Γνωρίζοντας καλύτερα τα μεταβιοτικά…

… και ανακαλύπτοντας τα οφέλη τους στον οργανισμό μας!

               Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όλοι μας πλέον φροντίζουμε να γυμναζόμαστε επαρκώς, να τρεφόμαστε σωστά… Kαι να αποφεύγουμε όσο αυτό γίνεται συνήθειες και παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία μας. Γι’ αυτό και είναι πια περισσότερες οι φωνές των ειδικών που μας ωθούν να δώσουμε βαρύτητα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Στο καθημερινό μας μενού έχουμε εντάξει τροφές με πρεβιοτικά και προβιοτικά προκειμένου να διατηρηθεί η χλωρίδα του πεπτικού και να παραμένει ισχυρό και προστατευμένο από φλεγμονές το ανοσοποιητικό μας. Ωστόσο στην εξίσωση σταθερός παράγοντας κι άγνωστος μέχρι τώρα ήταν τα μεταβιοτικά.

               Τι είναι, όμως, τα μεταβιοτικά (postbiotics);

               Για να καταλάβουμε τη συμβολή των μεταβιοτικών πρέπει να καταλάβουμε εκείνη των προβιοτικών και των πρεβιοτικών.

Ξεκινώντας με τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που διαβιούν στο έντερο, αλλά κι που μπορούμε να προσλάβουμε από τροφές όπως το γιαούρτι καιτα τουρσιά, καθώς κι από παραφαρμακευτικά συμπληρώματα. Στόχος τους είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τις φλεγμονές και βελτιώνοντας τη διαδικασία της πέψης.

               Τα πρεβιοτικά είναι εκείνα που τρέφουν τα προβιοτικά.. Ποιά είναι αυτά; Τα βακτήρια του εντέρου. Ο πιο γνωστός μας “τύπος” είναι οι β- γλυκάνες, οι οποίες περιέχονται στα σιτηρά όπως η βρώμη, το σιτάρι και το κριθάρι.

               Το “πρόβλημα” είναι πως τα προβιοτικά δεν δημιουργούν επ’ αόριστον αποικίες στο έντερο. Κι εδώ είναι που εμφανίζονται τα μεταβιοτικά. Eίναι “βιοενεργές συνθέσεις που προκύπτουν από τη ζύμωση”, όπως αναγράφεται σε σχετικό άρθρο του International Journal of Molecular Sciences. Τι σημαίνει αυτό; Τα μεταβιοτικά είναι παράγωγα των προβιοτικών, στα οποία έχει προηγηθεί η ζύμωση των πρεβιοτικών. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αυτά τα δύο είναι ώστε να παραχθούν τα μεταβιοτικά.

               Και πώς μας ωφελούν τα μεταβιοτικά;

               Ακόμη διεξάγονται έρευνες ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα τη σημασία των μεταβιοτικών για την υγεία μας. Ωστόσο έχουν ήδη εδραιωθεί κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη τους.

   01. Ανακουφίζουν από το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Όσοι πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο, τα τοιχώματα της πεπτικής οδού τους αποδυναμώνονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές στο σώμα. Όταν καταναλώνουμε διαλυτές ίνες (πχ βρώμη, καρότο ή μπρόκολο), όταν αυτές μεταβολίζονται μετατρέπονται σε μεταβιοτικά που μπορούν να αναστρέψουν αυτήν την κατάσταση. Έτσι βοηθούν, υπό μίαν έννοια, στην αναδόμηση των τοιχωμάτων.

02. Μειώνονται οι φλεγμονές.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως ένα υγιές πεπτικό σύστημα περιορίζει την εκδήλωση φλεγμονών στον οργανισμό. Σε μία πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά αλλά και τα μεταβιοτικά συμβάλλουν στην διατήρηση ενός ικανοποιητικού πληθυσμού βακτηρίων. Έτσι προλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα φλεγμονών.

  03. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σε μία έρευνα που διενεργήθηκε σε νεογνά διαπιστώθηκε πως τα μεταβιοτικά πιθανώς να παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη και θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 04. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Σε μελέτες που διενεργήθηκαν σε ποντίκια οι μελετητές παρατήρησαν πως τα μεταβιοτικά βοηθούν την ινσουλίνη να δρα πιο αποτελεσματικά. Έτσι εικάζουν πως τα μεταβιοτικά διατηρούν σε ισορροπία τον πληθυσμό των βακτηρίων στο έντερο … Σε αντίθετη περίπτωση, ο οργανισμός μπορεί να καταστεί ανθεκτικός στην ινσουλίνη κι άρα το άτομο να χαρακτηριστεί προδιαβητικό.

               Σαφώς κι όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να είναι υπό διερεύνηση. Παρ’ όλα αυτά το συμπέρασμα εξακολουθεί να είναι πως όσο προσέχουμε την υγεία του πεπτικού μας συστήματος… Τόσο διασφαλίζουμε τη συνολική μας υγεία.

               Πηγή: Well + Good

You may also like