Από πού πηγάζουν 4 από τις πιο γνωστές παροιμίες μας

Είναι γνωστές σε όλους. Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας, λίγοι όμως ξέρουν από πού πραγματικά προέρχονται. Οι ελληνικές παροιμίες εκτός από πολλές είναι και χαρακτηριστικές της κουλτούρας και του πολιτισμού μας.
Τέσσερις από τις πιο κοινά χρησιμοποιούμενες καθιερώθηκαν μέσα από σημαντικές και λιγότερο σημαντικές ιστορικές στιγμές.

Η φράση “έφαγα χυλόπιτα” προέρχεται από πολύ παλιά. Το 1815 ο Παρθένης Μένιμος ισχυρίστηκε ότι βρήκε το φάρμακο για όσους ένιωθαν τρελά ερωτευμένοι χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Το φάρμακο δεν ήταν άλλο από ένα μείγμα στερένιου χυλού που το μαγείρευαν στο φούρνο και ήταν τόσο γευστικό που τρώγοντάς το ο ερωτευμένος… ξεχνούσε τον καημό του!

Μπορεί σήμερα η έκφραση “τον έπιασε στα πράσα” να χρησιμοποιείται συνήθως για τους απατημένους συζύγους που έχουν την ατυχία να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την απιστία του συντρόφου τους, ωστόσο η φράση αρχικά σήμαινε το πιάσιμο επ’ αυτοφώρω ενός ληστή. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, δημιουργήθηκε μία ομάδα κακοποιών η οποία είχε καταληστέψει σπίτια και καταστήματα παντού. Η Αστυνομία αδυνατούσε να τους πιάσει. Στην περιοχή Κολοκυνθού στην Αθήνα έμενε ένας παπάς, που λεγόταν παπά- Μελέτης, ο οποίος έμενε σε ένα σπίτι με κήπο και στο περιβολάκι του είχε πολλά πράσα. Ένα βράδυ οι ληστές μπήκαν στο περιβόλι με τα πράσα και από τότε λέμε ότι τους έπιασε στα πράσα.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο ιερείς του Μαντείου των Δελφών έβαζαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό που περιείχε δαφνέλαιο, και στη συνέχεια τα μύριζαν. Η μυρωδιά τους υπνώτιζε και με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον. Έτσι, βγήκε η έκφραση “μυρίζω τα νύχια μου” .

Τέλος, η φράση “αβγά σου καθαρίζουν” πηγάζει από την αρχαία Ρώμη. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Αφροδίτη και το Διόνυσο στις 15 Μαΐου, πετώντας αβγά μελάτα ο ένας στον άλλο. Αυτό προκαλούσε το γέλιο σε όλους τους παρευρισκόμενους. Μέχρι και σήμερα οι Βρετανοί, ακολουθούν αυτό το έθιμο στο Halloween.

You may also like