Μήπως αυτή η ορμόνη ευθύνεται για το βάρος σας;

Όταν οι γυναίκες μιλούν μεταξύ τους, η συζήτηση μπορεί να καταλήξει στο θυρεοειδή και στις πολυκυστικές ωοθήκες. Δύο από τους μεγαλύτερους βραχνάδες που επηρεάζουν τη ψυχολογία αλλά κυρίως το βάρος μας. Πολλά αποδίδονται σε αυτή την ορμόνη, αλλά είναι πραγματικά αυτό που μας προκαλεί όλα τα δεινά; Και τι ακριβώς είναι ο θυρεοειδής;

Παράγει και εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν το μεταβολισμό μας. Τον βαθμό δηλαδή που ο οργανισμός μας διασπά τα τρόφιμα σε ενέργεια που με τη σειρά της καίει θερμίδες για την παραγωγή της. Οι ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Τ4 θυροξίνη και Τ3, τριιωδοθυρονίνη.

Ο όρος αυτός περιγράφει απλώς το πρήξιμο του θυρεοειδούς. Μπορεί να είναι καλοήθης και να μην προκαλεί καθόλου προβλήματα υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να συμβεί δευτερογενώς σε μια ιατρική κατάσταση που τον επηρεάζει, όπως η έλλειψη ιωδίου ή η φλεγμονή που προκαλείται από λοίμωξη ή κάποια αυτοάνοση ασθένεια.

Συχνότερα, όταν οι άνθρωποι μιλάνε για έλλειψη ορμονών ή ανωμαλία των ορμονών που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, αναφέρονται σε δύο καταστάσεις. Την υπολειτουργική ασθένεια του θυρεοειδούς γνωστή ως υποθυρεοειδισμός ή την υπερδραστήρια ασθένεια του θυρεοειδούς γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Και οι δύο μπορούν να διαγνωσθούν με απλή εξέταση αίματος.

Πολύ συχνά, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Τα κύτταρα είναι κατεστραμμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν αρκετές ορμόνες θυρεοειδούς για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος και συνεπώς δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Καλές πηγές τροφίμων του ιωδίου περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια και το γάλα.

Παρόμοια με τον υποθυρεοειδισμό, ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται συνήθως από μια αυτοάνοση ασθένεια γνωστή ως ασθένεια Graves. Αυτό συνήθως επηρεάζει γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών και είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ή ασθένεια θυρεοειδούς ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, όπως διαβήτη ή ρευματοειδή αρτηρίτιδα. Στις αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παράγει αντισώματα, γνωστά ως αυτοαντισώματα, τα οποία επιτίθενται στα κανονικά, υγιή κύτταρα του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αυτοαντισώματα που στοχεύουν τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα για να τον διεγείρουν, να παράγουν και να απελευθερώνουν υπερβολικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

You may also like