Η πασαρέλα της Prada από τον Rem Koolhaas, από την Ιωάννα Χαλάτση

02

από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, τις εντυπώσεις έκλεψε o διάσημος οίκος μόδας Prada. Όχι μόνο χάρη στις δημιουργίες του οίκου που παρουσιάστηκαν στο κοινό, αλλά και λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πασαρέλας από το design studio ΟΜΑ.

Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Rem Koolhaas, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου ΟΜΑ με έδρα το Rotterdam, συνεργάζεται με την Prada εδώ και μια δεκαετία. Ιδιαίτερη εντύπωση, στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, προκάλεσε ο τρόπος που ο αρχιτέκτονας προσάρμοσε τον εσωτερικό χώρο, ώστε να δηλώσει μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού την πρωτοποριακή ταυτότητα του οίκου μόδας.
03
Ανατρέποντας τη συμβατική έννοια της πασαρέλας ως ένα διάδρομο με πλευρικά καθίσματα για τους επισκέπτες, ο Koolhaas τοποθέτησε τους επισκέπτες της επίδειξης μόδας μέσα στο δάπεδο της πασαρέλας. Οι έντονοι γεωμετρικοί χειρισμοί που δημιουργούνται, συμβάλλουν στη συνολική σκηνογραφική αντίληψη.
04
Οι χώροι των καθισμάτων φωτίζονται με νέον, σηματοδοτώντας τα διαφορετικά επίπεδα που διαμορφώνονται στο χώρο. Στην ίδια κατεύθυνση, οι έντονες αντιθέσεις του φωτισμού ενισχύουν τη θεατρικότητα της εμπειρίας.
05
Με τον τρόπο αυτό, η κίνηση των μοντέλων ενδιάμεσα από τους θεατές και τα επίπεδα του χώρου, αναδεικνύεται σε κύριο πρωταγωνιστή, δημιουργώντας ένα γοητευτικό οπτικό αποτέλεσμα για το θεατή.
06
Ταυτόχρονα, η κεντρική σκηνή περιβάλλεται από μεταλλικά πλέγματα, που οριοθετούν το χώρο, απ’ όπου παρακολουθεί η πλειοψηφία του κοινού.
07
Σύμφωνα με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, η διαδικασία σχεδιασμού του χώρου για μια επίδειξη μόδας έχει αρκετές αντιστοιχίες με μια θεατρική παράσταση: σκηνογραφική αντίληψη, κουστούμια, καλλιτεχνικός φωτισμός και μουσική… Όλα τους οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα σύνολο, και να απηχούν μια ενιαία αισθητική αντίληψη, με στόχο να χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία στο κοινό.
08

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like