“Άμα κόψω το τσιγάρο, θα παχύνω;” από τη Δρ. Γλυκερία Ψαρρά

smoking

από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο ( Χαροκόπειος, Ορθοβιοτική)

 

Η απαγόρευση του καπνίσματος-σε θεωρητικό επιπέδο- σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους για πολλούς μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να προσπαθήσουν, αν όχι να κόψουν, να ελαττώσουν το κάπνισμα.

«Δεν κόβω το κάπνισμα γιατί θα παχύνω!». Αυτό είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα πολλών καπνιστών για να μην κόψουν το κάπνισμα. Η αλήθεια είναι ότι μερικά άτομα εμφανίζουν αύξηση στο βάρους τους κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Η αύξηση στο βάρος οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους :

1) Στην απουσία νικοτίνης. Η νικοτίνη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του τσιγάρου, προκαλεί μερική καταστολή της όρεξης και μικρή αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας, κυρίως λόγω αύξησης της καρδιακής συχνότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα μπορεί να θεωρηθεί και τρόπος μείωσης του βάρους (!), καθότι οι βλαβερές για την υγεία συνέπειές του είναι πολύ σοβαρότερες από την όποια μικρή απώλεια μπορεί να προκαλέσει στο βάρος.

2) Στην αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης. Η απουσία του τσιγάρου έχει συχνά ως αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας τροφής που τρώμε. Πολλές φορές αντικαθιστούμε την κίνηση που κάναμε για να φέρουμε το τσιγάρο στο στόμα μας με παρόμοια κίνηση που όμως τώρα φέρνει φαγητό στο στόμα. Φαγητό συχνά χρησιμοποιούμε και για να περιορίσουμε τη νευρικότητα που προκαλεί η διακοπή του καπνίσματος. Επομένως, η αύξηση της ποσότητας της τροφής και όχι τόσο η μείωση του μεταβολισμού είναι αυτή που επιφέρει την αύξηση στο βάρος

smoking1

Τα οφέλη για τον οργανισμό από την διακοπή του καπνίσματος (μείωση των πιθανοτήτων για προσβολή από πολλές μορφές καρκίνου, από νόσους του μυοκαρδίου και των πνευμόνων) είναι απείρως μεγαλύτερα από μια πιθανή, μικρή αύξηση του βάρους.

Η αύξηση βάρους μπορεί να αποφευχθεί δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αισθήματος στέρησης και να ξαναδώσει στους καπνιστές τη χαμένη τους σωματική αντοχή και ευεξία.

 

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like