Δημήτρης Μακαλιάς: Το “Smiley” είναι μία αφύπνιση στο ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον έρωτα.

Είναι έξυπνος, γοητευτικός και πολύ ταλαντούχος. Ο Δημήτρης Μακαλιάς μας ανοίγει την καρδιά του σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε για το The Kmagazine σχετικά με τις παραστάσεις που συμμετέχει (“smiley” και “Σμύρνη μου, αγαπημένη”) και την πολύαναμενόμενη εκπομπή big talk στο netwix.

Γιάννα Σαλή: Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου για την παράσταση “Smiley” ;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ειλικρινά η ανταπόκριση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το συγκεκριμένο έργο με αυτή τη θεματολογία θα ήταν ικανό να αγαπηθεί τόσο πολύ από τόσο πολύ και τόσο ετερόκλητο κοινό. Χαρακτηριστικά θα σου πώ κάτι που μου είπε σήμερα ένα θεατής, στην μεταμεσονύχτια παράσταση μας: «Ήδη νιώθω καλύτερος άνθρωπος!». Νομίζω ότι αυτή η παράσταση θα έχει μεγάλη συνέχεια!

Γιάννα Σαλή: Είχες κάποιο πρόβλημα στο να ενσαρκώσεις τον Μπρούνο; Και αν ναι τι σε δυσκόλεψε;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ο Μπρούνο είναι ένας ρόλος που με μάγεψε εξ’αρχής. Δεν ξέρω τι είναι εύκολο και τι δύσκολο για έναν ρόλο. Καταλαβαίνω ότι είχε πολλά να μου δώσει. Με ξεκλείδωσε να δω τις ανθρώπινες σχέσεις με άλλο μάτι. Με έμαθε να είμαι πιο ειλικρινής και να διεκδικώ με όλη μου την ψυχή αυτό που θέλω. Ευτυχώς είχα την τύχη να δουλεύω με τον Μίνω Θεοχάρη που αγαπάω και εκτιμώ και βρήκαμε γρήγορα τα μονοπάτια μας. Επίσης έμαθα πάρα πολλά για τους σύγχρονους τρόπους προσέγγισης των gayκαι όχι μόνο!

Γιάννα Σαλή: Για όποιον μέχρι στιγμής δεν έχει δει την παράσταση, τι θα μας έλεγες ως κεντρική ιδέα της;
Δημήτρης Μακαλιάς: Είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης, μια κωμωδία για την παραδοξότητα των σχέσεων αλλά και μια συναισθηματική κατάθεση ανθρώπινων στιγμών. Μια ερωτική ιστορία, με γέλιο και δάκρυ, που τυχαίνει να έχει ως κεντρικούς ήρωες δύο άντρες.

Γιάννα Σαλή: Τι θα κρατήσεις από αυτήν την εμπειρία σου;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ειλικρινά,θα κρατήσω το γέλιο που ρίχνουμε κάθε βράδυ στην παράσταση. Πλέον, περνάμε τόσο τέλεια που γινόμαστε μια παρέα με το κοινό. Μοναδική θεατρική εμπειρία και πιστεύω ότι το νιώθει ταυτόχρονα και το κοινό. Μου αρέσει που τους βλέπω να κλαίνε από τα γέλια και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τα δάκρυα χαράς να έχουν γίνει δάκρυα συγκίνησης.

Γιάννα Σαλή: Στο έργο Smiley ερμηνεύεις το ρόλο ενός ομοφυλόφιλου ποια η γνώμη σου για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης;
Δημήτρης Μακαλιάς: Δυστυχώς έχουμε φτάσει να κάνουμε θέμα συζήτησης τα απλά δεδομένα πράγματα. Προφανώς και είμαι υπέρ. Προφανώς και στηρίζω το θέλω και την ελευθερία του καθενός. Αλλά και την ανάγκη του να είναι και να νιώθει ίσος με όλους. Η παράσταση σε αφυπνίζει και σου θυμίζει ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον έρωτα.

12961234_10208030678518394_159590359131516990_oΓιάννα Σαλή: Για δεύτερη χρονιά συμμετέχεις και στην παράσταση  “Σμύρνη μου αγαπημένη”. Πιστεύεις ότι η προσφυγική κρίση  που ζούμε τώρα δείχνει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Δημήτρης Μακαλιάς: Η παράσταση αυτή έγινε δυστυχώς ιδιαίτερα προφητική, αν σκεφτεί κανείς ότι η Μιμή ξεκίνησε να την γράφει πριν από 3 χρόνια. Είναι μια μεγαλειώδης παράσταση και είμαι πολύ χαρούμενος που έγινα μέρος της. Είναι συγκλονιστικά τα μεγέθη της παραγωγής αλλά και το πλήθος κόσμου που ακόμα συνεχίζει να γεμίζει ένα τόσο μεγάλο θέατρο. Και δεν είναι τυχαίο. Οι εικόνες είναι σοκαριστικά σημερινές. Βλέπεις και ακούς στιγμιότυπα που είναι βγαλμένα λες και από χθεσινή εφημερίδα. Για άλλη μια φορά η κοινωνία και η πολιτική παγκόσμια σκηνή αντιμετωπίζει κρίση. Και τα λάθη επαναλαμβάνονται.

Γιάννα Σαλή:  Αυτό το μήνα περιμένουμε να σε δούμε στο netwix.gr  στην εκπομπή big talk. 
Δημήτρης Μακαλιάς:Είναι μια πολύ ωραία και παρεϊστικη ιδέα. Μαζί με άλλους 4 φίλους μαζευόμαστε και λέμε αυτά που λένε οι άντρες μεταξύ τους, όταν σβήσουν τα φώτα. Όταν έχουν ήδη πιει τις μπύρες τους και έχουν χαλαρώσει, χωρίς φραγμούς και με πολλή αλήθεια. Λέμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά καλούμε και τους θεατές να μας θέσουν όσα ερωτήματα θέλουν!

Γιάννα Σαλή: Πως νιώθεις που θα συνεργαστείς ξανά με τον Λάμπρο Φισφή και τον Ζήση Ρούμπο;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ασφάλεια και ευτυχία. Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να έχεις κοντά σου δικούς σου ανθρώπους.

Γιάννα Σαλή: Πέρσι παντρεύτηκες και με την επίσης ταλαντούχα ηθοποιό -και με εκπληκτική φωνή- Αντιγόνη Ψυχράμη. Τι έχει αλλάξει στην ζωή σου;
Δημήτρης Μακαλιάς: Ειλικρινά τίποτα απολύτως! Η ζωή μας άλλαξε όταν ειδωθήκαμε για πρώτη φορά. Συνεχίζουμε να ζούμε όπως πριν. Άλλωστε συγκατοικούμε ήδη πάρα πολλά χρόνια και γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο.

Γιάννα Σαλή: Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς όμως μέχρι τώρα δεν έχει τύχει;
Δημήτρης Μακαλιάς: Υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες που θαυμάζω και εκτιμώ και θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους. Αφήνω τη ζωή να με ξαφνιάζει. Άλλωστε είναι μαγικό όταν προκύπτει αμοιβαία μια τέτοια συνεργασία, έτσι ξαφνικά.

12670693_10208030677798376_1966357171642815722_nΓιάννα Σαλή: Πόσο δύσκολο είναι να ασχολείσαι με την τέχνη στην Ελλάδα το 2016;
Δημήτρης Μακαλιάς: Πολύ και καθόλου. Είναι η εποχή που η δημιουργικότητα μπορεί να φτάσει στα ύψη και τα ερεθίσματα να σε κατακλύζουν κάθε δευτερόλεπτο. Από την άλλη, οποιαδήποτε μορφή τέχνης σήμερα, μόνο ως χόμπυ μπορεί να γίνει. Ώς ανάγκη έκφρασης και μόνο. Και όχι ταυτόχρονα και επιβίωσης…

Γιάννα Σαλή: Τι μήνυμα θα έδινες στους νέους ηθοποιούς που τώρα θα ξεκινήσουν την καριέρα τους;
Δημήτρης Μακαλιάς: Να παλεύουν με όλη τους τη δύναμη για τα όνειρα τους. Να είναι έντιμοι με τον εαυτό τους και ειλικρινείς. Να βάζουν στόχους και να παραμένουν πιστοί. Να σέβονται τον εαυτό τους και τη δουλειά τους. Να μη φοβούνται τίποτα και κανέναν. Να διεκδικούν το δίκαιο και να φεύγουν από όπου αδικούνται το ήθος και οι αρχές τους.

Γιάννα Σαλή: Κάνεις σχέδια για το μέλλον; 
Δημήτρης Μακαλιάς: Δεν κάνω εύκολα σχέδια για να μην στεναχωρηθώ αν ακυρωθούν. Προς το παρόν συνεχίζω μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 26/4 στο θέατρο Άβατον με το “Smiley”, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15αλλά και τα Σάββατα στις 00:15. Επίσης στο Θέατρουν του Ελληνικού Κόσμου, με την «Σμύρνη μου αγαπημένη». Μετά θα επιχειρήσω την πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά, το “Nordost” στο θέατρο Άβατον, από τις 6 Μαϊου. Μια συγκλονιστική δουλειά με 3 μοναδικές γυναίκες ηθοποιούς. Νιώθω ήδη περήφανος και αδημονώ να δω την ανταπόκριση του κόσμου!!

Περισσότερα για τη Γιάννα Σαλή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

You may also like