Εσείς έχετε δοκιμάσει τσάι ιβίσκου;

Επιβλητικά εντυπωσιακός, ο ιβίσκος είναι ένα φυτό που μπορεί να κοσμεί μία βεράντα ή έναν κήπο. Άλλωστε τα ζωηρά κόκκινα άνθη του είναι ένα θέαμα που μπορεί από μόνο του να μας χαλαρώσει… Όπως ακριβώς με κάθε φυτό στο σπίτι. Εντούτοις, η χρήση του ιβίσκου δεν είναι μόνο καλλωπιστικής φύσης…Αλλά τα άνθη του μπορούν να γίνουν ένας ισχυρός διατροφικός σύμμαχος χάρη στο τσάι που παράγεται από τα άνθη του.

               Η χρήση του ιβίσκου χρονολογείται από την περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου, όπου τον επιστράτευαν ενάντια στον πυρετό αλλά και τις καρδιακές και νευρολογικές παθήσεις. Από τότε, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ιατρικής στη νοτιοανατολική Ασία, τη δυτική Αφρική και την Ινδία. Συγκεντρώνοντας τα μπουμπούκια του ιβίσκου (τα οποία ονομάζονται και κάλυκες) πριν αυτά ανθίσουν και ξηραίνοντάς τα, παρήγαγαν αφεψήματα και σιρόπια για να τα εντάξουν στις συνταγές τους.

               Αν κι ακόμη διεξάγονται έρευνες προκειμένου να επαληθευτούν απόλυτα τα οφέλη του ιβίσκου στην υγεία μας… Τα πρώτα δεδομένα από τις έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Πώς μπορεί, λοιπόν, ο ιβίσκος να γίνει ένα κομμάτι της διατήρησης κι ενίσχυσης της υγείας μας, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα;

               01 Αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με μία αξιολόγηση μελετών που έλαβε χώρα το 2015 από ερευνητές από την Αυστραλία, το Ιράν και τη Ρουμανία, παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου μείωσε σε υπερτασικούς εθελοντές τη συστολική (“μεγάλη”) πίεση κατά περίπου 7 mmHg και τη διαστολική (“μικρή”) πίεση κατά 3mmHg. Τα ευρήματα αυτά ακόμη διερευνώνται, ωστόσο η σύγκριση με το placebo που έλαβαν άλλοι εθελοντές είναι μάλλον αξιοπρόσεκτη.

               02 Διαβήτης και χοληστερόλη.

Τα δεδομένα μίας μελέτης του 2013 κατέδειξαν πως η χορήγηση εκχυλίσματος ιβίσκου σε πειραματόζωα μείωσε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους κατά περίπου 12%. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως όταν το εκχύλισμα χορηγήθηκε σε ποντίκια χωρίς πρόβλημα με το σάκχαρο, τα επίπεδα αυτά έμειναν ανεπηρέαστα.

Επίσης, με δεδομένο πως όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν συχνά μεγαλύτερα επίπεδα LDL (δηλαδή της “κακής”) χοληστερόλης αντί της “καλής” HDL, οπότε συνήθως είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, εικάζεται πως το τσάι ιβίσκου εξισορροπεί αυτά τα επίπεδα, ενώ παράλληλα μειώνονται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Είναι ασφαλής, όμως, ο ιβίσκος για όλους;

Εν γένει, το τσάι ιβίσκου θεωρείται απόλυτα ασφαλές, υπό την προϋπόθεση να καταναλώνεται με σύνεση. Αυτό σημαίνει πως, προτού κάποιος ξεκινήσει να το εντάσσει στη διατροφική του καθημερινότητα, καλό είναι να συμβουλευτεί το θεράποντα ιατρό του. Συγκεκριμένα, άτομα που ήδη λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης… Καλό είναι να το αποφεύγουν προκειμένου να μην εμφανίσουν υποτασικά επεισόδια. Και σαφώς το ίδιο ισχύει για όσους ακολουθούν αγωγή για το σάκχαρο ώστε να μην προκληθεί υπογλυκαιμία. Η δε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμφανίζει παρενέργειες όπως ζαλάδες και ναυτία, εμβοές ή στομαχικές διαταραχές. Όσο για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη; Ο ιβίσκος περιέχει φυτοοιστρογόνα, ουσίες παρόμοιες στα γυναικεία οιστρογόνα. Άρα είναι προτιμότερη η περιστασιακή κατανάλωση από την τακτική ώστε να μην υπονομεύσει τη δράση της αντισυλληπτικής αγωγής.

Το ιδανικό είναι ο ιβίσκος να προστίθεται σε ένα mix βοτάνων. Είναι κάτι που μπορεί να ετοιμάσει ένα κατάστημα που εξειδικεύεται στα τσάγια και τα αφεψήματα …Πάντα κατόπιν των οδηγιών του γιατρού μας.

Πηγή: Very Well Health

Featured image: unsplash.com/@lidiya_pavlikova

You may also like