Αν τα squats σε τρομάζουν, δοκίμασε αυτό το trick!

Υπάρχουν ασκήσεις που και μόνο που βλέπουμε σε tutorials την εκτέλεσή τους φαντάζουν άθλοι (βλ. burpees, ένα τυχαίο παράδειγμα) … Κι υπάρχουν ασκήσεις που φαντάζουν εύκολες αλλά τελικά είναι πιο απαιτητικές, όπως η σανίδα. Στην αρχή σκεφτόμαστε “πόσο δύσκολο είναι να στηρίξει κάποιος το σώμα του σε χέρια και πόδια;”. Όμως στην ουσία παίζουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες ρόλο προκειμένου να πούμε πως είναι μία αποτελεσματική άσκηση. Σε αυτήν τη συνομοταξία μπορούμε να προσθέσουμε και τα “καθίσματα”, δηλαδή τα squats.

               Μπορεί να φαίνεται ως μία από τις απλούστερες ασκήσεις που κάποιος θα κάνει για κορμό, πόδια και γλουτιαίους. Όμως αν καμπουριάζουμε, τα γόνατά μας “προσπερνούν” τα δάχτυλα των ποδιών μας και δεν εστιάζουμε το βάρος μας στις φτέρνες… Τότε όχι μόνο η άσκηση δεν προσφέρει αυτά που πρέπει, αλλά γινόμαστε και πιο ευάλωτοι σε αχρείαστους τραυματισμούς.

      Οπότε πώς μπορούμε να μάθουμε και να τελειοποιήσουμε την τεχνική των “καθισμάτων”;

               Το μόνο που χρειαζόμαστε για ένα διάστημα είναι… ένας τοίχος!

Στεκόμαστε όρθιοι σε έναν τοίχο και τον αγγίζουμε με τη μύτη και τα δάχτυλα των ποδιών μας, φροντίζοντας ταυτόχρονα τα πόδια μας να είναι σε έκταση λίγο μεγαλύτερη από εκείνη των ώμων και τις φτέρνες ελαφρώς στραμμένες προς το εσωτερικό.

Κρατώντας σταθερά στον τοίχο τη μύτη και τα δάχτυλα, χαμηλώνουμε το σώμα μας, ισορροπώντας το βάρος μας στις φτέρνες και ερχόμαστε στη θέση του squat. Τα χέρια μας μπορούμε να τα έχουμε ελεύθερα δίπλα στο σώμα μας.

Χωρίς να απομακρύνουμε τα σημεία επαφής από τον τοίχο, επανερχόμαστε σε όρθια θέση.

               Φροντίζουμε να κάνουμε τρία σετ των 15 επαναλήψεων κάθε μέρα για δύο εβδομάδες. Μέχρι τότε, το σώμα μας θα έχει “εκπαιδευτεί” κατάλληλα ώστε να εκτελέσει το squatχωρίς περαιτέρω υποστήριξη, ενώ τα χέρια μας μπορούμε να χρησιμοποιούνται για την ισορροπία μας κατά την άσκηση.

               Ακόμη, όμως, κι αν δυσκολευόμαστε και μετά από αυτό το διάστημα, δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Επιστρέφουμε… στον τοίχο μας και συνεχίζουμε έως ότου αισθανθούμε οι τετρακέφαλοί μας να ενδυναμώνονται ώστε να υποστηριχθεί η κίνηση.

               Τα squats είναι μία must do άσκηση που προσφέρει ενδυνάμωση, ευλυγισία και ισορροπία, επομένως καλό είναι να μη λείπει από την ρουτίνα της προπόνησής μας. Οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχετε τελειοποιήσει την άσκηση γιατί, όπως θα διαπιστώσετε, πάντα υπάρχει τρόπος για να κάνετε την καθημερινή σας άσκηση καλύτερη και πιο αποτελεσματική κι ωφέλιμη!

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@yourhousefitness

You may also like