Βελουτέ σούπα μανιταριών με κάστανα (Foodurismo)

Νόστιμη κι αχνιστή σούπα από το Foodurismo.  Ιδανική αν αυτές τις μέρες φάγατε πολλά κρέατα…Οι σούπες έχουν κάτι το παρηγορητικό, το θεραπευτικό, κάτι που σου μαλακώνει την ψυχή εκτός από τον… λαιμό!  Η σούπα μανιταριών έχει όλη τη γεύση των τόσο ιδιαίτερων αυτών υλικών, μια γεύση, γήινη, εθιστική, βαθιά νόστιμη. 

Θα χρειαστείτε:

(για 4-6 άτομα αναλόγως αν θα την σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή ως κανονικό)

  • 400 γρ. ποικιλία από φρέσκα μανιτάρια (πορτομπέλο, champignon, πλευρώτους, τρομπέτες, κανθαρέλες, πορτσίνι, σιτάκε) δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά τα είδη, διαλέξτε κάποια από αυτά και κάντε δικό σας συνδυασμό, εγώ χρησιμοποίησα μια συσκευασία διαφόρων μανιταριών που βρήκα στο σούπερ μάρκετ+φρέσκα σιτάκε 
  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (χρησιμοποίησα σιτάκε και πορτσίνι)
  • 400 ml ζωμός λαχανικών (το φτιάχνετε με κύβο)
  • 400 ml ζεστό νερό για να μουλιάσετε τα αποξηραμένα μανιτάρια
  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2 μικρά πράσα, το λευκό μέρος και λίγο από το το πράσινο τρυφερό
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρή πατάτα σε κύβους (150 γρ. περίπου)
  • 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία:

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο ζεστό νερό. Τα αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά. 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα βάζετε στην κατσαρόλα, αλατίζετε ελαφρά, ανακατεύετε καλά. Προσέξτε να μην καούν, θέλουμε απλώς να μαλακώσουν.

Κόβετε σε κομμάτια τα μανιτάρια που είναι μεγάλα σε μέγεθος. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, ρίχνετε και το υπόλοιπα μανιτάρια. Ρίχνετε λίγο αλάτι ακόμη και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Αφού “μαραθούν” όλα τα υλικά της κατσαρόλας, τα κάνετε λίγο στην άκρη με την κουτάλα ώστε να μείνει λίγος χώρος στην άκρη της κατσαρόλας, κι εκεί ρίχνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε και το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο μείγμα, ένα ρου δηλαδή (μείγμα αλευριού και βουτύρου). Στη συνέχεια, αρχίζετε να ανακατεύετε καλά, μέχρι να αναμειχθεί το ρου με όλα τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας.

Προσθέστε την πατάτα και τα κάστανα και ανακατέψτε. Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και το νερό από τα ξερά μανιτάρια. Όταν όμως ρίχνετε το νερό των μανιταριών χρησιμοποιείστε καλύτερα ένα λεπτό σουρωτήρι γιατί τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν λίγο χωματάκι που καλό είναι να το αφήσουμε εκτός πιάτου. Προσθέστε και τα μανιτάρια που έχουν μουλιάσει. Ανακατέψτε καλά, τρίψτε και μπόλικο πιπέρι και αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μια περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.

Σβήστε το μάτι και έχοντας ακόμα πάνω του την κατσαρόλα πολτοποιήστε την μανιταρόσουπα με ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε αυτό το εργαλείο μπορείτε να κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας πολτοποιώντας τμηματικά τη σούπα σε μικρό μπλέντερ, αυτό που κόβουμε το κρεμμύδι.

Αν δείτε ότι η σούπα σας είναι πολύ πηχτή και θέλετε να είναι πιο ρευστή ρίξτε λίγο νερό, πολύ λίγο όμως, ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Μικρά tips…

Καλό είναι να σερβίρετε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, που το έχετε ζεστάνει για μερικά λεπτά στο φούρνο της κουζίνας, 4-5 λεπτά στους 100 βαθμούς με αέρα είναι μια χαρά για να έχετε ζεστά πιάτα που θα κρατήσουν τη σούπα σας ζέστη πιο πολλή ώρα.

Για το γαρνίρισμα μπορείτε να έχετε λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, μια κουταλιά της σούπας αρκεί. Επίσης, είναι πολύ ωραία ιδέα να κρατήσετε λίγα μανιτάρια και να τα σωτάρετε σε λίγο βούτυρο και να τα βάλετε στο πιάτο. Τρίψτε και φρέσκο πιπέρι και έχετε κάνει μια πολύ νόστιμη σούπα.

Για να διαβάσετε ολοκληρωμένη τη συνταγή, αλλά και την ιστορία της, μπείτε στο Foodurismo.com

You may also like