Διαλογιζόμαστε σωστά για κάθε περίσταση

Κάθε κατάσταση θέλει και διαφορετική διαχείριση…

                Με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας να μας “γρονθοκοπούν” σχεδόν ασταμάτητα, πλέον είναι πολλοί εκείνοι που στρέφονται στο διαλογισμό για να εξισορροπήσουν τις σκέψεις τους και να καταλαγιάσουν τις αγωνίες τους. Όπως, όμως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαλογιστεί κανείς, έτσι και κάθε τακτική διαλογισμού διαφέρει από κατάσταση σε κατάσταση. Τι εννοούμε; Ας τα δούμε λίγο λεπτομερέστερα.

01 Διαλογισμός ενάντια στο άγχος. Η τεχνική του… “Stop!” είναι εκείνη που ίσως επιστρατεύουμε πιο συχνά. Όταν μία κατάσταση ή ένα συναίσθημα μας κατακλύζει και μας κάνει να αισθανόμαστε πιεσμένοι, τότε είναι που πρέπει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε ώστε να αποφύγουμε αυθόρμητες αντιδράσεις με πιθανώς την αντίθετη έκβαση από εκείνη που θέλουμε.

Πώς το κάνουμε;

Σταματάμε ό, τι κι αν κάνουμε και παίρνουμε μία βαθιά ανάσα. Παρατηρούμε τι μας συμβαίνει (σε νου και σώμα), αλλά κι ό, τι μας περιβάλλει. Εφιστούμε την προσοχή μας στην αυθόρμητη αντίδραση που θα είχαμε αν δεν κάναμε αυτήν την παύση, ώστε να την παρατηρήσουμε. Δε θέλουμε να τη διώξουμε, αλλά να τη μελετήσουμε. Γιατί τότε είναι που θα μπορούμε να κάνουμε τη σωστή κίνηση με μεγαλύτερη επίγνωση και νηφαλιότητα.

02 Διαλογισμός για Σοφία (ή μέθοδος της Βροχής). Αυτή η τεχνική εστιάζει σε συναισθήματα, σκέψεις ή καταστάσεις που μας προκαλούν και μας βοηθά να τις διαχειριστούμε πάρα την όποια βαρύτητά τους. Ό, τι όνομα κι αν φέρει η όποια κατάσταση (φόβος, αμφιβολία, πένθος, οργή κοκ) πρωταρχική σημασία είναι να τολμήσουμε εμείς πρώτοι να την αναγνωρίσουμε.

Πώς το κάνουμε;

Συνειδητοποιούμε τι μας συμβαίνει και δε διστάζουμε να το πούμε με το όνομά του κι επιτρέπουμε σε αυτό το συναίσθημα να είναι μέσα μας. Ο διαλογισμός επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, επομένως στόχος μας δεν είναι η άρνηση της κατάστασης ή του συναισθήματος που βιώνουμε, αλλά η συνύπαρξή μας με αυτά. Εξερευνούμε τη σκέψη ή/και το συναίσθημα και παρατηρούμε πώς αυτά επιδρούν στο νου και το σώμα μας. Δεν επικρίνουμε, δεν κατακρίνουμε, απλά μελετάμε πώς επηρεάζεται κάθε αίσθησή μας. Τέλος αντιμετωπίζουμε την κατάστασή και το συναίσθημα με κατανόηση και καλοσύνη. Αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους όπως θα κάναμε και με τον καιρό. Γιατί, όπως, ακριβώς ο καιρός μεταβάλλεται, έτσι και τα συναισθήματα που μας πιέζουν έρχονται και παρέρχονται.

  03 Διαλογισμός για ενέργεια κι αλλαγή οπτικής των καταστάσεων. Αυτή η μορφή εξάσκησης του διαλογισμού πρέπει να γίνεται μέσω των κοινωνικών μας αλληλεπιδράσεων. Για την ακρίβεια, ενόσω επικοινωνούμε με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συνεργάτες μας. Όντας, μάλιστα, επικοινωνιακά όντα, αυτή μας η αλληλεπίδραση μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας, πράγμα που μπορεί να μας χαρίσει νέα οπτική σε καταστάσεις.

Πώς το κάνουμε;

                Αρχικά ενόσω ακούμε το συνομιλητή μας, εστιάζουμε στο σώμα μας ώστε να παρατηρήσουμε πότε ο νους μας “ξεφεύγει” από τη συζήτηση. Στην ουσία εξασκούμαστε στο να προσέχουμε περισσότερο το συνομιλητή μας και να είμαστε απόλυτα παρόντες μαζί του.

Στη συνέχεια, ενόσω μιλάμε, φροντίζουμε να μιλάμε ειλικρινά και με σύνεση. Μπορούμε να εστιάσουμε στο σώμα μας, στη στάση του ή στην αναπνοή μας. Θεωρητικά αμελητέες κινήσεις, όπως μία μικρή παύση και τοποθετώντας το χέρι μας στην καρδιά μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις, ειδικά όταν μιλάμε για μία δύσκολη κατάσταση. Έτσι επικοινωνούμε με επίγνωση χωρίς να καταλήγουμε σε αόριστη λογοδιάρροια!

04 Διαλογισμός για… zen boost! Ακόμη και δέκα λεπτά διαλογισμού μέσα στην ημέρα, μπορούν να ενισχύσουν την ενσυναίσθησή μας. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά και η τεχνολογία, καθώς τα app stores προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που μας καθοδηγούν για μία (έστω σύντομη) παύση για διαλογισμό. Προσωπικά μου αρέσει το Calm, το οποίο ξεκινά με ένα “πρόγραμμα” επτά ημερών ώστε να κάνουμε τη διαδικασία του διαλογισμού πιο οικεία και προσιτή και στη συνέχεια προσφέρει επιλογές για διαλογισμό που εξυπηρετεί το ρυθμό του καθενός.

Τι είναι αυτό που σας ταλαιπωρεί ή σας λείπει; Ό,τι κι αν είναι, αρκούν δέκα λεπτά να κλείσετε τα μάτια σας και να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες!

You may also like