Οι 3 “υποχρεώσεις” των νονών για το Πάσχα

Ήμουν από τα τυχερά παιδιά που είχαν δύο νονούς και δύο νονές, άρα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και σε γιορτές γενέθλια είχα τα “δώρα”. Ως νονά, δεν είμαι πολύ τυπική και με στεναχωρεί καθώς έχω μία υπέροχη βαφτιστήρα, πολύ υπομονετική… Αλλά φέτος το πήρα απόφαση ότι θα είμαι πιο “σωστή”.  Το Πάσχα είναι σε 2 μέρες, οπότε νονοί και νονές όλου το κόσμου μην τα απογοητεύσετε…

Όσοι μπήκατε πρόσφατα στο club ή απλά δεν έτυχε να μάθετε τα εθιμοτυπικά, διαβάστε τι πρέπει να περιλαμβάνει το δώρο για το Πάσχα. Το βαφτιστήρι είτε είναι μικρό στην ηλικία είτε είναι μεγάλο σίγουρα περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα δώρα της νονάς ή του νονού.

Εκτός λοιπόν από την λαμπάδα τα δώρα της νονάς/νονού το Πάσχα είναι ένα ζευγάρι παπουτσάκια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο θα το χαρεί!)

Καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς εκ των προτέρων το νούμερο του παπουτσιού που φοράει το βαφτιστήρι σας ώστε να μην τρέχετε άδικα ύστερα για αλλαγές. Αν επίσης έχετε χρόνο ή μένετε κοντά… Μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε την λαμπάδα και τα παπούτσια ώστε να «πέσετε» σίγουρα μέσα στις προτιμήσεις του/της.

Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν σας το επιτρέπουν και είστε πιεσμένοι, σε καμιά περίπτωση μην παραμελήσετε αυτήν σας την υποχρέωση, αυτές τις άγιες μέρες. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κάτι ακριβό. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα βρείτε οικονομικά δώρα που θα ξετρελάνουν και τα πιο…απαιτητικά βαφτιστήρια.

Ποια μέρα πρέπει να δώσω το δώρο;


Ξέρετε ότι τα παιδάκια είναι ανυπόμονα…Τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την Μ. Πέμπτη. Αν δεν προλάβατε ή αν άργησε ο courrier… δεν χάλασε ο κόσμος να τα δώσετε και τελευταία στιγμή!

Τι συμβολίζουν τα δώρα;


Τώρα που μάθατε τις υποχρεώσεις σας ως νονοί καλό είναι να ξέρετε και τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας.

*Η λαμπάδα
Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

*Το αυγό
Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

*Το τσουρέκι
Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Πηγή: baby.gr

Featured image: unsplash.com/@little_klein

You may also like