Λιπαρά: τελικά ποιος είναι ο ρόλος τους;

Στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής, πολλοί είναι εκείνοι που ελέγχουν αν τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν σήμανση για ελάχιστα λιπαρά ή και την πλήρη απουσία αυτών. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

               Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε το ρόλο που παίζουν τα λιπαρά στη διατροφή μας κι αυτός είναι εξίσου σημαντικός με τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, για παράδειγμα. Συγκεκριμένα, τα λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τις βιταμίνες A, D, E και K, ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν τη γλυκαιμική αντίδραση του οργανισμού προστατεύοντάς μας από απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μετά από ένα γεύμα. Και μπορεί να προβληματίζει το γεγονός πως τα λιπαρά περιέχουν περισσότερες θερμίδες ακόμη κι από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, όμως δεν ξεχνάμε πως οι θερμίδες είναι εκείνες

               Κατά συνέπεια αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται να αποφεύγει κανείς τα λιπαρά προκειμένου να διατηρήσει τις καλές του διατροφικές συνήθειες, αλλά πολύ απλά να δίνει έμφαση στην ποιότητα αλλά και την ποσότητα των λιπαρών. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, οι διατροφολόγοι θεωρούν πως ιδανικά το 30% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ανά ημέρα μπορεί να αποτελείται από λιπαρά. Φυσικά αυτό το ποσοστό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και με γνώμονα βεβαίως το ιατρικό του ιστορικό.

               Όσο για την ποιότητα, αποφεύγουμε τα λεγόμενα “trans λιπαρά”, τα οποία συνδέονται με αύξηση της “κακής” LDL χοληστερόλης, που συνήθως περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως συσκευασμένα snacks και προϊόντα ζύμης (σημ.: συνήθως στη συσκευασία αναφέρονται ως “μερικώς υδρογονωμένο έλαιο). Αντίθετα αναζητούμε αυτά που σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφέρει ως “καλά λιπαρά”, τα οποία είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά περιέχονται κυρίως σε μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης όπως οι ξηροί καρποί κι οι σπόροι, όπως λιναρόσπορος και σουσάμι, αλλά και σε τροφές και προϊόντα ζωικής προέλευσης κι ελευθέρας βοσκής (κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα). “Καλά λιπαρά”, όμως, υπάρχουν και σε τροφές που έχουν υποστεί μικρή διαδικασία επεξεργασίας, όπως  τα δημητριακά ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, βρώμη κοκ).

cooking vegetables in real, rustic kitchen. Natural light, short DOF, a little bit noisy.

               Λιπαρά, όμως προσλαμβάνουμε κι από το μαγείρεμα και κυρίως με το λάδι που επιλέγουμε να μαγειρεύουμε. Η πιο ασφαλής επιλογή για πρόσληψη “καλών λιπαρών” είναι οπωσδήποτε το ελαιόλαδο, αλλά μπορεί να υπάρξει και μία ποικιλία με τη χρήση άλλων τύπων όπως το σησαμέλαιο ή το λάδι καρύδας, τα οποία δε χάνουν τη διατροφική τους αξία ανεξάρτητα αν καταναλώνονται κρύα ή ζεστά στο στάδιο του μαγειρέματος. Ωστόσο, λάδια όπως το ηλιέλαιο ή λάδι λιναρόσπορου καλύτερο είναι να καταναλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου.

               Είναι βασικό να θυμόμαστε πως κάθε τροφή μας παρέχει ένα ποσοστό των αναγκαίων θρεπτικών στοιχείων για τη διατήρηση της συνολικής μας καλής υγείας. Επομένως δεν υπάρχει λόγος πια να ελέγχουμε για την επιβλητική ”0% λιπαρά” στις συσκευασίες, αλλά πολύ απλά να προσέχουμε τι ακριβώς αγοράζουμε και στη συνέχεια καταναλώνουμε!

You may also like