Έχετε αναρρωτηθεί πόσο εργασιομανής είστε;

Η ανάγκη να είσαι διαρκώς απασχολημένη έτσι ώστε να νιώθεις ότι αξίζεις συνεχώς την επιβράβευση, είναι η νέα τάση εργασιομανίας. Μόνο που στο τέλος ανακαλύπτεις πως κερδίζεις πολύ λιγότερα από όσα χάνεις. Αυτό το φθινόπωρο όλοι κοιτάζουμε διερευνητικά τα επαγγελματικά μας ξανά από την αρχή, παρατηρούμε πως περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν πλέον από το σπίτι, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως έχουν αυξηθεί αρκετά οι εργατοώρες τους και ότι το κουδουνάκι του Zoom χτυπάει πολλές φορές μέσα στην μέρα, χωρίς προειδοποίηση… Μήπως πέφτουμε σε μια παγίδα να είμαστε συνεχώς bυsy για να αποδεικνύουμε στον εαυτό μας ότι αξίζουμε; Τρεις περιπτώσεις που δείχνουν πως έχεις πέσει στην παγίδα..

Είσαι εθισμένη στο κινητό και το laptop τσεκάροντας διαρκώς τα εισερχόμενα μηνύματα- mails -ενημερώσεις στα social media;

Όταν είσαι όντως busy, ποιο ποσοστό του χρόνου σου αφιερώνεις σε ουσιαστική δουλειά;

Νιώθεις ενοχές αν δεν ολοκληρώνεις την δουλειά σου, γνωρίζοντας πως δεν προκύπτει καμιά αρνητική συνέπεια;

Η αλήθεια είναι πως πάντα υπάρχουν πράγματα να γίνουν και ίσως είναι καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος παρά ανοργάνωτος.. Ξέρετε πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αν όμως δεν απολαμβάνεις τους κόπους σου και νιώθεις πώς σε κατατρέχουν υποχρεώσεις μόνο, τότε το σίγουρο είναι πως έχασες το νόημα της κάθε στιγμής. Θέλουμε να εργαζόμαστε για να δίνουμε νόημα στη ζωή μας, είναι όμως λάθος να αναζητούμε στη δουλειά όλο το νόημα που έχουμε ανάγκη.

Πως να αποδράσεις…

Επένδυσε στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου σου. Μπορεί με την σκληρή δουλειά να έχεις επιβράβευση και αναγνώριση αλλά καθώς μεγαλώνουμε αυτό δεν είναι αρκετό! Ο ποιοτικό χρόνος με τον εαυτό μας, μας εξυψώνει περισσότερο. Όταν σε πιάνει η τάση να γίνεις εργασιομανής, σκέψου, είναι αυτή η καλύτερη επένδυση του χρόνου σου; Το να γκρινιάζεις για το πόσο απασχολημένη είσαι, δεν κερδίζεις τίποτα παρά μόνο λύπηση ή και εκνευρισμό.

Τέλος, προσπάθησε να χαλαρώσεις χωρίς να κάνεις τίποτα μερικά λεπτά της ημέρας. Είναι μια αρχή …

Photo credits: @brookelark (unsplash)

You may also like