Πρόταση για dvd: Meet Joe Black

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!  Ελπίζω να σας βρίσκω να αναπληρώνετε δυνάμεις για τη νέα βδομάδα έπειτα από ένα απολαυστικό διήμερο. Καθώς τα βράδια της Κυριακής πλέον ενδείκνυνται για… χουχούλιασμα, ένα ποτηράκι κρασί και ταινία στο σπίτι, για απόψε σκέφτηκα πως ιδανική πρόταση είναι μία ιστορία που, αν και ξεκινά μακάβρια, στην πορεία σε πλημμυρίζει τρυφερά συναισθήματα!

Ο Bill Parrish (Anthony Hopkins) είναι ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και βρίσκεται στα πρόθυρα μίας μεγάλης επαγγελματικής συμφωνίας. Παράλληλα η πρωτότοκή του, η Allison (Marcia Gay Harden) ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς ένα λαμπερό πάρτι για τα 65α γενέθλια του πατέρα της. Η γαλήνη του Bill Θα διαταραχθεί όταν ένας γοητευτικός νεαρός (Brad Pitt) θα εμφανιστεί μπροστά του κι ο οποίος του συστήνεται ως ο Θάνατος. Αφότου τελικά ο Bill πείθεται για την… ταυτότητα του νεαρού, ο Θάνατος κάνει μαζί του τη συμφωνία πως, εάν ο Bill εκτελέσει χρέη… καθοδηγητή στη ζωή στη Γη, τότε δε θα τον πάρει μαζί του (με εννοείτε, έτσι;). Έτσι τον συστήνει στην οικογένεια ως Joe Black. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η μικρότερη κόρη του Bill, η Susan (Claire Forlani) αναγνωρίζει στον Joe/Θάνατο τον άντρα που την είχε γοητεύσει σε ένα καφέ και που δεν έμαθε ποτέ το όνομά του. Και φυσικά… ο έρωτας είναι απρόβλεπτος, ακόμη κι όταν πρόκειται για μία ισχυρή οντότητα όπως ο Θάνατος!

Η ταινία “Συνάντησε τον Τζο Μπλακ” εμπνέεται από το ιταλικό θεατρικό έργο “La Morte In Vacanza” του Alberto Casella (1924). H διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή των Ron Osborn, Jeff Reno ( και οι δύο υπέγραφαν σενάρια για το tv show “Moonlighting”, 1985), Kevin Wade (“Working Girl, 1988) και Bo Goldman (“Άρωμα Γυναίκας”, 1992). Η σκηνοθεσία είναι του Martin Brest, ο οποίος συνεργάζεται και πάλι με τον Goldman μετά το “Άρωμα Γυναίκας”.

Θα ξαναπώ (δυστυχώς) πως όσοι έδωσαν μέτριες κριτικές στην ταινία… δεν ξέρουν να βλέπουν ταινίες.

Μπορεί στο άκουσμα και μόνο πως ο Θάνατος έχει βαρυσήμαντο ρόλο στην ιστορία, ο Brest καταφέρνει και εξισορροπεί τρία είδη ταινιών σε μία μόλις παραγωγή – η φαντασία συναντά το δράμα και το συναίσθημα. Ναι, το τρίωρο μπορεί αρχικά να ακούγεται βάρβαρο, αλλά όσο προχωρά η ιστορία, τόσο πιο πολύ μπορεί να παρασύρει το θεατή. Κι επιπλέον αντιλαμβάνεται πως αν σκεφτόταν πως θα μπορούσαν κάποιες σκηνές να παραλειφθούν, αυτή η σκέψη αναιρείται καθώς η απουσία τους θα μείωνε κατά πολύ την ουσία της ιστορίας. Όσο για τις ερμηνείες; Αυτές είναι το δυνατό χαρτί, καθώς ο Anthony Hopkins κάθε άλλο παρά τον υπερφίαλο πλούσιο υποδύεται. Αντίθετα, παρουσιάζει πτυχές του χαρακτήρα του που του προσδίδουν μία τρυφερότητα και μία αγωνία παράλληλα για τις κόρες του. Όσο για τους “μοιραίους εραστές” Brad Pitt και Claire Forlani; Θα το πω… μακράν καλύτερο κινηματογραφικό ζεύγος από τους Bradgelina. Οι δύο ηθοποιοί βγάζουν έναν ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα που “χτυπάει” τις περσόνες τους και (κυρίως) το θεατή. Μπορεί ο Pitt να “κατηγορήθηκε” πως ήταν σαν παγοκολόνα, αλλά… υποδυόταν το ΘΑ-ΝΑ-ΤΟ! Πόσο πιο ξεκάθαρη να γίνω;

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Anthony Hopkins, Claire Forlani, Jake Weber, Marcia Gay Harden, Jeffrey Tambor κ.α.

You may also like