Our Sunday Netflix pick: Our Souls At Night

Βράδυ Κυριακής έφτασε, μετράμε δεύτερη εβδομάδα που έχουμε περιορίσει σημαντικά τις εξόδους μας και τις συναναστροφές με τους αγαπημένους μας… κι αυτό μπορεί κάποιες φορές να μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη μοναξιά. Ή μήπως τώρα θα καταλάβουμε τι σημαίνει πραγματικά μοναξιά; Η αποψινή μας πρόταση είναι ίσως μία ευκαιρία να μάθουμε ακριβώς αυτό.

               Ο Louis Waters (Robert Redford) κι η Addie Moore (Jane Fonda) ζουν εδώ και χρόνια στην ίδια γειτονιά, όμως ποτέ δεν είχαν πραγματικές σχέσεις. Μέχρι τη μέρα που η Addie θα του κάνει μία περίεργη πρόταση: θα ζητήσει από το Louis να έρθει να κοιμηθεί μαζί της! Όχι, όχι με πονηρό σκοπό! Απλά θέλει την παρουσία ενός ακόμη κορμιού στο κρεβάτι, μια που έχει χάσει εδώ και χρόνια το σύζυγό της. Αν και διστακτικός στην αρχή, ο Louis θα δεχθεί, καθώς γνωρίζει τι θα πει μοναξιά έχοντας κι ο ίδιος χάσει τη σύζυγό του. Φυσικά στην αρχή τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν κρίνοντας από τα υπονοούμενα που πετούν στο Louis οι φίλοι του, για παράδειγμα, όμως σύντομα φαίνεται να προσπερνούν τα πάντα κι απλά απολαμβάνουν το χρόνο που περνούν μαζί. Ιδιαίτερα καθοριστική θα είναι κι η άφιξη του εγγονού της Addie, Jamie (Iain Armitage), που θα φέρει ακόμη πιο κοντά αυτούς τους δύο ανθρώπους…

               Η ταινία “Our Souls At Night” εμπνέεται από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Kent Haruf, με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφουν οι Scott Neustadter και Michael H. Weber (οι δυο τους συνεργάστηκαν και για το “The Disaster Artist” που έκανε κι εκείνο πρεμιέρα το 2017). Τα ηνία της σκηνοθεσίας κρατά ο Ritesh Batra (“The Sense Of An Ending”, 2017).

               Στις οθόνες μας ξετυλίγεται μία αναπάντεχα τρυφερή ιστορία με επίκεντρο δύο ανθρώπους που μάχονται ενάντια στη μοναξιά τους σε έναν κόσμο που το μόνο που ξέρει είναι να σχολιάζει (ας μη γελιόμαστε, στη “σύγχρονη” εποχή μας το κουτσομπολιό παραμένει μία αθάνατη σταθερά). Ναι, πρόκειται για δύο ανθρώπους με παρελθόν, με εμπειρίες που μπορεί και να τους στιγμάτισαν. Εντούτοις, είναι μία ιστορία για δύο ανθρώπους ενεργούς, ζωντανούς που απλά επιθυμούν να μοιραστούν το υπόλοιπο τη ζωή τους με κάποιον που όχι μόνο τον αγαπούν, αλλά και τον σέβονται κι εκτιμούν. Ο σκηνοθέτης δε χρειάζεται σκηνές που θα εντείνουν τη σσχέση ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους, αλλά αρκείται στην αγνή κι απόλυτα ανθρώπινη αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσά τους. Επικεντρώνεται σημαντικά στις στιγμές που μοιράζονται ο Louisκι η Addieκι αυτό αρκεί για να κάνει το θεατή να αντιληφθεί πόσοι ανάγκη έχει ο καθένας από εμάς τη συντροφικότητα, ανεξάρτητα αν αυτή έρχεται με τη μορφή του έρωτα και της αγάπης ή οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Φυσικά, το ντουέτο των Robert Redford και Jane Fonda που τόσο αγαπήσαμε σε ταινίες όπως το λατρεμένο “Barefoot In ThePark” του 1967 είναι κι εκείνη που υποστηρίζει την προσπάθεια του σκηνοθέτη να αφηγηθεί αυτήν την τόσο όμορφη ιστορία. Και οι δύο ηθοποιοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τους χαρακτήρες τους με αποτέλεσμα ο θεατής να αντιλαμβάνεται πως άνθρωποι όπως ο Louisκι η Addieυπάρχουν παντού, ίσως ακόμη και δύο πόρτες παραδίπλα από τη δική μας.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας εδώ στο TheK-Magazine, #StayHome, #StaySafe, #StayHealthy και βεβαίως… μην ξεχνάτε τους ανθρώπους δίπλα σας!

               Πρωταγωνιστούν:Robert Redford, Jane Fonda, Iain Armitage, Matthias Schoenaerts, Judy Greer, Phyllis Somerville, Bruce Dern κ.α.

               Photo credits: IMDb&Netflix

You may also like