Θερμοκρασία σώματος: τι ισχύει τελικά;

               Μία από τις “συνήθειες” που οι παρούσες συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να υιοθετήσουμε είναι η τακτική θερμομέτρηση. Είτε ετοιμαζόμαστε να πάμε στη δουλειά είτε για να βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπό μας σε ανάγκη, προτού βγούμε από το σπίτι επιβεβαιωνόμαστε πως η θερμοκρασία μας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο γεννάται η απορία: ποια ακριβώς είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ενός ανθρώπου;

               Όλοι γνωρίζουμε πως η φυσιολογική τιμή είναι οι 36,6°C ωστόσο σύμφωνα με τον παθολόγο κι οικογενειακό γιατρό της Cleveland Clinic, dr. Donald Ford, για κάποιους ανθρώπους αυτή η τιμή μπορεί να είναι λίγο μικρότερη ή λίγο μεγαλύτερη.

               Αρχικά, ας καταλάβουμε πώς ακριβώς ρυθμίζει το σώμα μας τη θερμοκρασία του.

               Ένα υγιές σώμα προσαρμόζει την θερμοκρασία του ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται. Τοι καλοκαίρι που ο καιρός είναι πιο ζεστός το σώμα εκκρίνει ιδρώτα ώστε αυτό να δροσιστεί. Τις κρύες μέρες του χειμώνα, η θερμοκρασία του δέρματος μπορεί να φαίνεται χαμηλότερη, όμως το σώμα διατηρεί την αναγκαία γι’ αυτό θερμότητα. Υπεύθυνος για αυτή τη λειτουργία είναι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, ο οποίος δίνει στα αιμοφόρα αγγεία την ανάλογή εντολή. Στην περίπτωση του χειμώνα, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να κρατήσουν τη θερμότητα στο σώμα, ενώ το τρέμουλο που μας πιάνει όταν εκτεθούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον παράγει θερμότητα.

               Ακόμη, η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει μέσα στην ημέρα, καθώς το πρωί είναι χαμηλότερη κι αυξάνεται προς το απόγευμα και βέβαια στις γυναίκες προστίθεται κι ο παράγοντας του έμμηνου κύκλου.

               Επομένως πότε έχουμε πυρετό;

               Γενικότερα οποιαδήποτε θερμοκρασία άνω των 38°Cθεωρείται πυρετός Ο πυρετός είναι η γνωστότερη μέθοδος άμυνας του οργανισμού όταν προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποια λοίμωξη, όπως τη γρίπη και συνήθως αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων. Τα δε δέκατα, που είναι οι τιμές ανάμεσα στο ως επί το πλείστον φυσιολογικό36,6°Cκαι το 38°Cσυνήθως δεν προκαλούν λόγο ανησυχίας, αν και καλό είναι να παρακολουθούμε τακτικά τη θερμοκρασία μας.

               Στην περίπτωση, όμως, που τα δέκατα ή ο πυρετός επιμένουν και δεν υποχωρούν έπειτα από μία περίοδο δύο ημερών, τότε καλό είναι με τη βοήθεια του γιατρού μας να διερευνήσουμε περισσότερο τα αίτια. Εκτός από κάποια λοίμωξη, κάποιες φορές την ευθύνη έχουν και ορμονικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

               Τι να κάνουμε αν η θερμοκρασία μας είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό;

               Σύμφωνα με έρευνες, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, όμως υπάρχει κι η πιθανότητα η μείωση της θερμοκρασίας να εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός μειώνει το μεταβολικό ρυθμό κι άρα μειώνεται και η θερμοκρασία του σώματος. Ως υποθερμία ορίζονται οι τιμές κάτω των 35°C και αν και γενικότερα παρατηρείται σε καταστάσεις όπου το σώμα εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, άλλοι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι η ηλικία και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές.

               Τι κάνουμε αν το παιδί μας έχει πυρετό;

               Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, πυρετός μπορεί να προκληθεί κι έπειτα από κάποιον εμβολιασμό, ενώ κάποιες τρομακτικές τιμές θεωρούνται και φυσιολογικές σε κάποιες περιπτώσεις – μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή αν το παιδί είναι νεότερο των τριών μηνών ή αν ο πυρετός δεν υποχωρεί με τη χρήση αντιπυρετικών.

               Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η χρήση του θερμόμετρου. Τα υδραργυρικά θερμόμετρα θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα, ειδικά αν παίρνουμε τη θερμοκρασία μας βάζοντας το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα αντί για τη μασχάλη μας. Τα δε ηλεκτρονικά θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται σκανάροντας το μέτωπο είναι μεν πιο εύχρηστα, εντούτοις μπορούν να είναι κι ανακριβή.

               Επιγραμματικά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε αν η θερμοκρασία μας δεν είναι ακριβώς στους 36,6°C. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το φυσιολογικό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, αν μας ανησυχεί η ένδειξη του θερμόμετρου, δε διστάζουμε ποτέ να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας ο οποίος μπορεί και να μας καθοδηγήσει ανάλογα.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Photos credits: @enginakyurt / @kellysikkema (unsplash)

You may also like