ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ… LIKE A PRO!

Μπορεί ιδανικά το κρέας να μην πρέπει να μονοπωλεί τη διατροφή μας, αλλά τι να κάνουμε… Πού και πού μία ζουμερή μπριζόλα είναι ένα γεύμα που όλοι μας λαχταράμε! Ποιος θα έλεγε όχι, λοιπόν, στην ευκαιρία να απολαύσει ένα τέτοιο γεύμα στο σπίτι του και να αισθάνεται λες και αυτό ήρθε σπίτι του από ένα καλό εστιατόριο;

               Κι όμως, μπορούμε να ψήσουμε την τέλεια μπριζόλα σπίτι μας και να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνες των gourmetεστιατορίων! Ο chef Dennis Littley, aka Chef Dennis, εξηγεί πώς ακριβώς μπορούμε να το πετύχουμε: trust me, είναι ευκολότερο από όσο ακούγεται!

01 Διάλεξε το σωστό κομμάτι.

Για μπριζόλα στο φούρνο είναι καλύτερο να προτιμούμε παχιά κομμάτια, όπως τη μπριζόλα με κόκκαλο (rib eye), φιλέ μινιόν ή φιλέτο κόντρα. Έτσι το κρέας θα αντέξει στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου αποκτώντας μία τραγανή κρούστα απ’ έξω ενώ θα παραμείνει ζουμερό το εσωτερικό του.

Βέβαια, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν τη διατροφική αξία κάθε κομματιού: το rib eye περιέχει περίπου 10 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, ενώ το κόντρα φιλέτο μόλις 3 γραμμάρια. Το δε Filet mignon έχει περίπου 7 γραμμάρια.

02 Μη βιάζεσαι να τη βάλεις στο φούρνο.

 Σύμφωνα με τον chef, καλό είναι να αφήνουμε τη μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα… Ενώ την ίδια στιγμή προθερμαίνουμε το φούρνο και το σκεύος μας. Αυτό θα βοηθήσει ώστε το κρέας να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.

03 Μαρινάρισε και σοτάρισε για λίγο το κρέας.

Λίγο πριν το μισάωρο, πρόσθεσε αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά της επιλογής σου, όπως σκόρδο, πάπρικα και ρίγανη ή δενδρολίβανο. Έπειτα, ζέστανε ένα τηγάνι σε υψηλή φωτιά και ρίξει λίγο λάδι ή βούτυρο. Σοτάρισε τη μπριζόλα για 2 έως 3 λεπτά για κάθε πλευρά έως ότου ξεκινήσει να παίρνει χρώμα. Μόλις γίνει αυτό, μπορείς να μεταφέρεις τη μπριζόλα στο προθερμασμένο σκεύος του φούρνου. Το κρέας θα χρειαστεί στο φούρνο περίπου δέκα λεπτά, ανάλογα με το κομμάτι που διάλεξες. Αν θέλεις, μπορείς να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο κουζίνας για να πετύχεις ακριβώς το ψήσιμο που επιθυμείς . Για ελαφρά ψημένο, το κρέας πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 50°C, για μέτρια ψημένο στους 65°C … Και για καλοψημένο στους 70°C.

04 Άφησε το κρέας να “ξεκουραστεί”.

Ναι, θα συμφωνήσουμε πως μία φρεσκοψημένη μπριζόλα θα θέλουμε να την απολαύσουμε ASAP! Εντούτοις, ο chef προτείνει να αφήσεις τη μπριζόλα εκτός φούρνου για περίπου 5 έως 10 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στους χυμούς που έχουν απελευθερωθεί από το κρέας κατά το ψήσιμο να περάσουν σε όλο το κομμάτι, κάνοντάς το ακόμη πιο μαλακό και ζουμερό.

               Χμμμ… μόνο εμένα μου τρέχουν τα σάλια τώρα;

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@vanmalidate

You may also like