Κάθε φορά πρώτη φορά

Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές και κάποια γεγονότα που ίσως δε θα συνηθίσουμε ποτέ! Η προδοσία φέρ’ ειπείν κάθε φορά που τη βιώνουμε νιώθουμε ότι είναι αυτή η πρώτη μας φορά…

Πόσες φορές δεν έχεις νιώσει ότι εμπιστεύτηκες κάποιον άνθρωπο και εκείνος σε πρόδωσε. Έπεσες και ξανασηκώθηκες. Κι όταν κατάφερες επιτέλους να ξανασηκωθείς ο πόνος ήταν εκεί για να σε ξαναρίξει, γιατί κάποιος άλλος καραδοκούσε για να σε προδώσει με τη σειρά του κι εκείνος. Είναι ο οργανισμός σου που το τραβάει; Δεν ξέρω. Κάθε φορά όμως είναι σαν να είναι η πρώτη φορά. Ο πόνος δε μικραίνει και εσύ νιώθεις εξίσου ανόητος με τότε, διότι και πάλι άνοιξες την αγκαλιά σου για να υποδεχθείς ένα νέο φίλο/σύντροφο σαν μικρό παιδί. Και η αγκαλιά σου έμεινε άδεια γιατί όντως δε μπορούμε να απαιτούμε να αγαπιόμαστε όπως αγαπάμε. Και νιώθουμε πάλι ότι πρέπει να εμπιστευτούμε, ότι αξίζει να το κάνουμε γιατί έτσι νιώθουμε δυνατοί.

Κάθε φορά είναι για εμάς μια νέα αρχή. Ακόμη κι αν δεν είναι η πρώτη μας φορά, ίσως και να θέλουμε να νιώθουμε ότι είναι. Έτσι αποποιούμαστε και την ευθύνη της συνέπειας. Κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να μπορούν να σηκωθούν, για να συμβουλεύουν τους αδύναμους, να τους κρατούν από το χέρι.
[quote_right]Τι γίνεται, όμως, όταν οι αδύναμοι αφήνουν το χέρι, τραβούν το λάθος δρόμο και προδίδουν αξίες, ιδανικά και αγαπημένους τους;
[/quote_right]

Ο συγγραφέας Λα Ροσφουκώ έγραψε: «Οι πονηριές και οι προδοσίες οφείλονται αποκλειστικά σε έλλειψη ικανότητας». Ικανότητας να αποδεχθεί κάποιος τον εαυτό του και τις αδυναμίες του όπως είναι χωρίς να τις κρύβει ή να τις ωραιοποιεί; Ικανότητας να σεβαστεί και να εκτιμήσει τον άνθρωπο που έχει δίπλα του; Ικανότητας να επιλέξει να απομακρυνθεί από έναν άνθρωπο που του προκαλεί το αίσθημα της ανασφάλειας; Ο καθένας το ερμηνεύει με βάση τις δικές του εμπειρίες. Όμως σίγουρα, η προδοσία είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κωδικοποίησης των επιλογών μας.
Όταν οι επιλογές μας είναι απόρροια ώριμης σκέψης και αντικειμενικής οπτικής, τότε δε νιώθουμε την ανάγκη να τις προδώσουμε ούτε αυτές ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό.

You may also like