Αναπαντεχη εγκυμοσύνη, τι να κάνω; από τη Μαρία Μάρκου

pregnancy test

από τη Μαρία ΜάρκουΨυχολόγο*

Κι ενώ η ζωή σου κυλάει σπουδάζοντας, δουλεύοντας, κάνοντας και τα δυο ή τίποτα από αυτά αλλά κάτι άλλο, μια απρογραμμάτιστη καθυστέρηση έρχεται να σε προβληματίσει…

Καταρχήν να είσαι ψύχραιμη. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε με πιθανότητες. Η καθημερινότητα έχει ήδη αρκετές έγνοιες που μας απασχολούν οπότε το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να βεβαιωθείς για την ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μιας και η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους πλην της κύησης με συνηθέστερους την αλλαγή του κύκλου και το στρες. Προμηθεύσου λοιπόν ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο κι αν βγει θετικό τότε κλείσε άμεσα ραντεβού με γυναικολόγο ώστε να σιγουρέψεις το αποτέλεσμα.

Αφού πια είσαι βέβαιη ήρθε η ώρα της απόφασης. Για να παρθεί όμως αυτή οφείλεις να ενημερώσεις και τον ανήξερο μπαμπά ακόμη κι αν είσαι σίγουρη πως θα διακόψεις την αναπάντεχη εγκυμοσύνη. Φυσικά και σου ανήκει το σώμα σου. Το έμβρυο όμως εντός σου χρειάστηκε δυο άτομα για να συλληφθεί και αποτελεί δικαίωμά του να το γνωρίζει και δική σου υποχρέωση να του το γνωστοποιήσεις.

Τώρα που γνωρίζετε και οι δυο την κατάσταση ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε και κατά το δυνατόν να συνδιαμορφώσετε την επιλογή σας…
Αν το μοναδικό πράγμα που σε διστάζει είναι ότι δεν αισθάνεσαι έτοιμη να γίνεις μητέρα παρότι είναι κάτι που πάντα ήθελες, έχε στον νου σου πως κανένας γονέας δεν είναι στην πραγματικότητα έτοιμος μέχρι τελικά να γίνει! Κάποια πράγματα στη ζωή δεν μαθαίνονται ούτε είναι αντικείμενα πρότερης εκπαίδευσης. Ευτυχώς η φύση έχει προνοήσει για εμάς και μας έχει χαρίσει κάποια ένστικτα ώστε να τα βγάλουμε πέρα σε διάφορες καταστάσεις. Ένα από αυτά και μάλιστα αξιόλογο είναι και το ένστικτο της μητρότητας. Εμπιστεύσου το και προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος σχετικά με το αν θα τα καταφέρεις να γίνεις καλή μαμά αρκεί να διαθέτεις αγάπη και μεράκι για να γίνεις μία από αυτές.

Αν πάλι οι δισταγμοί σου είναι περισσότεροι μιας και υπάρχουν εκκρεμότητες, οικονομικές δυσκολίες ή πλάνα που αναγκαστικά θα πρέπει να μείνουν έστω για κάποιο χρονικό διάστημα απραγματοποίητα και αυτό δεν θες να συμβεί, τότε παρέμεινε ψύχραιμη και με ηρεμία κάνε την επιλογή σου.

Το να κάνεις παιδί είναι μια απόφαση αμετάκλητη και η γονεϊκή ιδιότητα ισόβια άσχετα αν οι υποχρεώσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του απογόνου. Αν αυτό λοιπόν είναι ασυμβίβαστο με τα σχέδιά σου τότε δεν είσαι αναγκασμένη να το κάνεις μιας και ό,τι κάνουμε υπό πίεση συνήθως το κάνουμε με λάθος ή κακό τρόπο.

pregnancy testΣε σχετικές μακροχρόνιες έρευνες έχει βρεθεί πως παιδιά που συλλήφθηκαν κατά λάθος και η μητέρα αμφιταλαντευόνταν για την κύηση μέχρι και το τέλος αυτής, συγκριτικά με παιδιά που γεννήθηκαν κατ’επιλογήν, παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα ή απομόνωση) καθώς και κακή μαθησιακή απόδοση.
Αν η απόφασή σου τελικά είναι αρνητική, θυμήσου πως εκτός από την διακοπή υπάρχει πάντα και η λύση της υιοθεσίας.

Για να καταλήξουμε, όσο και να προγραμματίζεις τη ζωή εκείνη πάντα έχει τρόπο να σε εκπλήσσει. Μια απροσεξία μπορεί να γίνει ένα καλό μάθημα ώστε να προσέχεις περισσότερο έπειτα. Μπορεί όμως και να γίνει η αρχή ενός νέου δρόμου που σε ενδιαφέρει να τον ανακαλύψεις. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα και τις καταστάσεις όσο αναπάντεχες κι αν είναι, εκείνο που χρειάζεται για τη διαχείρισή τους είναι η επιλογή και η συνείδηση τούτης της επιλογής. Σκέψου λοιπόν το μονοπάτι που θες να περπατήσεις και επέλεξε εκείνο στο οποίο θα πορεύεσαι στις επιθυμίες σου. Μόνο τότε η ζωή περπατιέται εύκολα χωρίς να τρέχουμε αγχωμένοι και ανήσυχοι μακριά της ή να την αποφεύγουμε θλιμμένοι και αδύναμοι.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία Μάρκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like