Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας

Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Ναι, ξέρω, δεν σκεφτόμουν πως το μαθαίνετε από μένα για πρώτη φορά! Κι αυτές μπορεί να είναι κάτι που περιμέναμε για καιρό: η δουλειά των ονείρων μας, το σπίτι των ονείρων μας, η δημιουργία μίας οικογένειας. Όπως επίσης όλοι ξέρουμε καλά πως αλλαγή σημαίνει και απρόοπτα που μας κάνουν να αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Συχνά λοιπόν, όταν επέρχονται αυτές οι αλλαγές, νιώθουμε πως χάσαμε κάτι από τον εαυτό μας και με έναν τρόπο το πενθούμε. Η ζωή, όμως, προχωράει, γι’ αυτό και πρέπει να μάθουμε πώς να το καταφέρουμε αυτό. Το καλό είναι πως για τον καθένα μας υπάρχει μία μέθοδος που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

               01 Ένα ημερολόγιο. Το να γράψουμε όσα ζήσαμε μέσα στη μέρα είναι ένας καλός τρόπος για να απελευθερώσουμε κι όσα αισθανόμαστε. Παράλληλα, μπορούμε να γράψουμε ποιες είναι οι πιθανώς αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε ό,τι συνέβη αντί να το κρύψουμε κάτω από το χαλί κι είναι πολύ πιο εύκολο να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

               02 Διαλογισμός. Τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν σε κάθε αλλαγή της ζωής μας είναι εκεί, είτε πρόκειται για ενθουσιασμό, είτε για φόβο ή οργή. Κι είναι φυσιολογική η παρουσία τους, το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Είναι, όμως, τουλάχιστον αντιπαραγωγικό να αναλωθούμε σε αυτά. Μέσω του διαλογισμού (όποια μορφή κι αν αυτός έχει για τον καθένα μας) μπορούμε να μάθουμε να αποδεχόμαστε κάθε συναίσθημα και μόνο αν τα αποδεχθούμε μπορούμε να σκεφτούμε με νηφαλιότητα κι ηρεμία πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω.

               03 Σωματική άσκηση. Ούσα κι αυτή μία μέθοδος διαλογισμού, η σωματική δραστηριότητα “καθαρίζει” το μυαλό, ακριβώς επειδή εκείνες τις στιγμές εστιάζουμε στο σώμα μας. Είτε πρόκειται για yoga είτε για jogging, η άσκηση καλλιεργεί το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενισχύει την επιμονή μας για την επίτευξη των στόχων μας. Επιπλέον, λειτουργεί καταπραϋντικά ενάντια στα αισθήματα άγχους.

               04 Νέοι στόχοι. Επήλθε μία αλλαγή που έβαλε φρένο σε κάποια επιθυμία μας; Είναι λογικό να νιώσουμε πως χάσαμε κάτι σημαντικό από τη ζωή μας. Όπως προαναφέραμε, όμως, η ζωή συνεχίζεται, γι’ αυτό κι έχουμε κάθε δικαίωμα (αν όχι υποχρέωση) να θέσουμε ένα νέο στόχο που θα μας κάνει να νιώσουμε πλήρεις κι ευτυχισμένοι.

               Το πιο βασικό είναι να θυμόμαστε πως παρά τις όποιες αλλαγές φέρνει η ζωή στο δρόμο μας, δεν είμαστε ανήμποροι ούτε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, γιατί πάντα υπάρχει ένας άλλος δρόμος που (ποιος ξέρει; ) μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι καλύτερο από αυτό που φανταζόμασταν μέχρι τώρα.

Photo credits: @beccatapert / @dane_aw (unsplash)

You may also like