Φοβάσαι τη νέα χρονιά; Όχι πια!

Μερικά tips για τις πρώτες μέρες του χρόνου, ώστε να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και τόλμη το 2021!

“Στο Άγνωστο Να’ ρθώ” τραγουδούσε με πάθος η Elsa στο “Frozen II” και δε σας κρύβω πως αυτήν την εποχή ακούω κι εγώ μία παρόμοια “σειρήνα”! Και σίγουρα συμμερίζονται πολλοί την άποψη πως κάθε νέα χρονιά είναι ένας καμβάς ώστε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ως άτομα σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που το άγνωστο της νέας χρονιάς τους προβληματίζει ή ακόμη και τους φοβίζει. Κι είναι εκείνοι που θα το κρατήσουν μέσα τους αυτόν το φόβο ώστε να μη διαταράξουν την αισιόδοξη διάθεση των γύρω τους. Αν είστε κι εσείς από εκείνους που το άγνωστο του 2021 αλλά και της κάθε χρονιάς σας ταλαιπωρεί, τότε οι παρακάτω γραμμές αξίζουν την προσοχή σας.

Μερικές συμβουλές;

  • Τα λεγόμενα resolutions συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Αυτές όμως δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν πέφτουμε με τα μούτρα σε έναν resolution με ακραίες ίσως μεθόδους … Καταλήγουμε να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πριν καλά καλά τελειώσει ο Ιανουάριος. Ένα καλοσχεδιασμένο προγραμματισμό με ρεαλιστικά στάδια επιτυχίας θα μας οδηγήσει στον απώτερο στόχο. Κι επειδή κάθε στόχος πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ (μα ΠΟΤΕ!) τα μικρά βήματα που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά…!
  • Κάτι ακόμη που μας δυσκολεύει να φτάσουμε πιο κοντά στον οποιοδήποτε στόχο θέσαμε είναι αυτή η πίεση που λανθασμένα ασκούμε στον εαυτό μας…Προκειμένου να εντυπωσιάσουμε ή να μη δυσαρεστήσουμε τους γύρω μας, είτε αυτοί λέγονται συνεργάτες είτε οικογένεια. Σχεδόν πάντα όμως, αυτό μας εμποδίζει να εξελιχθούμε ως άτομα και να απομακρυνόμαστε από όσα πραγματικά θέλουμε. Δεν είναι, όμως, ένα βασικό resolution το να βελτιώσουμε τον εαυτό μας στο σύνολό του; Στην ουσία είναι το Α και το Ω του όρου. Επομένως πρέπει οι αλλαγές που θα κάνουμε να ικανοποιούμε πρωτίστως εμάς – και να θυμάσαι, δεν είναι ντροπή να ζητάμε και βοήθεια, αν αυτό μας χρειάζεται!

“Από την πρώτη του Ιανουαρίου θα….”

  • Πόσες φορές το έχουμε πει με πείσμα και τελικά το πήρε το ποτάμι εκείνη την επιθυμία που ακολουθούσε το “θα…”; Από προσωπική πείρα θα σας πω αμέτρητες! Γιατί, όμως, να αναβάλλουμε για αύριο κάτι που μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας; Λίγη αναβλητικότητα στη ζωή μας πού και πού δεν κάνει απαραίτητα κακό. Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε πραγματικά ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, τότε πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό της. Πολλές φορές αναβάλλουμε κάτι “για αύριο…” ή “από Δευτέρα…” επειδή δυσκολευόμαστε να βγούμε από τη λεγόμενη “comfort zone” μας ή ίσως ακόμη και να φοβόμαστε τις αλλαγές. Τι γούστο, όμως, έχει η ζωή, αν δεν αποδεχόμαστε την αλλαγή ως αναπόσπαστο κομμάτι της;
  • Μπορούμε να γεμίσουμε τετράδια ολόκληρα με όσα θέλουμε να επιτύχουμε ή να αλλάξουμε στη ζωή μας. Ποια από όλα αυτά τα points, όμως, είναι εκείνα που πραγματικά θα μας κάνουν πιο πλήρεις ανθρώπους; Εφόσον δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το επόμενο είναι να θέσουμε όρια στον εαυτό μας. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να επιβαρυνθούμε με ΟΛΑ όσα θέλουμε να πετύχουμε. Για αρχή μπορούμε να εστιάσουμε στις αλλαγές που θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένοι σε ένα βάθος χρόνου ακόμη και λίγων μηνών.
  • Αν και τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια, ενώ το άγχος μπορεί είναι πιο διαχειρίσιμο, η εξάντληση aka burn out μπορεί πραγματικά να μας καταρρακώσει. Η φροντίδα του ίδιου μας του εαυτού πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Είτε αυτό σημαίνει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή είτε να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που μας κρατά “κολλημένους” σε μία κατάσταση, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον να προστατεύσουμε την ψυχολογία μας και, κατ’ επέκταση, στη συνολική μας υγεία και την ευτυχία μας.

            Ποιό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε;

Οι αγωνίες και το άγχος της καθημερινότητας συχνά θέτουν, δυστυχώς, τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία σε δεύτερη μοίρα. Κι είναι αυτές οι αγωνίες που μας φοβίζουν ακόμη και για ό,τι άγνωστο φέρνει μία νέα χρονιά. Γι’ αυτό και η μέριμνα της υγείας μας στο σύνολό της είναι ουσιώδης για τη συνέχεια. Ένα υγιές σώμα και ένα πνεύμα σε ισορροπία είναι εκείνα που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας, δίνοντάς μας τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την κάθε μία από αυτές με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση.

               Ειδικά τώρα που αποχαιρετούμε το δύσκολο 2020, το άγχος του τι θα φέρει είναι νέα χρονιά είναι απόλυτα κατανοητό – και φυσικά ανθρώπινο. Είναι, όμως, πιο δυνατή η επιθυμία μας για κάτι καλύτερο στη ζωή τη δική μας και εκείνη όσων αγαπάμε που θα μας δώσουν κίνητρα να διανύουμε κάθε μέρα της νέας χρονιάς με αισιοδοξία και επιμονή!

               Καλή Χρονιά και μην ξεχνάτε:

“Nothing is impossible. The word itself says ‘I’m possible’!”

Audrey Hepburn

            Πηγή: Happiful

You may also like