Όταν η φωτογραφία ήταν… “εικονογραφία”,από τη Λίνα Γριβογιάννη

Υπήρχε μία εποχή που η φωτογραφία δεν ήταν το παν για τα περιοδικά. Ήταν πιο ρομαντικά τα πράγματα και οι εικονογράφοι ήταν εκείνοι που θα μας έδιναν την εικόνα της μόδας κάθε μήνα, όχι οι φωτογράφοι. Αν σκεφτείτε την δουλεία που έπρεπε να κάνουν, την λεπτομέρεια που έπρεπε να προσέχουν, με τα μέσα που είχαν μάλιστα στη διάθεση τους, και το πόσο σημαντικό κομμάτι στη βιομηχανία της μόδας αλλά και των εκδόσεων γενικότερα ήταν θα καταλάβετε την σημαντικότητα τους.

 

Αλλά πάνω από όλα ήταν καλλιτέχνες, η δουλειά τους, ήταν έργο τέχνης. Σήμερα οι εικονογράφοι, μπορούν και πουλάνε τη δουλειά τους που τόσα χρόνια παρουσιαζόταν και συνεχίζει να παρουσιάζεται σε έντυπα, όπως ακριβώς πρέπει… σαν τέχνη. Υπάρχουν μάλιστα συλλέκτες που ασχολούνται μόνο με αυτό τον τομέα και αγοράζουν αποκλειστικά αυτού του τύπου πίνακες.


Είναι πολύ πιο φθηνοί από του πίνακες γνωστών ζωγράφων, σε τιμές προσιτές, ακόμα και για “κανονικούς”, καθημερινούς ανθρώπους. Υπέροχες εικόνες με τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε καταπληκτικές συλλογές. Υπάρχουν παλιά σχέδια να διαλέξετε αλλά και σημερινά, αφού είναι πολλά τα ξένα έντυπα που ακόμα και τώρα χρησιμοποιούν εικονογράφους για τις σελίδες τους ή τα εξώφυλλα τους.

Στο New Yorker υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία θεματολογίας να διαλέξετε από, ενώ στη Βρετανική Vogue τα σχέδια σχετικά με την μόδα που θα βρείτε θα σας καταπλήξουν. Μπορείτε να τα παραγγείλετε και με ένα απλό κλικ ακόμα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να είναι στη πόρτα σας.

You may also like