Μέχρι να πεις…Κύμινο!

2011-10-09-cumin-586x322Μπορεί στην Ελληνική Κουζίνα το κύμινο να το χρησιμοποιούμε περισσότερο στη φράση παρά στη μαγειρική μας, δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αρωματικά, ειδικά αν μιλάμε για Πολίτικη κουζίνα.

Το κύμινο, λοιπόν, είναι ουσιαστικά οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού Κούμινο που χρησιμοποιούνται είτε ολόκληροι είτε σε σκόνη για να δώσουν άρωμα στις μαγειρικές μας δημιουργίες. Η χρήση του έχει αρχίσει από την αρχαιότητα ενώ στην Ινδία εντοπίστηκαν σπόροι 2000 χρόνια π.Χ. Η Ινδία αποτελεί και το βασικό μέρος παραγωγής κύμινου, αφού παράγει το 70% της παγκόσμιας διάθεσης και καταναλώνει το 90% αυτής!
Το κύμινο χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε πολλές κουζίνες και κυρίως στη Νότια Ασία, στη Βόρεια Αφρική και στη Λατινική Αμερική. Μερικά, μάλιστα, τυριά της Γαλλίας το περιέχουν ενώ παράλληλα μπορεί να είναι συστατικό του chiliσε σκόνη.Η έντονη γεύση του μπορεί να «ζεστάνει» ένα πιάτο και να του δώσει μία αίσθηση από κάρι.

Πέρα, όμως, από τις γευστικές του ιδιότητες λέγεται ότι έχει και πολλές σημαντικές θεραπευτικές. Το κύμινο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγγανίου και πολλών άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντιοξειδωτική δράση κι ότι ευεργετεί τους διαβητικούς χάρις στην ιδιότητα που έχει να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

jal_jeera_drinkΠέρα από την προσθήκη του στη μαγειρική, μπορούμε να το βράσουμε και να το καταναλώσουμε ως αφέψημα. Στην Νότια Ινδία, μάλιστα, έχουν ένα δημοφιλές ποτό που ονομάζεται jirawater και φτιάχνεται από σπόρους κύμινου γιατί πιστεύουν ότι κάνει καλό σε καρδιακές παθήσεις, στην πέψη και σε οιδήματα.
Αν σας αρέσει το κύμινο και θέλετε να βρείτε εστιατόρια που το χρησιμοποιούν,  δεν έχετε παρά να μπείτε στο e-table και να κάνετε εύκολα και γρήγορα την κράτησή σας!

You may also like