Πρόταση για dvd : Slumdog Millionaire (Oscar Καλύτερης Ταινίας & Καλύτερης Σκηνοθεσίας)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Κυριακή τριημέρου απόψε και λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη λαμπρή απονομή των βραβείων Oscars. Βέβαια μερικοί μπορεί εκείνη την ώρα να κοιμόμαστε (άτιμες διαφορές ώρας!), αλλά το mood παραμένει! Έτσι απόψε ολοκληρώνεται και το φετινό μας αφιέρωμα με μία ταινία που το 2009 κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και οκτώ Βραβεία μεταξύ των οποίων: Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Danny Boyle.

Ινδία, 2006. Ο νεαρός Jamal Malik (Dev Patel) βρίσκεται κυριολεκτικά μία ανάσα μακριά από τις είκοσι εκατομμύρια ρουπίες (λίγο παραπάνω από τις 280.000 ευρώ) στο τηλεπαιχνίδι “Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος”. Όλα όμως εξαρτώνται από το κατά πόσο θα τον πιστέψει η αστυνομία, η οποία εμπλέκεται όταν υπάρχει η υποψία πως ο Jamal με κάποιον τρόπο κλέβει στο παιχνίδι. Γιατί, σύμφωνα με όλους, πώς γίνεται ένα αγόρι που προέρχεται από τις παραγκουπόλεις της Ινδίας να ξέρει όλες τις απαντήσεις; Έτσι ο Jamal πρέπει να πείσει πως ξέρει τις απαντήσεις πολύ απλά επειδή η ζωή του τις έμαθε: η προσπάθεια να επιβιώσει μαζί με το μεγάλο του αδερφό το Salim, η εμπλοκή του με εγκληματίες κι η αγνή αγάπη που έχει από παιδί ακόμα για τη Latika (Freida Pinto).

Η ταινία “Slumdog Millionaire” βασίζεται μερικώς στο μυθιστόρημα “Q & A” του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup. Τη μετατροπή του σεναρίου για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης ανέλαβε ο Simon Beaufoy (“The Full Monty”, 1997). Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε ο Danny Boyle (“Trainspotting”, 1996 και “The Beach”, 2000).

Αν και στην αρχή ο σκηνοθέτης δίσταζε να αφιερωθεί σ’ένα project που αφορούσε το (τότε) trend του “Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος”, δε μπόρεσε να αντισταθεί στην έλξη που του δημιούργησε το σενάριο του Beaufoy. Έτσι ο Danny Boyle φέρνει στα μάτια μας αυτό που βίωσε κι ο σεναριογράφος κατά τις έρευνές του προκειμένου να ολοκληρώσει το σενάριό του. Η σκληρή ζωή στις παραγκουπόλεις της (ομολογουμένως) εξωτικής Ινδίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να επιβιώσει. Η ιστορία του Jamal μέσα από τα flash backs είναι μία αληθινή ιστορία για πολλά παιδιά στην Ινδία σε μία εποχή όπου η χώρα άλλαζε και προσπαθούσε να αφομοιώσει δυτικά πρότυπα. Γι’ αυτό και είναι τόσο συναρπαστική να την παρακολουθήσει κάποιος. Ο Boyle αποτυπώνει ρεαλιστικά την ιστορία του Jamal (και του κάθε Jamal) που προσπαθεί να επιβιώσει σ’ έναν σκληρό κόσμο όπου τα παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης έτσι και μείνουν μόνα τους. Παράλληλα, όμως, καταφέρνει να δώσει μία παραμυθένια εκδοχή στην ιστορία του Jamal που εύκολα μπορεί να θυμίσει και τον Oliver Twist. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως ο Boyle δε διστάζει να εμπνευστεί τεχνικά κι από το ίδιο το Bollywood παίζοντας κι αυτός με τα χρώματα, τους ήχους, δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα στο σύνολο της ταινίας. Δίκαια, λοιπόν, το “Slumdog Millionaire” κατακτά κοινό και κριτικούς και λάμπει στα Oscars του 2009 με οκτώ βραβεύσεις.
Δε μπορώ, όμως, με τίποτα να αφήσω ασχολίαστη τη δυνατή ερμηνεία του Dev Patel στο ρόλο του Jamal. Ένας ηθοποιός γεννημένος στο Λονδίνο από Ινδούς γονείς που ξεχώρισε από τη σειρά “Skins”, ο Patel κάνει ακόμη πιο συμπαθή το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Άλλωστε κι ο Danny Boyle ομολόγησε πως δεν ήθελε έναν υπερβολικά ωραίο ηθοποιό του Bollywood για τον ήρωά του. O Dev Patel μοιάζει λες κι ο χαρακτήρας του δημιουργήθηκε μόνο για εκείνον και το αποδεικνύει περίτρανα. Πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί δεν ήταν υποψήφιος για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου εκείνη τη χρονιά. Ε;
Με λίγα λόγια, σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Freida Pinto, Anil Kapoor, Irrfan Khan, Madhur Mittal, Ankur Vikal κ.α.

Φέτος υποψήφιες για το Oscar Καλύτερης Ταινίας είναι οι:
“Arrival” (ο Dennis Villeneuve είναι υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας)
“Fences”
“Hacksaw Ridge” (o Mel Gibson είναι υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας)
“Hell Or High Water”
“Hidden Figures”
“La La Land” (ο Damien Chazelle είναι υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας)
“Lion”
“Manchester By The Sea” (ο Kenneth Lonergan είναι υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας)
“Moonlight” (ο Barry Jenkins είναι υποψήφιος για το Oscar Σκηνοθεσίας της ταινίας)

You may also like