Μήπως τελικά το πρωινό ξύπνημα μας κάνει ευτυχισμένους;

Τώρα που οι μέρες είναι μικρότερες αντιλαμβάνομαι πως το να μείνεις λίγο παραπάνω στο κρεβάτι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σαν ιδέα. Πόσο μάλλον όταν πολλοί σηκώνονται να ετοιμαστούν για τη δουλειά τους κι ο ήλιος ακόμη δεν έχει ανατείλει! Ανεξάρτητα του αν κάποιος είναι “νυχτοπούλι” ή όχι, φαίνεται πως νέα δεδομένα θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε το πρωινό ξύπνημα!

               Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, Διαπιστώθηκε πως όσοι συμμετέχοντες ξυπνούσαν μία ώρα νωρίτερα από ό,τι συνήθιζαν εμφάνιζαν μικρότερο ρίσκο να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά 23%.

               Τι έπαιζε ρόλο σε αυτήν την επίδραση;

               Αρχικά, φαίνεται πως όσοι ξυπνούν νωρίς εκτίθεται περισσότερη ώρα στο φυσικό φως του ήλιου. Με αποτέλεσμα να εξισορροπείται ο κιρκάδιος ρυθμός του ύπνου τους. Πρόκειται για το σύνολο των ενεργειών που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου… Όπως οι δραστηριότητές μας, τα γεύματά μας και το φως που χρησιμοποιούμε λίγο πριν την κατάκλισή μας. Όταν ο κύκλος ύπνου κι αφύπνισης είναι ομαλά συγχρονισμένος, βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του ύπνου μας και κατ’ επέκταση η διάθεσή μας. Επιγραμματικά, όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως μέσα στη μέρα, τόσο καλύτερος ο ύπνος μας… Με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

               Στη συνέχεια, όσοι συνηθίζουν να ξυπνούν νωρίς το πρωί, εμφανίζουν λιγότερο άγχος για τη μέρα τους. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έχουν χρόνο να προετοιμαστούν…Να γευματίσουν σωστά ή και να κάνουν λίγη γυμναστική. Όπως κι αν κάποιος επιλέγει να ξεκινήσει τη μέρα του, το γεγονός πως ξυπνούν νωρίτερα δεν τους αναγκάζει να αισθάνονται πίεση χρόνου.

@alexagorn/ unsplash.com

               Πώς μπορεί να γίνει, όμως, κάποιος “πρωινός τύπος”;

               Όπως γίνεται με κάθε συνήθεια που θέλουμε να υιοθετήσουμε (ή να κόψουμε) χρειάζεται μεθοδικότητα. Το καλό είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που σε βάθος θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση σε αυτήν!

               01 “Κόβουμε” τον απογευματινό καφέ.

Ο καφές έχει τη “μαγική” ιδιότητα να μας κρατά δραστήριους. Όμως αυτό δε βοηθάει όταν θέλουμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για τη βραδινή μας ανάπαυση. Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό έως κι 8 ώρες… Οπότε καλό είναι το τελευταίο μας καφεδάκι να το έχουμε απολαύσει το πολύ έως τις 2 το μεσημέρι.

               02 Ετοιμαζόμαστε αποβραδίς.

Θυμάστε που στο σχολείο η μαμά μας ετοίμαζε τα ρούχα μας για την επόμενη μέρα λίγο πριν μας βάλει για ύπνο; Ώρα να μάθουμε από τη μαμά! Προκειμένου να ετοιμαστούμε όπως θέλουμε το επόμενο πρωί, τι κάνουμε; Ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας, ετοιμάζουμε τα ρούχα και τα πράγματά μας, ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ένα καλό πρωινό… Κι, αν η καφετιέρα μας έχει αυτήν την υπέροχη ρύθμιση, την προγραμματίζουμε για την ώρα που θα ξυπνήσουμε! Και βεβαίως πέφτουμε νωρίς για ύπνο ώστε να έχουμε κοιμηθεί οπωσδήποτε επτά ώρες.

               03 Διατηρούμε μία συγκεκριμένη ώρα για να ξαπλώσουμε.

Ο ύπνος μας εξαρτάται σημαντικά από την σταθερότητα στο πρόγραμμά μας. Αν ξεκινήσουμε να ξαπλώνουμε και να ξυπνάμε σε συγκεκριμένες ώρες, το σώμα μας θα “εκπαιδευτεί” και η διαδικασία θα γίνεται πλέον σχεδόν αυτόματα. Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, πρέπει να έχουμε υιοθετήσει και μία “ιεροτελεστία” για να ετοιμάσουμε το σώμα μας για ύπνο. Αυτό σημαίνει πως αφήνουμε στην άκρη το κινητό ή τον υπολογιστή τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσουμε… Κι αφιερώνουμε λίγα λεπτά σε ασκήσεις αναπνοών ώστε να μειώσουμε το άγχος και να βιώσουμε σωστά την κάθε στιγμή ενόσω οδεύουμε για ύπνο.

               04 Μικρές αλλαγές μέρα τη μέρα.

Δε χρειάζεται αμέσως να ξυπνάμε πολύ νωρίτερα από ό,τι συνηθίζαμε – απλούστατα επειδή θα εγκαταλείψουμε πολύ γρήγορα αυτή τη νέα συνήθεια. Μπορούμε, όμως, να την υιοθετήσουμε σταδιακά. Ξεκινάμε βάζοντας το ξυπνητήρι να χτυπήσει 10 με 15 λεπτά νωρίτερα. Λίγες μέρες αργότερα μπορούμε να ξυπνήσουμε μισή ώρα νωρίτερα και να συνεχίσουμε έτσι έως ότου φτάσουμε την επιθυμητή ώρα αφύπνισης, οπότε και κάποια στιγμή αυτή θα είναι πολύ ευκολότερη.

               05 Δημιουργούμε μία πρωινή ρουτίνα.

Όταν ξυπνάμε νωρίς είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά αυτές τις ώρες ώστε η μέρα μας να συνεχίσει με καλύτερη διάθεση κι ενέργεια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας ένα θρεπτικό και πλήρες πρωινό γεύμα. επίσης μπορούμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά σε γυμναστική αλλά και ασκήσεις διαλογισμού. Μία καλή επιλογή επίσης είναι η διατήρηση ενός ημερολογίου. Οι “σκυλογονείς” μπορούν να απολαύσουν την πρωινή τους βόλτα καθώς επωφελούνται από το φρέσκο αέρα Αλλά ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει σκύλο… Μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα τεταρτάκι της ώρας για έναν περίπατο που θα βοηθήσει να “ξυπνήσει” το μυαλό!

               Δοκιμάστε όλα τα παραπάνω και απλά παρατηρήστε τον εαυτό σας και, ιδανικά, καταγράψτε κάθε μέρα το πώς αισθάνεστε. Όταν ξεκινήσετε να νιώθετε πιο δραστήριοι και πιο ευδιάθετοι,…Θα καταλάβετε αμέσως πως η διαφορά αυτή σας κάνει και πιο χαρούμενους!

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@brucemars

You may also like