Δέκα φωτογραφίες που άφησαν ιστορία

Ο τίτλος αυτού του άρθρου θα μπορούσε να είναι «μια εικόνα χίλιες λέξεις…» Κάποιες φορές η δύναμη μιας εικόνας, μιας φωτογραφίας, ενός βλέμματος είναι πι δυνατά ακόμη και από την πέννα του πιο εκφραστικού και ταλαντούχου συγγραφέα. Πίσω από κάθε στιγμή κρύβεται μια ιστορία, ένα βαθύ συναίσθημα, το ανθρώπινο μαρτύριο.

 
1. Νότιο Σουδάν
1

Ο Kevin Carter είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα στο νότιο Σουδάν. Αυτή η φωτογραφία έμελλε να του χαρίσει αργότερα το βραβείο Πούλιντζερ, αλλά και έναν ξαφνικό θάνατο. Εδώ απεικονίζεται ένα όρνιο που περιμένει να πεθάνει από την πείνα το παιδάκι. Αυτό το συνταρακτικό θέαμα επηρέασε τόσο πολύ το φωτογράφο που αυτοκτόνησε λίγο αφότου κέρδισε το βραβείο.

 
2) Θύμα ηφαιστείου
2

Η Omayra Sanchez ήταν μόλις 13 ετών όταν εξεράγη το ηφαίστειο Nevado del Ruiz. Παγιδεύτηκε στα ερείπια του σπιτιού της για 3 ολόκληρες ημέρες, με το νερό να φτάνει ως το λαιμό της. Ο φωτογράφος Frank Fournier την απαθανάτισε λίγες ώρες προτού αφήσει την τελευταία της πνοή, από υποθερμία, επειδή οι Αρχές δεν έφτασαν εγκαίρως για να την απεγκλωβίσουν.

 

 

3) Αναταραχές στη Νότια Αφρική
3

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει τον 13 χρονο Hector Peterson, ο οποίος πέθανε στα χέρια του Mbuyisa Markhubo, όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικό στις 16 Ιουνίου του 1976 στη Νότια Αφρική. Φωτογράφος: Sam Nzima.

 
4) Οικοδόμοι
4

Η διάσημη αυτή φωτογραφία ονομάζεται «οι οικοδόμοι της Νέας Υόρκης γευματίζουν σε μια τραβέρσα» και τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου «GE Building” στο Rockfeller Center το 1932. Ο φωτογράφος Tharles C. Ebbets πήρε αυτή τη φωτογραφία το 1932 στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι εργάτες βρίσκονται στον 69ο όροφο.

 

 

5) Η απελπισία του στρατιώτη
5

Στη φωτογραφία, ένας Αμερικάνος λοχίας, μόλις βρήκε νεκρό τον καλύτερό του φίλο σε ένα σακίδιο σώματος δίπλα του. Πέθανε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Φωτογράφος ήταν ο David Turnley, αλλά λίγο αφότου δημοσιεύθηκε απαγορεύτηκε από το Πεντάγωνο.

 
6) Η Άγνωστη Πρόσφυγας
6
Ο Steve McCurry τράβηξε αυτή τη φωτογραφία της νεαρής προσφυγοπούλας από το εμπόλεμο Αφγανιστάν. Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο National Geographic το 1985, ωστόσο η λήψη της έγινε το 1983. Το όνομα της νεαρής παραμένει άγνωστο.

 

 

7) Einstein
7

Ο γνωστός και για το χιούμορ τους εκτός από τα επιτεύγματά του, επιστήμονας Albert Einstein φωτογραφήθηκε από τον Arthur Sasse στις 14 Μαρτίου του 1951.

 
8) Churchill
8
Το πορτραίτο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας εν καιρώ πολέμου Winston Churchill είναι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο φωτογράφος Yousuf Karsh έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά από αυτή τη φωτογραφική λήψη.

 

 

9) 11η Σεπτεμβρίου
9
Ο φωτογράφος Richard Drew ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Εδώ έχει απαθανατίσει έναν άνθρωπο που μέσα στον πανικό του πήδηξε από το παράθυρο των υψηλότερων ορόφων του κτιρίου.

 
10) Marilyn Monroe
10
Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία ηθοποιού όλων των εποχών, τόσο για την πρωτοτυπία της όσο και για την αποκαλυπτικότητά της για την εποχή.

You may also like