Γιατί λέμε “γείτσες” όταν κάποιος φτερνίζεται;

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν την τόσο αυτονόητη ευχή;

Όλα τα πράγματα έχουν τις ρίζες τους κάπου στο παρελθόν. Κάπου, κάποτε και για κάποιον λόγο οι άνθρωποι αποφάσισαν να λειτουργήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να δώσουν διαφορετικό όνομα στο εκάστοτε πράγμα, να δημιουργήσουν μία παράδοση που να διατηρηθεί μέχρι σήμερα, και ούτω καθεξής. Κάπως έτσι έφτασε και το κλασικό αγαπημένο “γείτσες” που λέμε κάθε φορά που κάποιος τύχει να φτερνιστεί.

Το “γείτσες” ή “με τις υγείες σου” φαίνεται να εξηγείται με διάφορους τρόπους. Αρχικά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι άνθρωποι από πολύ παλιά συνέδεαν το φτέρνισμα με την καλή υγεία. Όταν, όμως, εμφανίστηκε η βουβωνική πανώλη τον 6ο αιώνα, το φτέρνισμα ήταν ένα σύμπτωμα ασθένειας, γι’ αυτό και ο Πάπας Γρηγόριος Ι είσηγαγε μία ευχή σαν μία επιπλέον ανακούφιση του ασθενούς για την κατάστασή του.

Κάποια στιγμή, υπήρξε μέχρι κι ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν κάποιος φτερνίζεται, σταματάει για λίγο η καρδιά του λόγω αλλαγών στη ροή του αίματος, οπότε οι άνθρωποι του εύχονταν για την υγεία του για να σιγουρέψουν το ότι η καρδιά θα συνεχίσει τη λειτουργία της.

Κατά τον 1ο αιώνα, η ευχή την ώρα του φτερνίσματος είχε σχέση με δυσειδαιμονικές αντιλήψεις. Το φτέρνισμα θεωρείτο ότι είναι ο τρόπος του σώματος να απομακρύνει τα κακά πνεύματα, κι έτσι το “God bless you” ήταν μία μορφή ξορκίσματος του κακού και μία μορφή προστασίας ενάντια στα κακά πνεύματα που κατοικούσαν στο σώμα.

You may also like