Συνέντευξη : Ο Δημήτρης Πιατάς είναι… La Nonna και μας την παρουσιάζει…

DIMITRIS PIATAS (3)

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση La Nonna που φιλοξενείται στο θέατρο Ακάδημος. Το έργο το οποίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ φιλοδοξεί να κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης μας μιλά για το ρόλο του, την αλληγορία της Nonna, αλλά και το θέατρο σήμερα. Απολαύστε τον…

Ιωάννα Βλάσση: Υποδύεστε τον ρόλο της γιαγιάς, ενός πλάσματος αδηφάγου και άπληστου που κατασπαταλά τα χρήματα και την εμπιστοσύνη μιας οικογένειας που παρόλο που δεν έχει, δίνει. Στη σημερινή ζωή ποια είναι η nonna; Τι σημαίνει για την κοινωνία μας η παρουσία ανθρώπων σαν τη nonna;
Δημήτρης Πιατάς: Νομίζω ότι η Νόννα είναι η ίδια η κοινωνία, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση κάπου στον κόσμο, αλλά ο κόσμος που έχει γίνει άπληστος, αδηφάγος, έτοιμος να κατασπαράξει τον ίδιο τον εαυτό του… για να επιζήσει ?… Καταντά οξύμωρο, αλλά  μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για θεατρικό έργο… κωμωδία !

Ι.Β.: Όλοι μιλούν για ένα έργο με πολλαπλά και βαθιά μηνύματα. Τι έχετε να πείτε εσείς; Για ποιο λόγο αξίζει να δει κανείς αυτή την παράσταση; Τι θα κερδίσει ο θεατής που θα την παρακολουθήσει;
Δ.Π.: Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσει ο θεατής της παράστασης. Αλλά αξίζει να τη δει…. γιατί είναι ένα έργο σπάνιο, που συνδυάζει το γέλιο και το δάκρυ, ταυτόχρονα, που υποστηρίζεται από ένα επιτελείο συναδέλφων ηθοποιών εκπληκτικό… Και το κυριότερο ο απέραντος σεβασμός στον θεατή που θα έρθει να την παρακολουθήσει.

Ι.Β.: Ο κόσμος πηγαίνει πλέον στο θέατρο; Τι είδους παραστάσεις προτιμά σήμερα;
Δ.Π.: Ευτυχώς ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο, οι τιμές των εισιτηρίων δεν είναι απαγορευτικές και το κυριότερο ο θεατής διεκδικεί το ποιοτικό έργο, είτε πρόκειται για κωμωδία είτε για δράμα.

Ι.Β.: Πόσο θα διαρκέσει η παράσταση;
Δ.Π.: Η παράσταση διανύει το 2ο  έτος και πρόθεση έχει να συνεχίσει και μετά τις γιορτές…

Ι.Β.: Σας έχουμε γνωρίσει μέσα από ταινίες και σίριαλ. Σας λείπει το γεγονός ότι δεν κάνετε πλέον κινηματογράφο και τηλεόραση; Είναι μέσα στα σχέδιά σας;
Δ.Π.: Τηλεόραση είναι αλήθεια ότι έχω χρόνια να κάνω, αλλά η τηλεόραση –με εξαιρέσεις βεβαίως- λείπει από το ελληνικό κοινό, έχει αντικατασταθεί από τούρκικα σήριαλ… Όμως κινηματογράφο κάνω…. Και στο άμεσο μέλλον θα παιχτεί μια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο  «Η λιμουζίνα».

la nonna piatasΛίγα λόγια για την παράσταση:

Το θέατρο Ακάδημος, ένα από τα ιστορικότερα θέατρα στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί και φέτος την επίκαιρη όσο ποτέ μαύρη κωμωδία “La Nonna” του Roberto Cossa.

Το έργο είναι τοποθετημένο στην Αργεντινή του ΔΝΤ το 2000. Ο Δημήτρης Πιατάς που εκτός από τον ομώνυμο ρόλο La Nonna υπογράφει και τη σκηνοθεσία του έργου, κατακτά ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατή από την πρώτη στιγμή.

Η Nonna, σε έναν αλληγορικό ρόλο που στο πρόσωπό της καθρεφτίζεται μία ολόκληρη κοινωνία της κρίσης και φυσικά, η νοοτροπία αυτής, κατασπαταλά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αδιαφορώντας για τον πόνο και την απόγνωση που σκορπά γύρω της, συνεχίζει να είναι άπληστη και αδηφάγα, σε μια ατέρμονη προσπάθεια να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες και μόνο αυτές. Η μαύρη κωμωδία La Nonna μιλά για την εξουσία που γιγαντώνεται και κατασπαράζει και εξοντώνει κοινωνικά, οικονομικά και ηθικά τους ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα στο κωμικό και τραγικό στοιχείο, μια ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον προβληματισμό. Το έργο είναι ουσιαστικά… χωρισμένο στη μέση. Το πρώτο μέρος προσφέρει περισσότερα κωμικά στοιχεία, ενώ το δεύτερο αποτελεί μία σπαρακτική κραυγή των αδυνάτων στην κοινωνική εξόντωση και στον κατακερματισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Είναι διάχυτο από ρεαλισμό, που σκοπό έχει να αναδείξει τους πραγματικούς χαρακτήρες των ηρώων, το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας και την ανθρώπινη σκληρότητα και αδιαφορία απέναντι στον πόνο και την επιβίωση.

Ένα έργο που δεν πρέπει να χάσετε, με μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Πρωταγωνιστούν:
-Δημήτρης Πιατάς ( Nonna)
-Νίκος Ορφανός
-Θεόδωρος Κατσαφάδος
-Λουκία Πιστιόλα
-Μαρία Τσαρούχα
-Κωνσταντίνος Φλωκατούλας
-Ισιδώρα Δωροπούλου

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γ. Γαβαλά, η μουσική Ηρ. Βαβάτσικα, η μετάφραση Ελ. Μπογιατζίδου.

nonna 1

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο Ακάδημος:
Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας
Τηλ : 2103625119
Σάβ. (λαϊκή) 6.30 μ.μ. Τετ., Πέμ., Κυρ. 8 μ.μ., Παρ., Σάβ. 9.30 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε εδώ

You may also like