Μαθαίνουμε να εργαζόμαστε πιο έξυπνα…

Κάθε εργασία έχει πλέον αισθητά έντονους ρυθμούς σε σημείο που πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να δούμε τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή–ειδικά για όσους εξακολουθούν να ελέγχουν τα e-mailsτους ενώ έχουν επίσημα πια σχολάσει. Αυτή η αποδυνάμωση των ορίων επηρεάζει σαφώς την προσωπική μας ζωή και ακόμη και την υγεία μας κι οπωσδήποτε δε συμβάλλει στην παραγωγικότητά μας. Σύμφωνα με την επιχειρηματία και blogger Beth Kirby, η επιτυχία δεν έρχεται όταν εργαζόμαστε σχεδόν ασταμάτητα αλλά όταν δουλεύουμε σωστά. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

               Ξεκινάμε δημιουργώντας ένα πρόγραμμα. Είναι ίσως και το μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας – ή καλύτερα, ΤΟΥΣ σκοπούς μας! Σχεδιάζοντας ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα όσων πρέπει να ολοκληρώσουμε στο περιορισμένο χρόνο που θα είμαστε στο γραφείο. Έτσι δεν αφήνουμε “ανοιχτά μέτωπα” αλλά και μπορούμε να απολαύσουμε χρόνο για εμάς και τους δικούς μας και φυσικά να αφιερώσουμε την ενέργειά μας σε όσα πραγματικά επιθυμούμε να διεκδικήσουμε.

Υιοθετώντας τη συνήθεια ενός ημερήσιου προγράμματος, σε βάθος χρόνου “εκπαιδευόμαστε” να λειτουργούμε στην εργασία μας πιο στρατηγικά και δεν καταλήγουμε να “τρέχουμε” πανικόβλητοί για αν προλάβουμε προθεσμίες που εκπνέουν. Συνήθως αυτός ο πανικός είναι ο λόγος που και εκκρεμότητες αφήνουμε τελικά και οδηγούμαστε και στην εξάντληση. Στη συνέχεια όσες αποφάσεις παίρνουμε πριν ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα project είναι κι εκείνος που θα καθορίσουν την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Ακόμη, η Kirby υποστηρίζει μεθόδους που αποτρέπουν τη συνεχή επανάληψη. Άλλωστε ο χρόνος που χάνεται όταν επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά μία μόνο πληροφορία θα μπορούσε να διοχετευτεί πιο παραγωγικά εφευρίσκοντας τρόπους η εκάστοτε πληροφορία να διαμοιράζεται ταυτόχρονα στα άτομα που πρέπει.

               Φυσικά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι. Αυτό σημαίνει έχουμε ανάγκη από ξεκούραση και γενικότερα από ό,τι μας κάνει χαρούμενους και μας χαλαρώνει. Για να γίνει αυτό, λοιπόν, το πρόγραμμα που θα δημιουργήσουμε πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Ναι, μπορεί το εκάστοτε project στη δουλειά να έχει απαιτήσεις, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα αναλωθούμε αποκλειστικά σε αυτό έως ότου το ολοκληρώσουμε. Στο κάτω-κάτω, ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικούς ρυθμούς και οπωσδήποτε διαφορετικές ανάγκες. Όταν βρούμε τον τρόπο η προσωπική μας ζωή να μην επηρεάζεται από την επαγγελματική, αλλά η δεύτερη να ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες κι επιθυμίες, αυτόματα κάθε project προχωρά με δημιουργικότητα και περισσότερη αποφασιστικότητα.

               Μαθαίνοντας να αφουγκραζόμαστε τις δικές μας ανάγκες κι επιθυμίες, αυτόματα ο τρόπος που εργαζόμαστε θα προσαρμοστεί σε αυτές και τότε θα είναι που κάθε μας project θα στέφεται από επιτυχία – και βεβαίως αυτό αντίστοιχα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη ζωή μας!

               Πηγή: Brit + Co / photo credits: @elmeng/ @parkerabyrd (unsplash)

You may also like