Γιατί πρέπει να έχουμε ψάρια στην διατροφή μας

Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε ψάρι.Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή τους φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων, στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με έκθεση στο American Journal of Medicine, όσοι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν ψάρια ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή… Ή έμφραγμα από εκείνους που δεν έτρωγαν. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών  είναι πιο σημαντική από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαια. Ο λόγος; Βοηθούσε στην ανάπτυξη καλύτερων διατροφικών συνηθειών, όπως πχ. ο περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Σημαντική είναι η κατανάλωσή τους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης… Καθώς  μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά συμβάλλει στην  σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επιπλέον η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης. Τα ψάρια κάνουν επίσης, καλό στην υγεία του εγκεφάλου σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Pittsbourg. Όσοι τρώνε ψητά ψάρια σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  ήπιας νοητικής  δυσλειτουργίας και νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριών (πάνω από 4 μερίδες την εβδομάδα) στη διάρκεια της εφηβείας και της μέσης ηλικίας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού… Σε σύγκριση εκείνες που κατανάλωναν 2 μερίδες  ή λιγότερες, καταλήγει ανάλυση δεδομένων 9.340 γυναικών που πραγματοποίησαν Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Τέλος, μία μερίδα λιπαρού ψαριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό υποστηρόζει μία μελέτη του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 32.000 γυναίκες.

Πόσο και τι τρώμε;

Σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, πρέπει να τρώμε ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα. Η μερίδα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 60 γρ. καθαρό κρέας ψαριού. Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας συνιστά επίσης, να καταναλώνουμε ψάρι (ιδιαίτερα λιπαρό) 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά να μην το τηγανίζουμε. Οι ευπαθείς ομάδες (έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά) δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλα ψάρια, αλλά να προτιμούν τα μικρά και να μην ξεπερνούν τις 2 μερίδες την εβδομάδα. 

Πηγή: Love Yourself

Featured image: unsplash.com/@hoanvokim

You may also like