Ώρα για Oscar-ικό DVD: Terms Of Endearment (Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου)

Βράδυ Κυριακής και δύο βδομάδες μας χωρίζουν από τη μεγάλη απονομή κι όπως βλέπετε, το ραντεβού μας τηρείται πιστά! Απόψε ανακαλύπτουμε παρέα την ταινία που χάρισε στη Shirley MacLaine το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.

               Η Aurora Greenway (Shirley MacLaine) λατρεύει – παθολογικά θα έλεγε κανείς – τη μοναχοκόρη της, Emma (Debra Winger). Σε σημείο που όταν ήταν μωρό την τσιμπούσε ενόσω κοιμόταν για να σιγουρευτεί πως αναπνέει! Η “επανάσταση” της Emma είναι ο γάμος της με το νεαρό καθηγητή Flap Horton (Jeff Daniels), προς απογοήτευση της Aurora. Η οικογενειακή ζωή της Emma θα αρχίσει να βλέπει σύννεφα, όμως εκείνη έχει πάντα τη σχέση της με την Aurora, ακόμη κι ενόσω η δεύτερη βλέπει ξανά την πιθανότητα του έρωτα στο πρόσωπο του γείτονά της και πρώην αστροναύτη, Garrett Breedlove (Jack Nicholson), Κι αυτή η σχέση δεν ξεθωριάζει ποτέ, ακόμη κι όταν οι δύο γυναίκες διαφωνούν.

               Η ταινία “Σχέσεις Στοργής” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Larry McMurty κι είναι το τρίτο κομμάτι της σειράς του συγγραφέα με τίτλο “Houston”. Η διασκευή του σεναρίου αλλά κι η σκηνοθεσία είναι του James L. Brooks (“As Good As It Gets”, 1997),

               Όπως πολλοί ίσως θυμάστε από το “As Good As It Gets”, ο Brooks καταφέρνει γι’ άλλη μία φορά να μας συγκλονίσει με τον τρόπο που αποδίδει τις ανθρώπινες σχέσεις, όσο αντιφατικές κι αν αυτές φαίνονται μεταξύ τους. Στις “Σχέσεις Στοργής” ο Brooks ισορροπεί τις πηγαίες στιγμές γέλιου με τις σκηνές όπου ο θεατής θα συγκινηθεί με την ισχύ της σχέσης ανάμεσα σε μητέρα και κόρη, η οποία ισχύ θέτει σε δεύτερη μοίρα, θα τολμούσα να πω, όλον το γύρω κόσμο. Παράλληλα κάθε σχέση (της Emma με την Aurora, της Emma με το σύζυγό της αλλά και της Aurora με το Garrett) έχει τη δική της εξέλιξη, όμως πάντα ο άξονας είναι η Emma κι η Aurora. Στο σκηνοθετικό αυτό ντεμπούτο του Brooks δε μπορείς να μη γελάσεις με όσα χωρίζουν μάνα και κόρη αλλά κι ούτε μπορείς να προσπεράσεις το μαγικό δεσμό που παίρνει σάρκα κι οστά ανάμεσά στις δύο γυναίκες.

Η ταινία απέσπασε πέντε βραβεία, μεταξύ αυτών κι εκείνα της Καλύτερης Ταινίας και του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ και στο Jack Nicholson απονεμήθηκε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον γυναικά Garrett που εμφανώς θα παίξει ρόλο στη ζωή της Aurora.

Η σχέση της Aurora με την Emma, όμως δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε σε επίπεδο ερμηνειών, με αποτέλεσμα η Debra Winger να διεκδικεί εκείνη τη χρονιά το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η παραστατική Shirley ΜacLaine, που μεταμορφωνόταν από αριστοκρατική κυρία του Νότου σε αγρίμι κι από εκεί σε λέαινα μάνα με μία θαυμαστή ευκολία κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου, κάνοντας την ταινία μία από τις πιο λαμπερές στιγμές της αιώνιας γοητευτικής ηθοποιού.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Danny DeVito, John Lithgow, Lisa Hart Carroll κ.α.

Για το φετινό βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου υποψήφιες είναι οι:

Olivia Colman, “The Favourite”

Lady Gaga, “A Star Is Born”

Glenn Close, “The Wife”

Yalitza Aparicio, “Roma”

Melissa McCarthy, “Can You Ever Forgive Me?”

You may also like