έρθουν να μας χαρίσουν έστω και για λίγο αυτό που έχουν σαν ατμόσφαιρα.

 

DSC_0092Λίνα Γριβογιάννη: Τι θα ήθελες να φέρει το μέλλον;

Νατάσσα Μποφίλιου: Δεν θα σου πω τίποτα, δεν έχω όνειρα. Ονειρεύομαι την κάθε μέρα για την κάθε μέρα.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Αν μπορούσες να συνεργαστείς με τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη,  Έλληνα ή ξένο ποιος θα ήταν;
Νατάσσα Μποφίλιου:
Με τους  Έλληνες που ήθελα,  νομίζω ότι  έχω συνεργαστεί κατά κάποιο τρόπο. Με ξένο ιδανικά, σε φαντασιακό επίπεδο, με τον Dave Gahan.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Από τον χώρο σου, ποιοι είναι εκείνοι που σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Νατάσσα Μποφίλιου:
Πάρα πολλοί και ξένοι και Έλληνες.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Σε ένα περίπου μήνα είναι το πρώτο σας live στο Λονδίνο, πως νιώθεις; Είναι μία κατάκτηση αυτό;

Νατάσσα Μποφίλιου: Ωραία. Όχι δεν είναι κατάκτηση, είναι τύχη. Ευχαριστώ πάρα πολύ και την manager  μας τη Κατερίνα Σταματάκη που μας φροντίζει τόσο πολύ. Είναι πολύ ωραίο, είναι η πρώτη μας έξοδος και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό. Αλλά δεν το σκέφτομαι σαν κατάκτηση.

Λίνα Γριβογιάννη: Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ και θα έδινες σε κάποιον που αγαπάς;
Νατάσσα Μποφίλιου:
Αυτό που μου έλεγε πάντα η μάνα μου «Θα μάθεις αυτό που δεν σου αρέσει να μην το δέχεσαι και να προσπαθείς να το αλλάξεις». Η πιο σημαντική συμβουλή, είναι να μην κάνεις πίσω σε αυτά που επιθυμείς και να αγωνίζεσαι για να τα αποκτήσεις, είναι ο κανόνας της ζωής μου. Θα βάλετε στο λεξιλόγιο σας τη λέξη «αρνούμαι» , θα λέτε «αρνούμαι αυτό για να προσπαθήσω να έχω το άλλο», είναι πολύ μεγάλη ασπίδα και όπλο  να διεκδικείς τη ζωή σου.

 

Λίνα Γριβογιάννη: Πως θα ήθελες να κλείσουμε αυτή τη κουβέντα;

Νατάσσα Μποφίλιου: Θα ήθελα να την κλείσουμε, με την ευχή να πάνε όλα καλά , να είμαστε χαρούμενοι, να περάσουμε ωραία φέτος, όπως και πέρσι. Σε όλους μας αυτή η παράσταση να αφήσει κάτι ωραίο, και σε μας, κατεβαίνοντας στο καμαρίνι και στον κόσμο.

[vsw id=”Da6JUMRKHTo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”] 

Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη – Γεράσιμου Ευαγγελάτου

 Συμμετέχουν οι Guillotinas Project

 

Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης
Ήχος: Γιάννης Παξεβάνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Προδρόμου
Διαμόρφωση σκηνικού: David Negrin
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Παίζουν οι Μουσικοί:
Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης
Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης
Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης
Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής
Τσέλο: Άρης Ζέρβας
Βιολί – Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής

Οργάνωση Παραγωγής: PROSPERO
www.prospero.com.gr

ΚYKLOS Live Stage
Ιερά Οδός 74, Βοτανικός
(είσοδος από Κασσάνδρας 23)
Τηλ. Κρατήσεων: 210 3424 299

You may also like