Καθιστική ζωή #not

Η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία μας όσο και την ψυχολογία μας. Θυμηθείτε πόσο χαρούμενες και υγιείς ήσαστε όντας παιδιά όταν δεν καθόσαστε καθόλου και θέλατε συνέχεια να παίζετε και τρέχετε. Δυστυχώς, οι ρυθμοί της ζωής μάς έχουν κάνει να ξεχάσουμε αυτήν την ξεγνοιασιά και την ενεργητικότητά μας. Το άγχος για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και η ρουτίνα μάς έχουν “καθηλώσει” σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής που μόνο επιπτώσεις έχει για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Με λίγη προσπάθεια και θέληση μπορούμε σταδιακά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο. Και θα προσπαθήσω να σας το κάνω ακόμη ευκολότερο για να έχετε ένα κίνητρο να ξεκινήσετε από αύριο κιόλας. Με τον όρο σωματική δραστηριότητα εννοούμε κάθε κίνηση για την οποία απαιτείται δαπάνη ενέργειας. Σκεφτείτε τώρα πόσο ευκολότερο είναι τώρα να δηλώνετε σωματικά δραστήριες. Περπατήστε, τρέξτε, γίνετε λίγο παιδιά και θυμηθείτε όλα αυτά που σας κάνουν χαρούμενες. Σηκωθείτε από τον καναπέ σας, κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή – ακόμη και το κινητό σας – και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο στη γειτονιά σας, βρείτε ένα άθλημα που σας αρέσει και σας κρατά σε εγρήγορση, ξεκινήστε κάποιο είδος χορού… Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα νιώθετε μετά…

Παραμένοντας αδρανείς αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων που έχουν σχετιστεί με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι τα πρώτα στη λίστα. Επιπλέον, η άσχημη ψυχολογία έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω. Εντάσσοντας λίγη άσκηση στην καθημερινότητα σας (ακόμη και 30′ περπάτημα) θα έχετε τεράστιο όφελος. Μια μικρή δοκιμή θα σας πείσει. Ξεκινώντας από τα 10′ βάλτε σαν στόχο να είστε σε διαρκή κίνηση. Σιγά σιγά και βλέποντας τις θετικές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας ο χρόνος θα αυξάνεται και θα φτάσετε στο ιδανικό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 30′ καθημερινά) που χρειάζεται να ασκείστε και να είστε σωματικά δραστήριες. Αφήστε τις δικαιολογίες για έλλειψη χρόνου και κάντε πραγματικά κάτι καλό για εσάς τις ίδιες.

Μόνο εσείς οι ίδιες πρέπει να φροντίζετε και να αγαπάτε τους εαυτούς σας. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσάς. Ας είναι το 2017 μια χρονιά που θα κάνετε ουσιαστικές αλλαγές για τον εαυτό σας ξεκινώντας από την αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας.

Και μην ξεχνάτε να ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ… είναι μεταδοτικό!

Κείμενο: Βαλεντίνα Παπαλάμπρου

 

You may also like