ΜΑ… ΥΠΑΡΧΕΙ “ΚΑΛΟ” STRESS;

Έχουμε αφιερώσει γραμμές και γραμμές ώστε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και να ρεγουλάρουμε το άγχος μας ώστε να μην επηρεάσει την υγεία και την ψυχολογία μαςκαι να σου τώρα που οι επιστήμονες μας λένε πως λίγο άγχος κάνει… καλό! Λογικό είναι σε αυτό το σημείο κάποιος να ξύνει το κεφάλι του με απορία!

               Κι όμως, υπάρχει μία “κατηγορία” άγχους όπου αυτό προκύπτει εξαιτίας της προσμονής για κάτι θετικό, όπως μία νέα δουλειά ή η δημιουργία οικογένειας – εν γένει κάτι που μας προκαλεί κάτι σα γλυκιά αγωνία. Το άγχος που προκύπτει από παρόμοιες καταστάσεις δεν είναι εκείνο από το οποίο κινδυνεύουμε να μείνουμε άυπνοι τη νύχτα–Thumbsupεδώ!

Η αλήθεια, όμως, είναι πως κι η αντίδραση “fight-or-flight” που προκύπτει σε καταστάσεις άγχους, στην ουσία σκοπό έχει να μας προστατεύσει. Όταν τα επίπεδα άγχους είναι στα “ιδανικά” επίπεδα και διαρκεί λιγότερο, τότε φαίνεται πως μπορεί να είναι ακόμη κι εποικοδομητικό.

Πώς ακριβώς μπορεί να μας ωφελήσει το βραχυχρόνιο stress;

               Καθώς ακριβώς διαρκεί πολύ λιγότερο, το βραχυχρόνιο stressμας επιτρέπει να διαχειριστούμε μία κατάσταση που μας προκαλεί άγχος. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι…:

               Ενισχύει την νοητική λειτουργία στην περίσταση

               Παράγοντες που αυξάνουν (ελαφρώς) το επίπεδο άγχους μας αναγκάζουν τον εγκέφαλο να ενισχύσει τις συνδέσεις των νευρώνων. Έτσι, αυξάνονται η παραγωγικότητά μας κι η συγκέντρωση, με το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο με εκείνο έπειτα από τη σωματική μας άσκηση.

               Βοηθά το ανοσοποιητικό μας

               Οι αντιδράσεις του σώματος στο stressέχουν ως στόχο την προστασία του από μία μόλυνση ή έναν τραυματισμό. Έτσι το σώμα παράγει περισσότερες ιντερλευκίνες, μία ομάδα χημικών ενώσεων που δίνουν ένα αμυντικό boostστο ανοσοποιητικό μας.

               Γινόμαστε πιο “ανθεκτικοί”

               Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που προκαλούν άγχους προετοιμάζουμε τον εαυτό μας ώστε οι επόμενες να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες, καθώς έτσι αποκτούμε περισσότερο (αυτό)έλεγχο σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

               Λειτουργεί ως κίνητρο

               Κάποιες φορές, ο λόγος που αντεπεξερχόμαστε σε μία κατάσταση είναι.. ακριβώς το stress! Για παράδειγμα όταν έχουμε να τηρήσουμε μία προθεσμία. Εκ των πραγμάτων η συμπεριφορά μας θα προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, παραγωγικά και μέσα στα δεδομένα χρονικά πλαίσια.

               Το άγχος, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορεί να μετατραπεί σε σύμμαχο. Όταν, όμως, γίνεται μία κατάσταση που διαρκεί χωρίς να βλέπουμε να καταλήγει κάπου, τότε είναι που δημιουργεί προβλήματα. Αν η διαχείριση του stress είναι πρόκληση, τότε δε διστάζουμε να αναζητήσουμε υποστήριξη από έναν επαγγελματία.

               Πηγή: Health

Featured image: @irenegiunta/ unsplash.com

You may also like