Πρόταση για dvd : Closer, από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

Closer 1Γεια σας και πάλι, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τι μου κάνετε; Ελπίζω να σας βρίσκω να χαλαρώνετε μετά από ένα ευχάριστα γεμάτο σαββατοκύριακο! Αν ανοίξατε αυτό το link με την ελπίδα πως θα σας έδινα μία ιδέα για την ταινία που θα μπορούσατε να δείτε απόψε στο σπίτι σας, λοιπόν… σωστά πράξατε, φίλοι μου! Γιατί απόψε σας έχω μία ταινία που μπορεί να μας θυμίσει τη δημιουργική ματιά του εκλιπόντος σκηνοθέτη Mike Nichols, ο οποίος «έφυγε» προ ημερών.

Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές δύο ζευγαριών: του Dan (Jude Law) που έχει σχέση με την Alice (Natalie Portman) και της Anna (Julia Roberts) που είναι παντρεμένη με το Larry (Clive Owen). Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν κάπως περίπλοκα, μία που κάποια στιγμή ο Dan ξεκινάει μία ερωτική σχέση με την Anna πίσω από την πλάτη των συντρόφων τους. Και φυσικά αυτό σημαίνει πως υπάρχουν συνέπειες για όλους όσους εμπλέκονται στην ιστορία, συνέπειες θετικές κι αρνητικές.

Ναι, ξέρω, δεν είναι από τις περιγραφές που συνηθίζω να κάνω για μία ταινία. Κοιτάξτε, όμως, τι συμβαίνει: η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Patrick Marber, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. Και καθώς η πλοκή σε ένα θεατρικό έργο αποτελείται από συνεχείς ανατροπές, το να επεκταθώ περισσότερο στην ιστορία θα με οδηγούσε σε spoilers! Κάτι που δεν το θέλω με τίποτα!
Το προκείμενο είναι πως ο Nichols σεβάστηκε το χαρακτήρα του έργου του Marber και προσπάθησε να το αποδώσει έτσι ώστε να δίνει στο θεατή την αίσθηση πως βλέπει μία θεατρική παράσταση. Και το καταφέρνει, κάνοντας τους χαρακτήρες του Marber ακόμη πιο προσιτούς στο θεατή όταν αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν συγκρούσεις είτε με τους συντρόφους τους είτε ακόμη κι εσωτερικές συγκρούσεις, με τους ίδιους τους τους εαυτούς. Κατάφερε να κάνει το θεατή να δει καλύτερα τον ψυχισμό του κάθε χαρακτήρα, την πολυπλοκότητα του καθενός, ενώ ακόμη κατόρθωσε να κάνει πιο έντονη κάθε σκηνή αντιπαράθεσης, καθώς και τη δυναμική των συναισθημάτων των χαρακτήρων, όταν αυτοί μεταπηδούν από τη γλύκα του έρωτα στον πόνο της προδοσίας και πίσω ξανά.

Closer 10Όσον αφορά το cast:
Όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν τα φώτα της προσοχής στους Jude Law και Julia Roberts, αυτοί που τελικά κέρδισαν την εύνοια αυτού του «προβολέα» ήταν οι «δεύτεροι» χαρακτήρες που ενσάρκωσαν οι Clive Owen και Natalie Portman. Ήταν στιγμές που οι Law και Roberts έμοιαζαν να μην ξέρουν που βρίσκονταν. Πράγμα παράξενο, καθώς κι οι δύο είναι αναγνωρισμένα από τους καλύτερους ηθοποιούς του Hollywood.

Ήταν, άραγε, το γεγονός, πως οι Owen & Portman έπαιζαν ρόλους που – λογικά – θα κέρδιζαν τη συμπάθεια του κοινού; Αυτό, να πω την αμαρτία μου, δε μπορώ να το απαντήσω με απόλυτη σιγουριά. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω, όμως, είναι πως ίσως το «Closer» είναι από τις όχι τόσο συχνές περιπτώσεις παραγωγών όπου οι πρωταγωνιστές «επισκιάζονται» από άλλους ηθοποιούς. Διόλου απίθανο, λοιπόν, που εκείνη τη χρονιά, υποψήφιοι για βραβεία ήταν μόνο η Natalie Portman κι ο Clive Owen – συμπεριλαμβανομένων και των Oscars για Β’ Ρόλους!
Χαλαρώστε, βάλτε ένα ποτήρι με καλό κρασί – εγώ αυτό θα διάλεγα για να δω τέτοια ώρα αυτήν την ταινία! – και καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Julia Roberts, Natalie Portman, Clive Owen

You may also like