Αντισυλληπτικά χάπια και για άντρες

Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό, ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο, το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος. Αυτό υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLos Genetics.

Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Λι Σμιθ, ανακάλυψαν το γονίδιο Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο, έτσι ώστε να ανασταλεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε αυτό δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί τα γυναικεία ωάρια.

Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι όσα από αυτά τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο Katnal1, ήταν στείρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το συγκεκριμένο γονίδιο, όταν τροποποίησαν τον γενετικό κώδικα των πειραματόζωων για να δουν ποια από αυτά θα γίνονταν στείρα. Στη συνέχεια, αναζήτησαν τις μεταλλάξεις που προκαλούσαν την στειρότητα και τελικά εντόπισαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο ρυθμίζει μία πρωτεΐνη που, με τη σειρά της, είναι ζωτική για τη λειτουργία εκείνων των κυττάρων, τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση του σπέρματος. Χωρίς την εν λόγω πρωτεΐνη, το σπέρμα αδυνατεί να σχηματισθεί πλήρως.

Όμως τα επιτυχή πειράματα δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξει ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα η δράση του αντισυλληπτικού δεν θα είναι μόνιμη, επειδή το γονίδιο Katnal1 επιδρά στα κύτταρα του σπέρματος μόνο στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής τους, συνεπώς δεν παρεμποδίζει την ικανότητα παραγωγής σπέρματος σε πρώτη φάση.

Υπάρχουν, ωστόσο και οι ερευνητές που επισημαίνουν ότι το μελλοντικό μη ορμονικό αντισυλληπτικό, δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες στον ανδρικών οργανισμών.

Πηγή:http://www.protothema.gr

You may also like