Επιστρέφοντας στη ρουτίνα μετά το τριήμερο

Σήμερα που το τριήμερο πλησιάζει στο τέλος του, την παραπάνω ερώτηση θα την κάνουν πάρα πολλοί – και την έχουμε κάνει όλοι έστω και μία φορά! Είναι αλήθεια πως, όταν έχουμε απολαύσει ένα τριήμερο μακριά από τις υποχρεώσεις μας και με καλή παρέα (πάντα!), η ιδέα της επιστροφής στην καθημερινότητα δεν ακούγεται τόσο δελεαστική. Αν, όμως, υπήρχε τρόπος να εξομαλύνουμε την επιστροφή μας, σίγουρα θα απολαμβάναμε και το τριήμερο ακόμη περισσότερο, πολυ απλά θα Είχαμε οργανωθεί. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά…!

               Οπότε:

01 Ξεκινάμε νωρίς τη μέρα μας και την οργανώνουμε. Αντί να φτάσουμε στη δουλειά κυριολεκτικά στο παρά πέντε του ωραρίου μας, είναι καλύτερο να φτάσουμε λίγο νωρίτερα από το σύνηθες – ας πούμε ένα τέταρτο. Σε αυτό το τέταρτο θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τις προτεραιότητες της ημέρας. Έτσι, ακόμη κι αν το μυαλό μας τείνει κάποια στιγμή να … παραστρατήσει στο τριήμερο που περάσαμε, μία τέτοια λίστα θα μας προσγειώσει ομαλά.

               02 Αποφεύγουμε να αρχίσουμε με τα emails. Είναι λογικό στο διάστημα της απουσίας μας να έχει μαζευτεί αλληλογραφία στην οποία πρέπει να απαντήσουμε. Αυτό, όμως, μπορεί να “ρίξει τους ρυθμούς μας” πολυ νωρίτερα. Είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε χρόνο σε μία άλλη δραστηριότητα, όπως το να ετοιμασούμε μία λίστα των κλήσεων που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα ή να διδάξουμε κάτι στο νέο συνάδελφο.

               03 Αφήνουμε γι’ αργότερα την ανταλλαγή εμπειριών του τριημέρου. Το να ξεκινήσουμε να αφηγούμαστε στους συναδέλφους μας πώς περάσαμε το τριήμερο θα δυσκολέψει την επιστροφή στην καθημερινότητά μας. Δε θα το κρατήσουμε επτασφράγιστο μυστικό – απλά αναβάλλουμε τη συζήτηση για το διάλειμμα του φαγητού ή όταν έχουμε διεκπεραιώσει τις άμεσες προιτεραιότητες μας.

               04 Εκμεταλλευόμαστε τη δημιουργικότητά μας. Ο καλός καιρός που (πιθανώς) συνέβαλλε στο να χαρούμε ακόμη περισσότερο το τριήμερο είναι κι εκείνος που μπορεί στη διάρκεια της μέρας μας να μας παροτρύνει να… να απολήσουμε πόσο όμορφα περάσαμε! Αν, όμως, δραστηριοποιηθούμε για την υλοποίηση ενός project ή μίας πρωτοβουλίας για τα οποία ενδιαφερόμαστε, ακόμη και στα πλαίσια μίας ομαδικής συνάντησης, μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε με πιο θετική ματιά την επιστροφή στην ρουτίνα μας.

               05 Προσέχουμε τη συμπεριφορά μας. Θα συμφωνήσουμε πως αναψυχή και εργασία είναι αντίθετες μεταξύ τους, όμως δεν υπάρχει λόγος να περάσουμε μοιρολατρικά και (ενίοτε) γκρινιάζοντας τη μέρα μας στο γραφείο επειδή επιστρέψαμε εκεί. Έτσι κι αλλιώς θα γινόταν. Οπότε οπλιζόμαστε με θετικη διάθεση (εδώ αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεθόδους διαλογισμού) και αφιερώνουμε το χρόνο μας σε εποικοδομητικές δραστηριότητες.

               06 Ετοιμαζόμαστε… για την επόμενη φορά. Δεν θα ήταν ιδανικό ο όγκος των υποχρεώσεών μας κατά την επιστροφή μας από το επόμενο τριήμερο να ήταν μικρότερος; Γίνεται κι απλά θέτουμε τις βάσεις… λίγο πριν σχολάσουμε και πούμε “τα λέμε την Τρίτη!”. Μπορουμε να αναλάβουμε κάποια emails και να απαντήσουμε εγκαίρως σε όσους ανταποκριθούν άμεσα στο μήνυμά μας. Επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η χρήση του μηνύματος “βρίσκομαι εκτός γραφείου”, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Αυτό μπορεί να μας δώσει περισσότερο χρόνο καινα απαντήσουμε νωρίς το μεσημέρι την ημέρα της επιστροφής μας.

               Αυτό το άρθρο συντάχθηκε ειδικά για τη σημερινή μέρα για τον πολύ απλό λόγο πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τη στρατηγική αυτή κυριολεκτικά από αύριο κιόλας!

You may also like