Αυτό το χαριτωμένο τηλεφωνάκι μας λέει “ζήσε τη ζωή σου”! (+ video)

Κατάγεται από την Πολωνία και σίγουρα θυμίζει παλιές εποχές….!

Σε μία εποχή που η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, ακόμη κι ένα μόλις έξι μηνών και τελευταίας τεχνολογίας smartphone να μοιάζει μπροστά στο νεότερο μοντέλο του “παλαιάς κοπής”. Και βέβαια, παρά τις ανέσεις που προσφέρουν, δεν είμαστε λίγοι εμείς που σε τακτά διαστήματα αποζητούμε μία μικρή αποτοξίνωση από αυτά. Μία πολωνική startup, η Mudita, φαίνεται να την υπόσχεται με ένα νέο τηλέφωνο το οποίο οπωσδήποτε ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της αγοράς!

               Πρόκειται για το Mudita Pure, μία απλούστατη τηλεφωνική συσκευή που θυμίζει βότσαλο τόσο λόγω του χρώματος όσο και του μεγέθους του με… κουμπιά (πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσαμε ένα τέτοιο, αλήθεια;)! Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι η φιλική προς τα μάτια του χρήστη e-ink οθόνη (αντίστοιχη με εκείνες των Kindle readers) διαστάσεων μόλις 2,84 ιντσών, που επιτρέπει την ανάγνωση ακόμη και σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Επίσης, η συσκευή περιορίζει την εκπομπή μπλε φωτός ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος μας. Και το καλύτερο; Η μπαταρία του διαρκεί έως και δύο εβδομάδες!

Αυτό, όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως η συσκευή δεν προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, περιορίζοντας τη χρήση της συσκευής στα απολύτως απαραίτητα, που είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα. Η κεραία του, μάλιστα, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε ο χρήστης να προστατεύεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από την ακτινοβολία χωρίς να μειώνεται η ποιότητα του σήματος. Βέβαια, προσφέρει και λιγότερο “αγχωτικές” εφαρμογές, όπως ημερολόγιο, αριθμομηχανή, ξυπνητήρι, φακό, μαγνητοφώνηση και ραδιόφωνο και music player – το τελευταίο θα φανεί χρήσιμο για όσους δνε αποχωρίζονται για κανένα λόγο τη μουσική τους και τα audio books τους!

Στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί είναι κι η αφορμή της ιδέας της Mudita: μία πιο ελεγχόμενη και υγιής χρήση της τηλεφωνικής μας συσκευής σε φυσικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Ας το σκεφτούμε απλά: αν η συσκευή μας, δε μας προσφέρει πρόσβαση στο ίντερνετ, σταδιακά ο εγκέφαλός μας “εκπαιδεύεται” στο να αντιληφθεί πως το απρόσκοπτο scroll down που, ως επί το πλείστον, γίνεται κι ασυναίσθητα δεν του είναι απαραίτητο.

Ο ένας εκ των ιδρυτών της Mudita, Michal Kicinski, αναφέρει:

“Στη Mudita πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε παρόντες στις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί ενθαρρύνουν τους χρήστες να αναρτούν την καθημερινότητά τους σε ένα σωρό πλατφόρμες (κι άρα θυσιάζοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικότητάς τους), εμείς προσφέρουμε ακριβώς το αντίθετο. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τους χρήστες από το άγχος το οποίο χωρίς να αντιλαμβανόμαστε θρέφουν τα κοινωνικά δίκτυα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να καλλιεργήσουν μία πιο ισορροπημένη κι υγιή σχέση με την τεχνολογία. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε με πληροφόρηση, σε βαθμό που αυτό λειτουργεί ενάντια στην πνευματική μας ηρεμία. Το Mudita Pure μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία δεύτερη συσκευή που μας επιτρέπει την ψηφιακή αποτοξίνωση ώστε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμη και να απολαύσουμε μερικές ώρες ( ή και μέρες) μοναχικής γαλήνης.”

Η χρηματοδότηση του project του Mudita Pure ξεκίνησε μέσω μίας kickstarter καμπάνιας, με το στόχο των 100.000 δολαρίων να έχει ήδη επιτευχθεί μόλις μία ώρα μετά την έναρξη της καμπάνιας. Εφόσον προχωρήσει η υλοποίησή του, η τιμή του θα ξεκινάει από 221 δολάρια – περίπου 202 ευρώ.

Μια που πρόκειται για την πνευματική μας υγεία, άνετα θα χαρακτήριζα ως επένδυση μία τέτοια αγορά!

You may also like