Γιατί πεινάμε περισσότερο τις “δύσκολες” μέρες;

Πριν την περίοδο αρκετές γυναίκες μπορούν να καταβροχθίσουν τα πάντα… γλυκά ή αλμυρά ή μάλλον και γλυκά και αλμυρά.  Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και την επιθυμία μας για φαγητό. Τα τρόφιμα που επιλέγουν οι γυναίκες οφείλονται στην διακύμανση των ορμονών.

Ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε πιο πεινασμένες στην περίοδο μας είναι επειδή κάποια ορμονικά φαινόμενα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ένα από αυτά είναι η αύξηση της κορτιζόλης, η οποία αναφέρεται στην ορμόνη του στρες. Αυτή η διαταραχή στις ορμόνες, επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Το σώμα θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα σταθερά, προκαλώντας την εσωτερική σύγκρουση του καλού και του κακού (συνήθως κερδίζει ο κακός)  για φαγητό, είτε είναι υδατάνθρακες είτε λίπος είτε και τα δύο μαζί. Παγωτό και πατατάκια μπορούν κάλλιστα να καταναλώνονται ταυτόχρονα! Βέβαια σ όλον αυτόν τον χαμό υπάρχει και  η σεροτονίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η τροφή μπορεί να προκαλέσει έκκριση σεροτονίνης, όπως και η άσκηση.

Και κάπου εδώ κολλάει και η ινσουλίνη που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα των ορμονών πριν την έμμηνο ρύση. Εκεί μπορεί να παρουσιάσουμε συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ο εγκέφαλος ζητάει γρήγορα καύσιμα όπως η ζάχαρη. Αρα ‘’ήσυχη’’ διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες παρέχει σταθερή ροή της ενέργειας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, τα τρόφιμα λειτουργούν ως πηγή ικανοποίησης και ηρεμίας ενάντια σε αυτό το ενοχλητικό ερέθισμα.

Σε γενικές γραμμές, θα αισθανθείτε πιο πεινασμένες στην περίοδο σας κατά το δεύτερο μισό του κύκλου. Αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις: η θυλακοειδής φάση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 ημερών και η ωχρινική φάση εμφανίζεται από την 12η ημέρα και μετά.

Οπότε, αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, λίγη υπομονή και θα περάσει… η λιγούρα!

You may also like